Mamac za investitore

NOVO DOBA CRIKVENIČKE RIVIJERE Na hotelskim pročeljima blista sve više – zvjezdica

Anto Ravlić

Kad su Crikveničani već izgubili nadu, prodan je nekadašnji ponos Crikvenice – Miramare

Kad su Crikveničani već izgubili nadu, prodan je nekadašnji ponos Crikvenice – Miramare

Sve je krenulo izgradnjom petozvjezdanog Amabilisa, nastavilo se oporavkom Jadrana, a potom su počeli stizati investitori. Najviše ih je stiglo iz Zagreba, četvero. Društvo im čine austrijski i ruski poduzetnik, a značajna su i ulaganja Jadrana



CRIKVENICA/NOVI VINODOLSKI Prije nekoliko godina crikveničko-vinodolska rivijera bila je sunčalište propalih, zatvorenih i devastiranih hotela. Danas je područje Crikvenice i Novog Vinodolskog lokacija na kojoj se gotovo svakih nekoliko mjeseci pojavljuju novi investitori, kupuju hoteli i renoviraju urušena zdanja. Očito je da jedna investicija vuče drugu.


Nagovještajem novog turističkog doba moglo bi se označiti otvaranjem prvog hotela s pet zvjezdica na rivijeri sredinom 2012. godine. U Selcu je izrastao reprezentativni hotel Amabilis. Prekretnica je izlazak najveće hotelske kuće iz stečaja godinu i pol kasnije. Poduzeće ostavljeno na koljenima je u tri i pol godine podiglo hotele Omorika i Katarina s dvije na četiri zvjezdice. Esplanade će za koji dan i službeno s dvije zvjezdice skočiti na četiri i pol zvjezdice i postati elitni hotel turističke kuće koja raspolaže s osam hotela. Selački Slaven se podigao s dvije na tri zvjezdice. Sljedeća velika investicija je Turističko naselje Kačjak. Uz Kaštel s tri zvjezdice, na dvije zvjezdice ostali su International i Ad Turres. U međuvremenu će vjerojatno Jadran dobiti vlasnika koji sigurno ne bi zagrizao na Jadran od prije nekoliko godina.


Skok zvjezdica


Posljednjih godina velik plus na crikveničkoj rivijeri je stabiliziranje poslovanja dvaju kvalitetnih hotela. Nekadašnja Therapia dobila je austrijskog vlasnika koji se sprema na ulaganja. Selačka Marina se gubila, no i tamo je stigao novi vlasnik. Ove godine otvorio se hotel Crikvenica koji je godinama mijenjao vlasnike i ostajao zatvoren. Stigao je ruski investitor. I opet skok s dvije na četiri zvjezdice. Ove godine kupljen je hotel Park koji je zjapio prazan godinama nakon ubojstva ruske vlasnice. Priča je identična kad je riječ o zvjezdicama. S dvije na četiri. Hotel je trebao biti otvoren već ove sezone, no tehnički problemi na koje novi vlasnik nije mogao utjecati, prolongirali su otvorenje za sljedeću sezonu. Prodan je i nekadašnji hotel Ivančica u susjedstvu nogometnog igrališta.




Kad nešto krene, onda zaista ide kao podmazano. Ove godine kraljevička Fortica, specijalna bolnica u vlasništvu Primorsko-goranske županije dobila je spor koji se vukao duže od desetljeća s Gradom Ljubljanom. Devastirana građevina na elitnoj lokaciji u Jadranovu vjerojatno će dobiti turističku namjenu. Na potezu je Primorsko-goranska županija kao vlasnik. Crikvenički šećer na kraju sigurno je kupnja hotela Miramare. Kad su Crikveničani već izgubili nadu, prodan je nekadašnji ponos Crikvenice koji je zadnjih godina predstavljao najveću gradsku sramotu. Miramare bi s planiranih pet zvjezdica trebao postati najbolji crikvenički hotel. Na listi čekanja ostao je tek hotel Eden, u vlasništvu države. Kad se podvuče crta pod petogodišnji period, u Crikvenicu je stiglo ili će stići 27 hotelskih zvjezdica. Osvjetlile su hotele koji su bili ruševine ili skromni objekti koje ozbiljan turist nije želio pogledati niti na internetu. Najviše investitora stiglo je iz Zagreba, četvero. Društvo im čine austrijski i ruski poduzetnik. Plus Jadran kao investitor.



– Crikvenica je godinama bila suočena s nedostatkom hotelskih kapaciteta, posebno onih kvalitetnijih. Pozdravljamo dolazak investitora, posebno ako se radi o ulaganjima u hotele visoke kvalitete. Naravno, pod uvjetom da se radi o ozbiljnim investitorima koji će svoje planove sprovesti u djelo i time privući kvalitetne goste. S obnovom Miramarea, Parka i Ivančice, Crikvenica bi sigurno dobila četiristotinjak novih kreveta – ističe direktorica TZ Grada Crikvenice Marijana Biondić.



Pomogle marine


Slična je priča u Novom Vinodolskom. Grad s turističkom tradicijom dugom gotovo 140 godina muku je mučio s hotelima. Novi Resort godinama je više privlačio afere i obračune od gostiju. Hotel Tamaris s četiri zvjezdice malog je kapaciteta. Hotel Lišanj većeg je kapaciteta, ali malog broja zvjezdica, tek dvije. Nedostatak hotelskog smještaja mučio je Novi.


– Praktično, nemamo pravog hotela, a nositelji destinacije su upravo hoteli. Imamo Lišanj s dvije zvjezdice, Resort je priča za sebe, nedostaju nam kvalitetni hotelski kreveti. Izgradnjom dviju marina u velikoj mjeri povećao se interes ulagača. Hotel San Marino bi se počeo uređivati na jesen. Na jesen će i hotel Lišanj u adaptaciju. Neka se razriješi Resort, neka počne najavljena gradnja Kleka u novljanskoj luci, Novi postaje eksluzivna destinacija, ističe gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić. Da jedna investicija povlači drugu slaže se i gradonačelnik Novog.


– Vidljivo je koliko je zanimanje za Novi Vinodolski poraslo nakon gradnje dviju marina. Novi ima prednost da su najatraktivnije zone ostale rezervirane za turizam. Tu prije svega mislim na lokaciju Glavica – objašnjava gradonačelnik Piškulić. Podsjetimo, novljanska marina se gradila mlitavo. Prevladavao je pesimizam i strah da će Novom ostati tek jedno gradilište. Hotel Klek je srušen, investitori nisu žurili, no gradnja marine pred hotelom, rodila je novi interes. Hotel San Marino također je stajao godinama kao ruševina.