Dvadeseto izdanje

Maškarice iz cijele Hrvatske na Dječjem korzu Opatijom

Srđan Brajčić

Predajom gradskih ključeva dječjoj gradonačelnici Lei Leonardi Pašić, započela je vladavina malih maškara koje su sitnim korakom stupale poznatom opatijskom dionicom mrkat - Slatina



OPATIJA Dječji karnevalski korzo jučer je u Opatiji imao svoj 20. nastavak, u kojem je sudjelovalo 27 maškaranih grupa iz cijele Hrvatske. Gotovo dvije tisuće mališana, uz pratnju svojih odgojiteljica, ali i roditelja, doduše iz publike, prerušilo se u vile, vilenjake, dvorske lude, snjegoviće, bubamare, pčelice, vjesnike proljeća, klavire i mnoštvo drugih kreativnih i njima dragih maski.


Foto R. Brmalj


Foto R. Brmalj



Povorku su blagoslovila dva opatijska gradonačelnika, pravi Ivo Dujmić i karnevalski Duško Jeličić Dule koji su pak predali gradske ključeve dječjoj gradonačelnici Lei Leonardi Pašić. Tako je počela vladavina malih maškara, to jest povorka koja je sitnim korakom stupala poznatom opatijskom dionicom mrkat – Slatina.


Karnevalske želje




– Našu grupu čini stotinjak djece i tridesetak nas odraslih. Za ovu opatijsku povorku pripremali smo se mjesec dana. Djeca vole kada se pripremaju za maškare. Iako su oni uvijek vrlo maštoviti, u tom periodu pokazuju posebnu kreativnost – kaže Marina Marghetti, pedagoginja u Dječjem vrtiću »Vladimir Nazor« iz Kastva i otkriva da djeca imaju i neke svoje karnevalske želje.


No, zajednička odluka je ove godine pala da se na jubilarnoj opatijskoj povorci kastavski mališani pretvore u nešto prepoznatljivo, kastavsko. To je svakako – kastavski bršjan.


Dječji vrtić Zvončica iz Marinića također je već dugo sudionik malih maškaranih povorki od viškovskog i halubajskog, do opatijskog i riječkog.


– Naša povorka ima 45 sudionika koji su se maškarali u klavire i pijaniste. Pripreme za karneval obično traju oko mjesec dana. A naša djeca doista obožavaju karnevale. S obzirom na to da godinama već sudjelujemo u povorkama, to je postala i  naša tradicija na koju su djeca naučila i koju odlično prihvaćaju, kao i njihovi roditelji. Naravno, svi dječaci žele biti spajdermeni i betmeni, a djevojčice princeze i kraljevne. Ali to je uvijek tako, dočarava atmosferu u Zvončici odgojiteljica Silvija Jović.


Od ideje do šivanja


Proljeće su pak navijestili Grobnički tići.


– Ovdje su djeca iz naša dva vrtića, dakle s Grobnika i iz Mošćeničke Drage. Grobnički tići svake godine sudjeluju na opatijskoj povorci. Ali odlazimo i na dječji karneval u Rijeku i Lovran. Tako je već 20 godina. Jer, djeca vole ovakav oblik druženja. Obično se za povorku pripremamo oko mjesec i pol dana. Prvo se radi na ideji, pa kad dogovorimo masku idemo u šivanje kostima i pripremanje koreografije. Karneval je velika tradicija i Grobnika i Mošćeničke Drage koja se prenosi generacijama, tako da djeca zdušno sudjeluju u tim svim našim pripremama za karneval, a na poticaj svojih roditelja, ilustrira ravnateljica »tića« Stanislava Perušić i poručuje da je karneval odličan poticaj za dječju maštovitost. To se moglo vidjeti i na ovogodišnjoj opatijskoj smotri.