Zadovoljni psi i vlasnici

MORSKI RAJ ZA PSE Obišli smo uvalu Mala Draga, prvu “av av plažu” na novljanskoj rivijeri

Nataša Car

Foto Nataša Car

Foto Nataša Car

Emiljana Bernardis Blažek dobila je koncesiju za uvalu Mala Draga te ju je na inicijativu Grada i Turističke zajednice pretvorila u plažu za pse. Velika potpora u ovom projektu bio joj je suprug Tihomir jer su oboje dulje vrijeme smatrali da uvala ima potencijala. Planiraju napraviti dječje igralište, te prostor pretvoriti u svojevrsnu rekreativnu zonu



U Novom Vinodolskom se prošle godine otvorila prva plaža za pse. Nakon mnogo uloženog truda i napora u čišćenje uvale, koncesionarka Emiljana Bernardis Blažek i njezin suprug Tihomir uspjeli su je transformirati u predivnu mirnu plažu dovoljno udaljenu od gradske vreve, a opet dovoljno blizu da se vlasnici sa svojim ljubimcima do nje mogu prošetati.


Sve više gostiju odlazi na godišnji odmor s kućnim ljubimcima, naročito psima. Ti novi trendovi potaknuli su Grad Novi Vinodolski da kao popularno turističko mjesto u svoju ponudu doda plažu za pse. Emiljana Bernardis Blažek dobila je koncesiju za uvalu Mala Draga te ju je na inicijativu Grada i Turističke zajednice pretvorila u plažu za pse. Velika potpora u ovom projektu bio joj je suprug Tihomir jer su oboje dulje vrijeme smatrali da uvala ima potencijala, no prvo ju je trebalo očistiti.


Brojni sadržaji 


Nakon velike akcije čišćenja uvala je bila spremna postati mala pseća oaza. Iako se mnogi vlasnici sa svojim psima šeću do uvale, Emiljana i Tihomir napravili su parkiralište za sve one koji dolaze autom. Parking za cijeli dan košta 30 kuna, a mnogi gosti smatraju da iznos nije previsok te im nije problem izdvojiti novce za parking. Osim parkirališta, na plaži je niknuo i beach bar Sub Astra u kojem gosti mogu nešto popiti, ali i pojesti. Na ovaj način posjetitelji se ne moraju vraćati u grad na ručak. Na plaži se mogu iznajmiti i pedaline koje gosti vole koristiti, a dio ponude uskoro će postati ležaljke i suncobrani. Već ovo ljeto Emiljana i Tihomir ponudu će obogatiti i noćnim programom. U Sub Astri će nastupati lokalni bendovi, tamburaši, klape i drugi glazbenici koji će goste zabavljati u večernjim satima. Koncesionarka se nada strane turiste na ovaj način upoznati s domaćom glazbom te stvoriti ugodnu i zabavnu večernju atmosferu za sve goste.




Foto Nataša Car


Foto Nataša Car



Planovi 


Dugoročni planovi za uvalu uključuju fokus na fizičku aktivnost i obiteljski život. Osim vlasnika pasa i njihovih četveronožnih ljubimaca česti gosti su i obitelji s djecom te mladi ljudi koji trče kroz uvalu. Emiljana i Tihomir stoga bi htjeli dodati i dječje igralište, a želja im je urediti i prostor za domaće životinje poput magaraca i koza. Djeca bi zasigurno uživala u tome, a usput bi nešto i naučila. Osim prostora za djecu koncesionarka razmišlja i o uvođenju rekreacijske zone za sve željne aktivnog godišnjeg odmora. A u ponudu bi uz postojeće pedaline mogli ući i kanui za rekraciju na vodi. Ipak, supružnici su naglasili kako će zbog velikih financijskih troškova koje zahtjevaju takvi projekti morati ići korak po korak.


Riječi hvale 


Gosti plaže koji su uglavnom strani turisti imaju samo riječi hvale. Sviđa im se prostor jer je mirno i čisto. Mechteld je istaknula da joj odgovara i ulaz u more jer psi mogu polako ući u vodu te ne moraju skakati. Pohvale su stigle i na račun beach bara za koji kažu da ima ukusnu hranu, a Waltraud je posebno pohvalila kavu. Gosti za plažu uglavnom saznaju putem Turističke zajednice Grada Novog Vinodolskog ili neke od agencija koja im organizira odmor. Emiljana i Tihomir nisu uložili puno u promociju jer iako žele imati dovoljno posjetitelja, s druge strane ne žele stvoriti preveliku gužvu u maloj oazi mira. Istaknuli su da trenutačna strategija dobro funkcionira te svi koji za plažu moraju znati ju i otkriju.