Zanimljiva statistika

Kuhare traže povećalom, a na burzi nezaposlen čak 51 kuhar s crikveničko-vinodolskog područja

Anto Ravlić

Na listi nezaposlenih je i 48 konobara, a lani su bila 74 / arhiva NL

Na listi nezaposlenih je i 48 konobara, a lani su bila 74 / arhiva NL

Nije prijavljen niti jedan nezaposleni liječnik, niti medicinska sestra, tek jedan farmaceut nema posla i tek pet fizioterapeuta. Ukupno je 14 nastavnika, učitelja i odgajatelja bez posla



Iako bi popis i struktura zaposlenih bilo puno zanimljivije štivo od statistike nezaposlenih koja puno otkriva, ali i puno skriva, vrlo je zanimljivo doznati kakvo je stanje na Zavodu za zapošljavanje na crikveničko-vinodolskom području s početkom 2018. godine po podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Regionalnog ureda Rijeka. Nezaposlenih je 878 dok je godinu ranije nezaposlenih bilo 730. Činjenica, 150 nezaposlenih manje. Kako bi izgledala usporedba zaposlenih? Netko će primijetiti da se otvorilo radnih mjesta u turizmu, marinama i hotelima, no činjenica je da otvorena radna mjesta ne privlače samo domicilno stanovništvo već i radnu snagu iz cijele Primorsko-goranske županije i Hrvatske. Na primjer, posao u novljanskim marinama zanimljiv je Dalmatincima, a u hotelima Slavoncima.


Bizarni primjeri


Popis nezaposlenih zaista nudi bizarne primjere. Kuhari se traže povećalom, a na burzi stoji da je nezaposlen čak 51 kuhar s područja Crikvenice, Novog Vinodolskog i Vinodolske općine. Lani je u isto vrijeme bilo 65 nezaposlenih kuhara. Naravno, stiže sezona pa će nezaposlenih biti još manje, no upravo je zima crikveničko-novljanski problem. Lako za kratko ljeto. Posla nema zimi. Gdje su kuhari? Upućeni će nam otkriti. Dio nezaposlenih je završio za kuhara i ne kani graditi karijeru za štednjakom dok dio radi po ljeti u Hrvatskoj, a zimi kao nezaposlen zarađuje eure po Europi. Manji broj kuhara je otišao u inozemstvo na duži period. Naravno, dio se i zaposlio. Na listi nezaposlenih je i 48 konobara, a godinu prije na popisu se nalazilo 74 imena.


Posla nema ni 12 djelatnika za čišćenje, lani ih je bez posla bilo 20. Tridesetak je nezaposlenih recepcionera, kao i lani. Stotinu je domaćica u hotelima bez posla, desetak više no lani. Isto toliko posla nema ni prodavača, što je na lanjskoj razini. Sedamdesetak je nezaposlenih službenika, što je na lanjskoj razini. Dvadesetak ekonomista je na burzi. I tu uglavnom završava popis zanimanja koja su zastupljenija na zavodu za zapošljavanje.


Liječnika – nema




Nije prijavljen niti jedan nezaposleni liječnik, niti medicinska sestra, tek jedan farmaceut nema posla i tek pet fizioterapeuta. Ukupno je 14 nastavnika, učitelja i odgajatelja bez posla.


U Crikvenici je nešto više od 400 nezaposlenih, lani je bilo gotovo 500. Broj nezaposlenih u Novom Vinodolskom je pao sa 230 na 180, a u Vinodolskoj općini sa 154 na 134.