Privatizacija privlači pažnju

Konzultant Dragičević o crikveničkom Jadranu: Nismo se uspjeli odmaknuti od uhljebničkog mentaliteta

Aneli Dragojević Mijatović

Upletanje države je loše poslovno  ponašanje, ističe Miroslav Dragičević, iz Horwath HTL konzaltinga



RIJEKA Tijek privatizacije Jadrana Crikvenica poprilično je privukao pažnju u trenutku kad je država, koja bi svaki čas trebala izaći iz vlasničke strukture jer se očekuje da tvrtku preuzmu mirovinski fondovi, imenovala svoju upravu, i to još ne privremenu, već navodno na četiri godine, kao da se ništa ne događa i kao da novi vlasnik ne bi uskoro trebao preuzeti poslovanje.


Mirovinski fondovi, koji su dali obvezujuću ponudu za preuzimanje 70 posto državnih dionica, a transakcija bi se navodno trebala i formalno provesti sredinom idućeg mjeseca, zasad šute i promatraju, no navodno i kod njih zabrinutost sve više raste, jer se pitaju, hoće li do trenutka formalnog preuzimanja to više uopće biti ista investicija u odnosu na vrijeme u kojem su oni snimali poslovanje.


Postavlja se pitanje i kakvu to poruku šalje investicijskoj javnosti u trenutku kad se žele pronaći novi, privatni vlasnici, strateški partneri za državnu imovinu. Za komentar smo pitali Miroslava Dragičevića, iz Horwath HTL konzaltinga, koji je za Jadran Crikvenicu napravio strategiju, odnosno održivi plan poslovanja do 2025.





Mirovinski fondovi, a ovdje konkretno PBZ CO i Erste mirovinski fond, općenito su svojim poslovanjem vezani uz državu, njene dugove, projekte, pa je, smatraju upućeni, ovo zapravo jedan test kako će oni postupiti: ako su kupili tvrtku, nisu kupili i njenu upravu, a pogotovo ne ovu koja je još i naknadno postavljena. U petak je održana i skupština društva, no nije došlo do prijenosa vlasništva, već je imenovan još jedan član Nadzornog odbora, objavljeno je na Burzi.



Riječ je inače o renomiranoj konzultantskoj tvrtki koja radi za neke od vodećih hotelskih kompanija u regiji. Dragičević kaže da mu sve ovo što se oko Jadrana u zadnje vrijeme događa odvratno izgleda.


– Ovaj slučaj zorno prikazuje  da se nismo uspjeli odmaknuti od uhljebničkog mentaliteta i da se nimalo ne anticipira interes privatno-korporativnog kapitala, a s obzirom na upletanje države u buduće odluke vlasnika. To je nekulturni čin države, najcrnje moguće ponašanje naših političkih elita, kojim se one izravno ogrješuju o logiku privatnog kapitala, koji se toliko zagovara. Država se dakle neposredno prije preuzimanja tvrtke od strane novih vlasnika upliće u kadroviranje u firmi, što je poslovno loše ponašanje, a budući vlasnik može se sada zapitati što je uopće kupio, odnosno što će do trenutka dok bude preuzeo vlast u tvrtki biti promijenjeno, te na čiju korist. Moram priznati da je ovo rijetko viđen slučaj, pa čak i kod nas. Tako Jadran Crikvenica ima nesreću da je 20 godina propadao kao taoc komunjarskog mentaliteta, da bi ga sada, kada je došao nadomak rješenja poklopio ovakav HDZ-ov mentalitet – ogorčen je Dragičević.