Sukob oko ležaljki

INCIDENTI NA PLAŽI U SELCU Koncesionar: ‘Kupači ručnike stavljaju na krivo mjesto’. Oglasio se i Grad

Nataša Car

Foto Nataša Car

Foto Nataša Car

Kupači su ručnike postavili na krivo mjesto i nisu bili spremni na kompromis i uzeti barem jednu ležaljku, kaže koncesionar Mesaroš, no iz Grada poručuju da nositelj koncesije ne može prisiljavati nikoga na korištenje ležaljki niti braniti dolazak na plažu



SELCE Nakon incidenta na plaži Poli mora u Selcu, o kojem su već pisali mediji, pitali smo Grad Crikvenicu i nositelja koncesijskog odobrenja Miroslava Mesaroša da prokomentiraju taj slučaj.


Mesaroš ističe da je ovo bio izolirani slučaj s ljudima koji vole provocirati, a iz Grada saznajemo da su s njim dogovorili sastanak kako bi se razjasnila situacija.


Na video snimkama koje ovih dana kruže internetom, a prenijeli su ih i neki portali, vidi se da je došlo do sukoba između kupača na plaži Poli mora i nositelja koncesijskog odobrenja Miroslava Mesaroša. Mesaroš tvrdi da je do sukoba došlo još prije početka snimanja, kada mu je kupač uputio ružne riječi i obraćao mu se s »ti«, a kasnije je oko toga radio probleme. Dodao je da mu je pukao film pa je na uvrede kupača uzvratio istom mjerom.


»Negativni ljudi« 




Kako kaže, cijeli problem je nastao zbog toga što su kupači svoje ručnike postavili na krivo mjesto i nisu bili spremni na kompromis. Smjestili su se na dio plaže u koju je on uložio mnogo sredstava, a kada im je ponudio da jednu ležaljku plate, a drugu dobiju besplatno, kupači su to odbili. Smatra da su neki ljudi jednostavno negativni i vole raditi probleme. Rekao je da se s plaže Poli mora nikoga ne tjera, ali dodao je da, uz 35 zaposlenih i troškove održavanja plaže, mora zaštititi svoje interese.


Održavanje plaže je, prema Pravilima ponašanja korisnika koncesijskih odobrenja Grada Crikvenice, dužnost korisnika. Prema istom pravilniku, nositelj koncesijskog odobrenja ne smije zabraniti ili ograničavati korištenje plaže u općoj uporabi. Iz Grada su potvrdili da ima dužnost održavati cijelu plažu, čak i dio na kojem nisu ležaljke, a na korištenje ležaljki ne može prisiljavati nikoga, niti ikome može braniti dolazak na plažu.


Ljubaznost prioritet 


– Da bi upravljanje i korištenje plaža bilo u interesu i za korist svih, potrebno je da postoji i da se poštuje određena kultura ponašanja, kako od strane korisnika koncesijskog odobrenja, tako i od strane djelatnika, pa i samih kupača – rekla je zamjenica gradonačelnika Silvia Crnić.


Mesaroš smatra da su mnoga pravila te odredbe zakona o korištenju pomorskog dobra prilagođene administraciji umjesto potrebama korisnika. Crnić je rekla da zbog različitih motiva i želja kupača nekad može doći do konflikta interesa, kao u ovom slučaju. No, jedno je sigurno – ne tolerira se nikakvo neljubazno ponašanje djelatnika u turizmu prema posjetiteljima te su svi dobrodošli na crikveničke plaže. Iz Grada su naglasili da sve što se kroz godinu dogodi i evidentira, utječe na odluku o dodjeli koncesijskih odobrenja za narednu godinu. Zbog ovog je slučaja dogovoren sastanak s Mesarošem kako bi se razjasnila situacija i sagledao cijeli aspekt te kako bi se poduzele radnje koje će spriječiti ovakve slučajeve u budućnosti.