Bliski susreti kraj kuća

GRIŽANI U STRAHU Naselje u Vinodolskoj općini već danima posjećuje – medvjed

Ljiljana Hlača

Foto Marko Gracin / arhiva NL

Foto Marko Gracin / arhiva NL

Početkom tjedna medvjed je uništio trešnju obitelji Puharić, prije dva dana »posjetio« je dječje igralište u dvorištu obitelji Starčević, s petka na subotu opet je obišao okućnicu ove obitelji



GRIŽANE/BAŠUNJE VELE Grižane (Bašunje Vele) već danima posjećuje medvjed. Je li riječ o jednoj te istoj životinji – ne zna se, ali divljač je prilikom svake posjete ostavila tragove.


Početkom tjedna uništila je voćku trešnje obitelji Puharić, da bi prije dva dana posjetila dječje igralište u dvorištu obitelji Starčević, ostavivši »smeđi darak«. Zatim je s petka na subotu opet medo posjetio okućnicu ove obitelji te na cesti ponovno obavio nuždu. Bio je to okidač da se o tome obavijesti javnost.


– Malo je nezgodno kada vam se toliko toga počinje događati oko kuće i kada vam i susjedi imaju iste probleme. Imam četvero djece i jako se bojim. Bojim se mališane ostaviti same u bilo koje doba dana jer ne znam kada će nas medo ponovno posjetiti, kazuje nam Branislav Starčević, pokazujući nam mjesta gdje je medo sve to kod njega bio.




Otkrio nam je dalje da je početkom tjedna njegov najstariji sin Ivan imao čak i bliski susret s ovom životinjom.


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin



– Moj se sin Ivan vraćao kući pješke po cesti u poslijepodnevnim satima. Bilo je to negdje oko 18.30 sati kada ga je presrela životinja. On je zastao. Ali je bome zastao i medo. Dobro je ispalo jer se Ivan samo okrenuo i nastavio u smjeru iz kojeg je dolazio, otkrio nam je Branislav Starčević, koji je jako ogorčen kako na sve to reagiraju nadležne službe.


Raj za životinje 


Bio je tako par puta na policiji – ali nitko ništa, zvao je i nadležnu Lovačku udrugu »Srndać« – Grižane Belgrad. Ali čini se da po njegovim riječima oni sve ovo nisu baš ozbiljno shvatili. Starčević smatra da u Grižanama ima barem desetak medvjeda.


– Po meni nadležni lovci ne gospodare ovim područjem kako treba. Dok istovremeno Bribir ima barem jednom godišnje izvanredni odstrel, ovdje se ništa ne događa. Ako lovci nisu za to sposobni – neka se bave nekim drugim poslom. Valjda netko mora nastradati da bi se nešto počelo po tom pitanju događati, dodao je dalje naš sugovornik, koji naglašava da on ne traži da se životinja ubije – već samo da ju lovci prestraše to jest potjeraju dublje u šumu.


Bašunje Vele dio su Grižana i imaju 20-tak kuća, a stalno je naseljeno nekih četiri. Lokacija je okružena šumom, bogata je voćkama koje su počele davati plodove što je pravi raj za gladne životinje, a cestovno je povezana i s Gorskim kotarom.


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin



Nikakav dokaz 


Zatražili smo komentar i od prozvane Lovačke udruge, a njezin nam je predsjednik Zirnjko Lučić rekao da nije jednostavno dobiti dozvolu, tzv. markicu, Ministarstva poljoprivrede za izvanredni odstrel.


– Za dobivanje dozvole mi moramo dokazati da životinja najmanje četiri dana dolazi na isto mjesto, da radi štete, da ugrožava živote. Mi smo za sada po tom pitanju dobili samo jedan telefonski poziv. Nemamo po tom pitanju ništa napisano. Nikakav dokaz. No, bez obzira na to već smo poduzeli neke korake da se riješi ovaj problem, rekao nam je Zrinjko Lučić.


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin



Kaže da kada lovci dobiju dozvolu neće biti tako jednostavno uloviti životinju koja ima dnevni radijus kretanja od 10 do 15 kilometara.


– Kada se medo lovi, lovci ga po zakonu ne smiju mamiti hranom, ne smiju koristiti oružje osobito ako je riječ o naseljenom mjestu jer to znači gubitak dozvole te se on ne smije loviti psima. Mi moramo jednostavno naletjeti na njega u šumi, rekao je dalje predsjednik.


Po njemu djelom je i čovjek kriv što divljač posjećuje sve češće naselja, te se ona spušta i na obalu. Medvjede privlači hrana, ostaci hrane koja se ostavlja neadekvatno ili izvan kontejnera ili oko kuće. Privlače ga i poljoprivredni proizvodi. Iako je po Lučiću strah opravdan i normalno je da se stanovnici Bašunja boje, ova životinja će napasti samo ako osjeti da je ugrožena ili kada je riječ o medvjedici s mladima.


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin