Veliki projekt

Dječjem vrtiću Radost u Crikvenici bespovratnih milijun kuna za energetsku obnovu

Ljiljana Hlača

Razliku do šest milijuna kuna, koliko iznosi ukupna vrijednost investicije, pokrit će Grad Crikvenica. Projekt obuhvaća rekonstrukciju fasade, kosog i ravnog krova, izolaciju poda i zamjenu vanjske stolarije te novi sustav za pripremu tople vode sa solarnim kolektorima



CRIKVENICA Dječji vrtić radost u Crikvenici uskoro će biti kompletno renoviran i to na energetski način. Naime, Grad Crikvenica je na Poziv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja na dostavu projektnih prijedloga za »Energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja«, a u okviru Operativnog programa »Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.« prijavio projekt »Energetska obnova dječjeg vrtića »Radost« u Crikvenici« i – prošao.


Temeljem toga, Grad je od Ministarstva dobio 1.084.538 kuna bespovratnih sredstava za novo ruho vrtića, dok će razliku u zahvatu u ovoj investiciji koja je procijenjena na šest milijuna kuna, pokriti gradski oci.


Velike uštede


Kako saznajemo od prijavitelja projekta, zgrada vrtića je izgrađena 1977. godine a dogradnja je izvršena 1999. godine.




– Trenutačno je Dječji vrtić »Radost« smješten u objektu koji ne udovoljava zahtjevima energetske učinkovitosti. Kako bi zgrada bila adekvatna svojoj namjeni, potrebno je izvršiti rekonstrukciju fasade, kosog i ravnog krova, izolaciju poda prema tlu te izvršiti zamjenu vanjske stolarije.


– Potreban je i novi sustav za pripremu potrošne tople vode sa solarnim toplinskim kolektorima, zamjena postojeće rasvjete učinkovitijom i ugradnja fotonaponskih panela za proizvodnju električne energije. Sve to učinit će zgradu arhitektonski funkcionalnijom i energetski učinkovitijom, a uporaba obnovljivih izvora energije utjecat će i na bolju kvalitetu boravka djece i odgajatelja u vrtiću, bolje uvjete rada te omogućiti razvoj i novu kvalitetu pružanja usluga u ustanovi, naglašavaju u Gradu Crikvenici.


Projekt obuhvaća fasaderske radove kojima će biti obuhvaćena cijela zgrada, vanjski zidovi i kosi krov obložit će se toplinskom izolacijom od mineralne vune te ostalim potrebnim elementima. Ravni krov će se izolirati termoizolacijskim pločama, a podovi prema tlu pojedinih grijanih prostora u suterenu i prizemlju također će se obložiti posebnim izolacijskim pločama.


Ulazna vrata bit će izvedena u aluminijskom sistemu, a svi ostakljeni otvori ove zgrade imat će toplinsko-izolacijsko staklo. Prozori će biti od PVC profila. Na objektu je planirana ušteda energije od 72,95 posto, a isto toliko je planirano i smanjenje emisije CO2.



Važno je napomenuti da je zgrada sada klasificirana u energetski razred C, dok će se nakon obnove s predloženim mjerama pozicionirati u energetski razred A. Razdoblje provedbe projekta, sukladno pravilima Javnog poziva traje 18 mjeseci od dana sklapanja ugovora, a njegovo potpisivanje se očekuje uskoro, najavili su Gradu Crikvenici. 



Vlastita elektrana


– Budući da je održavanje zgrade sve zahtjevnije, a i znatna sredstva se troše na energente, izuzetno nam je drago da je Projekt Energetska obnova Dječjeg vrtića Radost u Crikvenici dobio pozitivne ocjene. Cilj projekta je promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije te smanjenje potrošnje energije, komentar je ravnateljice vrtića Martine Magaš. Provedbom ove investicije vrtić će se svrstati u viši energetski razred, a imat će i vlastitu solarnu elektranu na krovu objekta.


Zahvaljujem Gradu Crikvenici na spremnosti na ulaganje u vrtić i angažman na ovom projektu koji će smanjiti režijske troškove i povećati kvalitetu boravka djece i djelatnika u zgradi vrtića, zaključila je Magaš dodavši da Radost pruža uslugu čuvanja i odgoja za 160 mališana.


Vijest je komentirao i gradonačelnik Grada Crikvenice Damir Rukavina kazavši da su svi »izuzetno ponosni što je ovakav projekt prepoznat i da će on omogućiti vrtićarcima i njihovim tetama ugodniji i kvalitetniji boravak te bolje uvjete za rad. Ovim smo se još jednom dokazali kao Grad prijatelj djece, zaključak je Damira Rukavine.