Humanitarna akcija

130 GODINA ZA 130 SRETNIH PRIČA Obitelj Pavlović iz Slatine gost Crikvenice

Nataša Car

Foto Nataša CAR

Foto Nataša CAR

Ponuda koju su Pavlovići dobili dio je humanitarne akcije Grada Crikvenice čiji iznajmljivači povodom 130. obljetnice turizma, obiteljima slabijeg imovinskog stanja iz unutrašnjosti Hrvatske te BiH nude minimalno četiri dana besplatnog smještaja



CRIKVENICA Supružnici Sanela i Miroslav  Pavlović  nisu mogli vjerovati kad su ih nazvali iz Centra za socijalnu skrb i rekli da imaju priliku besplatno posjetiti Crikvenicu na pet dana. Njihove cure Gabrijela i Katarina bile su u totalnom transu, s obzirom na to da im je ovo bio prvi put na moru.


Ponuda koju su dobili dio je humanitarne akcije Grada Crikvenice čiji iznajmljivači povodom 130. obljetnice turizma, obiteljima slabijeg imovinskog stanja iz unutrašnjosti Hrvatske te Bosne i Hercegovine nude minimalno četiri dana besplatnog smještaja. Nakon što su shvatili da nije šala, Sanela i Miroslav odmah su odlučili iskoristiti priliku i pružiti kćerkama nezaboravan izlet na obalu. Obitelj je 15. lipnja stigla na autobusnu stanicu u Crikvenicu te ih je tamo dočekala Dubravka Pobor koja je pristala sudjelovati u humanitarnoj akciji čim je za nju bila čula.


A Dubravka je najvjerojatnije bila jedna od prvih građana koja je saznala za inicijativu, s obzirom na to da radi u gradskoj upravi. Osim posla u Gradu, njezina se obitelj bavi turizmom gotovo 50 godina – jubilej koji će proslaviti sljedeće godine. Obitelj Pobor čak je i tijekom ratnih godina iznajmljivala apartmane te je već tada počela nekim obiteljima nuditi besplatan smještaj. Humanitarnost Dubravki stoga nije strana.


Brod doživljaj




Pavlovići su se odmah osjećali dobrodošlo jer je teta Dubravka, kako je oni zovu, napravila sve kako bi se četveročlana obitelj osjećala ugodno. Gosti su se odlično proveli, a Crikvenica je Miroslavu, koji ne voli urbane sredine, bila idealna jer nije prevelika ni prebučna. Za vrijeme boravka na obali nisu se samo izležavali na plaži, već su obišli centar grada i posjetili crkve. Osim same Crikvenice, Pavlovići su posjetili Selce i Vrbnik, koji im se jako svidio, a vožnja brodom svima je bila poseban doživljaj. Ipak, crikvenička glavna plaža bila je neizostavan dio rasporeda, pogotovo za cure koje su se prvi put okupale u moru. Bilo im je jako lijepo iako se još nisu usudile plivati bez obruča, no to imaju vremena još naučiti.


Osim morem, gosti su bili oduševljeni i ostalom vodom. Pritom ne mislimo na rijeke i jezera već vodu iz slavine koju su pohvalili i rekli da je bolja od njihove vode iz bunara. Pavlovići su tako uistinu uživali u svim aspektima godišnjeg odmora.


Na pitanje imaju li kakve prijedloge za ovu akciju, i gosti i iznajmljivačica složili su se da bi bilo dobro kad bi Grad Crikvenica i institucije iz unutrašnjosti Hrvatske s kojima surađuju bili bolje povezani. Miroslav je spomenuo da je iz Centra za socijalnu skrb prvotno dobio krivu informaciju o tome koga treba kontaktirati. Sva sreća da je bio uporan, a ni Dubravka nije samo pasivno čekala da joj se gosti jave već je ona zvala njih. Na ovaj su način gosti uspjeli dobiti sve točne informacije. No, moglo je završiti drugačije jer mnoge obitelji misle da se radi o šali ili prevari kad čuju za ponudu te bi stupanje u kontakt s osobom koja nema dostatne informacije moglo potvrditi eventualne sumnje.


Trošak nije velik


Miroslav je dodao da iako je smještaj besplatan, prijevoz nije, što njegovu obitelj nije spriječilo da posjeti obalu jer su imali ušteđeno dovoljno novca. Ipak, smatra da drugi iz istog razloga možda ne bi mogli iskoristiti ovu priliku. Ako bi se ova akcija nastavila u budućnosti, bilo bi dobro kad bi se i gradovi iz unutrašnjosti uključili te pridonijeli ovom hvalevrijednom projektu.


Dubravka Pobor je napomenula da bi se rado odazvala na ovakvu ili sličnu akciju i u budućnosti te bi svima preporučila da učine isto. Naglasila je da trošak za ovako nešto nije velik, a napravi se nešto lijepo. S druge strane, ovakav potez na kraju posluži i kao promocija jer gosti se rado vrate ili u najmanju ruku poznanicima preporuče iznajmljivača.


Obitelj iz Slatine se također planira vratiti sljedeće godine, ali o svom trošku jer se trude štedjeti upravo za ovakva iskustva. Miroslav je dodao da će sigurno opet biti kod Dubravke jer ima samo riječi hvale za njezinu gostoljubivost.