Usavršavanje profesorice iz Moravica

ŽELJKA VRCELJ U CERN-u Ambasadorica moderne fizike i astrofizike

Marinko Krmpotić

Željka Vrcelj je u društvu tridesetak hrvatskih kolega u Ženevi stjecala nova znanja i eksperimentalne vještine o elementarnim česticama i svemiru

Željka Vrcelj je u društvu tridesetak hrvatskih kolega u Ženevi stjecala nova znanja i eksperimentalne vještine o elementarnim česticama i svemiru

Željka Vrcelj je jedna od 30 hrvatskih profesora odabranih za usavršavanje u poznatoj Europskoj organizaciji za nuklearna istraživanja



MORAVICE Pažnje vrijedno usavršavanje ostvarila je proteklih dana Željka Vrcelj, profesorica matematike i fizike iz Željezničke tehničke škole Moravice, koja je u društvu tridesetak hrvatskih kolega, u Ženevi stjecala nova znanja i eksperimentalne vještine o elementarnim česticama i svemiru, uz laboratorijske demonstracije i fizikalne vježbe, a sve to u čuvenom institutu CERN, nukleusu cjelokupnog znanja o fizici i matematici.


Do mogućnosti stručnog usavršavanja u CERN-u Željka Vrcelj došla je zahvaljujući tome što je Hrvatskoj 28. veljače ove godine dodijeljen status pridružene članice CERN-ove »obitelji«, tj. članice Europske organizacije za nuklearna istraživanja u Ženevi.


Hrvatsko društvo


Nakon toga je raspisan natječaj za usavršavanje u CERNU-u, a jedna od trideset odabranih na tom je natječaju bila i Željka Vrcelj koja je intenzivnu edukaciju prošlazahvaljujući organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja, odnosno Agencije za odgoj i obrazovanje, u suradnji s Nastavnom sekcijom Hrvatskog fizikalnog društva.




Kako nam je pojasnio ravnatelj ŽTŠ-a Moravice, Borivoj Dokmanović, u Ženevi su hrvatski profesori boravili u društvu hrvatskih znanstvenika Mirka Planinića, Vuka Brigljevića i Ivice Puljka, a višednevna edukacija provedena je u okviru »National Teachers Programme«.


– Profesorica Vrcelj vratila se u Hrvatsku kao »ambasadorica« moderne fizike i astrofizike, te će, osim u redovnoj nastavi, znanstveno-popularnim predavanjima za osnovnoškolce i srednjoškolce, kao i kolege nastavnike, ali i građane lokalne zajednice, prenositi znanja, vlastito iskustvo i nadahnuće svemirom, uz promociju CERN-ovih istraživanja i programa. Ova edukacija naše profesorice još je jedan pokušaj kojim želimo učenicima omogućiti dodatnu kvalitetu, a vjerujemo da će biti i poticaj za upis budućim osmoškolcima jer je činjenica da nema baš puno škola u kojima fiziku i matematiku predaju profesori koji svoje znanje usavršavaju u CERN-u, kaže Dokmanović.


‘Domovina’ weba


CERN nije samo vodeći svjetski znanstveni centar fizike elementarnih čestica, nego i mjesto gdje su kreirane vrhunske tehnologije i inovacije s primjenom u svakodnevnom životu, medicini, elektronici i računarstvu.


– U CERN-u je 1989. godine razvijena svjetska mreža World Wide Web bez koje je teško zamisliti današnju komunikaciju i razmjenu informacija. Osim toga, jedan od simbola CERN-a je i veliki hadronski sudarač (LHC), najveći svjetski znanstveni instrument, čija je gradnja trajala 20 godina. Nalazi se u tunelu opsega 27 kilometara, na dubini od 100 metara. Uz pomoć LHC-a fizičari rekonstruiraju uvjete u prvim trenucima svemira, za koji se smatra da je nastao Velikim praskom prije 14 milijardi godina. Osim toga, u CERN-u se istražuje fundamentalna fizika, tj. temeljne sastavnice materije i svemira. Higgsov bozon, zagonetna elementarna iskonska čestica svijeta, takozvana »božja« čestica, otkriven je 2012. godine. Naravno, ponosni smo na činjenicu da je naša profesorica svoje znanja unaprijedila u jednom takvom okružju i uvjereni smo da će ga znati prenijeti na naše učenike, zaključuje ravnatelj ŽTŠ-a Moravice Borivoj Dokmanović.