Tko te šiša

ZANIMLJIVA LISTA PROFESIJA GORANSKIH ČELNIKA Najviše inženjera, ali ima i – jedan frizer

Marinko Krmpotić

Neobična mrkopaljska kombinacija – magistrica ekonomije Helena Crnković i frizer Josip Brozović / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Neobična mrkopaljska kombinacija – magistrica ekonomije Helena Crnković i frizer Josip Brozović / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Inženjeri šumarstva su Grgurić (Skrad) i Mufić (Vrbovsko), inženjeri prometa Šćuka (R. Gora) i Crnković (Brod Moravice), pravnik Knežević (Delnice), prof. povijesti Rajšel (Čabar), operativni planer Bregovac (Fužine), informatičar Štimac (Lokve), dok je muški frizer novi načelnik Mrkoplja Josip Brozović



DELNICE  Po dva diplomirana pravnika, inženjera šumarstva, inženjera prometa, šumarska tehničara, ali i dva frizera (!) te k tome još i magistrica ekonomije, agronom, ing. strojarstva, informatičar, komercijalist, prof. povijesti i zemljopisa… zanimljiva je lista profesija, tim zanimljivija ako znamo da se iza nje kriju imena goranskih grado(načelnika) i njihovih zamjenika i zamjenica! No, evo i konkretnijih podataka…


Kod goranskih čelnika najčešća profesija je – što je nekako i logično – šumarstvo. Tako su diplomirani inženjeri šumarstva načelnik Skrada Damir Grgurić te gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić, a obojica su – Grgurić u treći, a Mufić u drugi mandat – došli iz šumarske struke u kojoj su bili uspješni i priznati.


Odmah do šumarstva je – promet. Naime, načelnik Ravne Gore Mišel Šćuka je viši inženjer prometa, a brodmoravički načelnik Dragutin Crnković ima visoku prometnu školu željezničkog smjera te je svojedobno i radio na željeznici.




Jedini pravnik među goranskim čelnicima je delnički gradonačelnik Ivica Knežević koji se u Delnice vratio nakon bogatog radnog iskustva u zagrebačkom Holdingu što mu svakako može pomoći u trenucima kad delnički proračun nezasluženo pati baš zbog pravnih (porezi, zakoni) poteza države.


Gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel je profesor povijesti i zemljopisa, ujedno i jedini volonter od devet goranskih čelnika, a zaposlen je kao ravnatelj Srednje škole Vladimira Nazora u Čabru. Novi načelnik Fužina je David Bregovac koji će uskoro napustiti posao operativnog planera u »3. maju« i početi raditi u Fužinama.


Boje informatike jedini brani lokvarski načelnik Toni Štimac koji je informatičar-komercijalist, a nedvojbeno najneobičniju profesiju za načelnika među goranskim čelnicima ima Josip Brozović, načelnik Mrkoplja koji je svim Goranima, pogotovo Delničanima gdje je donedavno radio, poznat kao – muški frizer!


Većina zamjenika VSS


No, nije Brozović jedini frizer među goranskim načelnicima i njihovim zamjenicima. Jer, frizersku radnju u Delnicama ima i Natali Ribić, zamjenica načelnika Skrada pa se tako Gorani i Goranke s pravom mogu hvaliti kako su se šišali ili šišaju kod – općinskih čelnika! Pogledamo li profesije ostalih zamjenika grado(načelnika) onda je jasno da i tu prednost ima šumarstvo jer su šumarski tehničari zamjenik načelnika Fužina Dražen Starčević te zamjenik načelnika Lokava Tomislav Čop.



Zanimljiv je i pogled na spolnu zastupljenost među ovih 18 odabranih. Na poziciji grado(načelnika), na žalost, nema žena. Svih devetero su muškarci, mahom zrelih godina ili stariji, a u mlađu skupinu spadaju Mišel Šćuka i Toni Štimac. No, kod njihovih zamjena čak je pet žena – Katarina Mihelčić (Delnice), Ivana Lakota (Čabar), Natali Ribić (Skrad), Helena Crnković (Mrkopalj) i Sandra Jurković (Ravna Gora). Očigledno, goranski čelnici vole uz sebe imati žene.



Sandra Jurković, zamjenica ravnogorskog načelnika, je komercijalistica, a ostatak zamjeničke ekipe redom je visokoobrazovan – Sanjin Naglić (Brod Moravice) je dipl. ing. željezničkog prometa, Ivana Lakota (Čabar) je dipl. pravnica, Katarina Mihelčić (Delnice) završila je agronomiju, Borivoj Dokmanović (Vrbovsko) je dipl. ing. strojarstva, zaposlen u Željezničko-tehničkoj školi Moravice kao ravnatelj, a Helena Crnković (Mrkopalj) je magistrica ekonomije.


Razne kombinacije


Svakako je zanimljivo pogledati i kombinacije grado(načelnika) i njihovih zamjenika. Od gradova nekako najkompatabilniji par čine Mufić i Dokmanović, ing. šumarstva i ing. strojarstva jer su im profesije tehničkog smjera. U Delnicama je kombinacija pravnika i agronoma dosad dobro funkcionirala, a kako će surađivati u Čabru prof. povijesti i zemljopisa i pravnica tek ćemo vidjeti, mada je sigurno da će suradnja biti dobra jer je pravnica Ivana Lakota pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Čabra kojim je i do sada upravljao Rajšel.


Od općinskih sredina sudeći po profesijama najuigraniji bi trebali biti u Brod Moravicama gdje mjesto vode stručnjaci za željeznički promet. Sve ostale kombinacije su – zanimljive: operativni planer i šumarski tehničar (Fužine), informatičar i šumarski tehničar (Lokve), obrtnik i magistrica ekonomije (Mrkopalj), inženjer prometa i komercijalistica (Ravna Gora) te šumar i obrtnica (Skrad). No, te raznolike kombinacije ne znače da je suradnja bila ili da će biti slaba. Naprotiv.