Od proljeća do proljeća

Vrtove uređuju i mladi i stari

Marinko Krmpotić

Projekt se sastoji od niza izvannastavnih aktivnosti vezanih uz formiranje i uređivanje školskih vrtova u kojima će učenici volonteri surađivati s bakama i djedovima iz svoga kraja.



ČABAR Najmlađi čabarski osnovci i skupina čabarskih umirovljenika zajedno su u predvorju OŠ »Petar Zrinski« u Čabru nazočili predstavljanju projekta »Od proljeća do proljeća« i otvaranju izložbe fotografija »Treća mladost«, čime je u ovoj goranskoj osnovnoj školi obilježen današnji Međunarodni dan starijih osoba, a aktivnosti vezane uz spomenuti projekt obuhvatit će tijekom predstojeće školske godini i čabarske područne škole, one u Prezidu, Gerovu, Tršću i Plešcu. Projekt »Od proljeća do proljeća« sastoji se od niza izvannastavnih aktivnosti vezanih uz formiranje i uređivanje školskih vrtova u kojima će učenici volonteri surađivati s bakama i djedovima iz svoga kraja.


U razmjeni i ispreplitanju modernih i starinskih znanja i vještina s mlađima, starije osobe će dobiti mogućnost većeg uključivanja u život lokalne zajednice, a svi zajedno činit će korisnu stvar za smanjivanje generacijskog jaza te istodobno i brigu za okoliš.    

Volonterski program


Projekt »Od proljeća do proljeća« dio je većeg volonterskog programa pod nazivom »Što mogu učiniti za tebe« kojeg je pokrenula Royalova zaklada za međugeneracijsku solidarnost u čije je ime nazočne u predvorju čabarske škole pozdravila Vesna Širanović istaknuvši kako je Zaklada mjesto gdje se prikupljaju inicijative za poboljšanje kvalitete života, ponajprije starijih ljudi: »Želimo se proširiti na cijelu Hrvatske, a krećemo od osnovnih škola stoga što smatramo da su obitelj i škola najbitniji za formiranje čovjeka i držimo da je izuzetno bitno djeci u ovoj dobi usaditi osjećaje humanosti, empatije i želje za pomoći bližnjima.





Uz OŠ »Petar Zrinski« iz Čabra u projekt »Od proljeća do proljeća« uključene su još i osnovne škole »Matije Gupca« (Zagreb), »Franje Viktora Šginjara« (Virje), »Stjepana Radića« (Brestovac Oreškovački) i »Draškovec«. Realizacijom ovog projekta, ali i nizom drugih aktivnosti, cilj je kroz direktan rad na terenu educirati mlađe naraštaja o uvažavanju različitosti, pomaganju u rušenju predrasuda o starenju i poticanju međugeneracijske solidarnosti. Tim se aktivnostima, ističe Širanović, starije ljude socijalizira što im je najbitnije jer se najčešće žale na osamljenost, izoliranost i osjećaj odbačenosti.



Škole s kojima smo odlučili surađivati odabrali smo nakon što smo analizirali rad na p rojektima vezanim uz pomoć starijim osobama u 80 hrvatskih osnovnih škola, a među pet najboljih bila je i čabarska osnovna škola.«, rekla je Širanović, dok je u ime čabarske OŠ »Petar Zrinski« nazočne pozdravila prof. Ksenija Petelin podsjetivši kako je u ovoj sredini suradnje škole sa starijima već realizirana kroz niz projekata (informatička radionica za starije) pa ne treba sumnjati u novi kvalitetan doprinos povezivanju i suradnji generacija starih i mladih.    

Izložba »Treća mladost«


Uslijedio je nakon pozdravnih riječi prigodan školski program recitacija, pjesme i glazbe koji je kraju priveden otvaranjem izložba »Treća mladost«. Riječ je o 15 odabranih fotografija profesionalnih fotoreportera koje, s prizorima iz svakodnevnog života starijih osoba, afirmiraju njihovu mudrost, vitalnost i veselje. Uvod u izložbu bila je kratka foto radionica tijekom koje je profesionalni fotograf Igor Nobilo, predstavnik Zbora fotoreportera Hrvatske, čabarskim osnovcima otkrio djelić magije bavljenja fotografijom te potom otvorio izložbu dojmljivih fotografija rađenih mahom u crno-bijeloj tehnici.