Proračun smanjen

Vrbovsko kupuje Lovački dom, komunalac zgradu PIK-a

Marinko Krmpotić

Bivšu upravnu zgradu PIK-a Rijeka kupit će Vode d.o.o. Vrbovsko kojima će to ubuduće biti i sjedište / Foto M. KRMPOTIĆ

Bivšu upravnu zgradu PIK-a Rijeka kupit će Vode d.o.o. Vrbovsko kojima će to ubuduće biti i sjedište / Foto M. KRMPOTIĆ

Zgradu Lovačkog doma kupilo bi se sredstvima iz gradskog proračuna i preuredilo za prostore gradske knjižnice, odnosno Centra za pomoć u kući. Bivšu upravnu zgradu PIK-a kupit će komunalno poduzeće Vode d.o.o. Vrbovsko



VRBOVSKO  Prvim izmjenama i dopunama proračun Grada Vrbovskog za 2019. godinu s 51,1 milijun kuna smanjen je na 46,6 milijuna kuna, pri čemu, kako je na sjednici Gradskog vijeća Vrbovskog pojasnio gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić, nije riječ ni o kakvim posebnim problemima, već o izmjenama kojima se nastoji realizirati neke nove mogućnosti, prije svega kupnju dviju zgrada nekadašnjeg PIK-a Rijeka:


»Riječ je o zgradi nekadašnjeg Lovačkog doma Vrbovsko i upravnoj zgradi PIK-a koje svaka vrijede po 70. 000 eura. Zgradu Lovačkog doma kupili bi sredstvima iz gradskog proračuna i preuredili je za prostore gradske knjižnice, odnosno Centra za pomoć u kući. Bivšu upravnu zgradu PIK-a kupit će naše komunalno poduzeće Vode d.o.o. Vrbovsko koje će u tom objektu nakon preuređenja imati i sjedište. Od ostalih bitnijih promjena u rebalansu tu su one vezane uz premještanje nekih projekata za iduću godinu, smanjenje sredstava vezano uz asfaltiranje nekih prometnica te izdvajanje 100.000 kuna za rad Pučkog učilišta Karlovac koje će na našem području nuditi usluge obrazovanje za odrasle«, rekao je, između ostalog, gradonačelnik Mufić, a njegov je prijedlog izmjena prihvaćen s 13 glasova za, dva suzdržana i jednim protiv.


Zgrada nekadašnjeg Lovačkog doma doživjet će temeljitu obnovu / Foto  M. KRMPOTIĆ


Zgrada nekadašnjeg Lovačkog doma doživjet će temeljitu obnovu / Foto M. KRMPOTIĆ



Neisplativa investicija




U raspravi je Anton Burić (SDP) zatražio pojašnjenje vezano uz smanjenje izdvajanja sredstava za projekt uređenja šetnice uz Kupu, kampa u Klancu i kupališta na Kupi, a gradonačelnik Mufić odgovorio mu je kako smanjenje od oko milijun kuna ne zaustavlja rad na tom projektu koji smatra kvalitetnim i jako bitnim za razvoj turizma cjelokupnog područja Vrbovskog: »Krajem ove godine Hrvatske vode trebale bi početi s radovima uz obalu koji su vezani uz taj projekt, a uz to osigurali smo i 300.000 kuna za izgradnju kampa u Klancu. Tih 29 kilometara Kupe koliko se na našem području nalazi velik su potencijal i mi ćemo, bez obzira na nesuradnju dijela stanovništva na tom području, nastaviti s realizacijom tog projekta«, rekao je gradonačelnik Mufić.



Kad ćemo sjednicu Gradskog vijeća održati u novoj vijećnici, pitao je tijekom Aktualnog sata gradonačelnika Mufića Anton Burić (SDP) i dobio odgovor kako bi to moglo biti do kraja ove godine: »Novu vijećnicu uredit ćemo u potkrovlju zgrade gradske uprave, a uz mjesto za vijećnike tu će biti i dio za goste i novinare. Budući da trenutačno traju radovi energetske obnove zgrade teško mi je govoriti o dinamici radova preuređenja prostora u potkrovlju, ali vjerujem da bi to moglo biti do kraja ove godine«, najavio je gradonačelnik Mufić.


 



Dr. Nediljko Kovačić (NL Dalibora Kratohvila) ocijenio je kupnju zgrada bivšeg Lovačkog doma i Uprave PIK-a neisplativom investicijom jer bi, po njegovom mišljenju, pametnije te novce bilo uložiti u zgradu kraj Lovačkog doma koja je također vlasništvo Grada Vrbovsko i gdje postoji dovoljno prostora i za knjižnicu i za Centar za pomoć u kući.


Gradonačelnik Mufić odgovorio mu je kako se obnova i preuređenje takvih zgrada planira uz sudjelovanje sredstava iz EU fondova i sličnih izvora pa se i konkretni poslovi određuju prema tim mogućnostima i prilikama za visoku razinu sufinanciranja.


Detalj sa sjednice Gradskog vijeća Vrbovskog / Foto M. KRMPOTIĆ


Detalj sa sjednice Gradskog vijeća Vrbovskog / Foto M. KRMPOTIĆ



Transparentnost proračuna


Sjednica je kraju privedena isticanjem uspješnosti Grada Vrbovskog na području transparentnosti proračuna po čemu je, rečeno je, Grad Vrbovsko dobio najvišu moguću ocjenu i najveći broj bodova.


Najzaslužnija za to, istaknuo je gradonačelnik Mufić, je pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Marina Tonković: »Ona sve što treba stavlja na službene stranice Grada pa smo za to dobili najveću ocjenu, kao i mnogi drugi. Ja to nisam smatrao nečim posebno tako važnim, ali budući da je nedavno Županija o tome govorila na cijeloj jednoj stranici Novog lista, ‘ajde da se onda i mi pohvalimo da smo dobili isto to priznanje«, rekao je gradonačelnik Mufić.