Stop devastaciji šuma

Vlasnik pilane Josip Muhvić: I potkornjak “uvezen” kako bi se moralo još više rušiti

Bojana Mrvoš Pavić

Josip Muhvić je u ljeto 2014. svojim kamionima blokirao prijevoz trupaca u Sloveniju

Josip Muhvić je u ljeto 2014. svojim kamionima blokirao prijevoz trupaca u Sloveniju

Ja sam u strojeve za proizvodnju ogrjevnog drva uložio pet milijuna kuna, od čega sam dva milijuna poticaja dobio od države te trebam oko 25.000 kubika za rad. Ni dan danas, međutim, ne dobivam dovoljne količine, sve ode van – kaže Muhvić



MALI LUG  Josip Muhvić, vlasnik pilane u Malom Lugu jedan je od proizvođača koji do sada, kaže, nije imao dovoljno sirovine za rad. Na brojne upite HŠ-u zašto ne može dobiti dovoljne količine drvne mase, odgovarano mu je da nemaju dovoljno sirovine za sve instalirane pilanske kapacitete. U rujnu 2015. je od Hrvatskih šuma, dobio i pismeno očitovanje koje kaže kako za ogrjevno drvo i daske nema dovoljno konzumenata na domaćem tržištu, tako da se moraju nužno izvoziti.


– Ja sam u strojeve za proizvodnju ogrjevnog drva uložio pet milijuna kuna, od čega sam dva milijuna poticaja dobio od države te trebam oko 25.000 kubika za rad. Ni dan danas, međutim, ne dobivam dovoljne količine, sve ode van – kaže Muhvić, koji u Malom Lugu zapošljava 30 ljudi, i koji je u ljeto 2014. blokirao ceste u blizini Gerova, onemogućivši prijevoz trupaca u Sloveniju.


Tada, nakon velikog ledoloma u Gorskom kotaru, zbog kojeg je posječeno i puno šume, nadao se da će biti dovoljno sirovine i za njega, a ne da, kako je govorio, »konvoji« kamiona odlaze u Sloveniju, i dalje u Europsku uniju. Iz HŠ-a medijima je tada odgovoreno kako se trupce i ostale drvne sortimente izvozi samo ako za njih nema interesa domaćih kupaca, dakle ono što je odgovoreno službeno i Muhviću. On je uvjeren kako je i potkornjak »uvezen« kako bi se moralo rušiti još i više sirovine, koja će onda ići u izvoz. Muhvić je odavno, kaže, sve što je uočio da se događa na terenu, prijavio DORH-u. »Radim to zbog goranske šume koja nestaje, a s njom i Gorski kotar, njegovo stanovništvo«, zaključuje.