Počeli radovi

Velika investicija: Više od 50 milijuna kuna za rekonstrukciju ceste Delnice – Rogozno

Marinko Krmpotić

Ove i naredne godine sanirano će biti 12 km »stare« ceste od  Delnica  do Špičunka  / snimio M. KRMPOTIĆ

Ove i naredne godine sanirano će biti 12 km »stare« ceste od Delnica do Špičunka / snimio M. KRMPOTIĆ

Počelo se raditi na rekonstrukciji i izvanrednom održavanju dviju dionica ceste D-3, ukupne dužine 12 km – od Delnica do Lučica, gdje se uz desnu stranu kolnika gradi nogostup, te od Lučica do Sopača, odnosno Rogoznog, gdje se najzahtjevniji poslovi odnose na nadvožnjak Golubinjak i klizište Špičunak



Čim su vremenske prilike postale pogodne za ozbiljnije građevinske radove na otvorenom, uz »staru« cestu Rijeka – Zagreb, točnije državnu cestu D-3, na dionici od Delnica prema Lokvama, počeli su brojni radovi koji posljednjih dana privlače pažnju svih Gorana, kao i njihovih gostiju koji koriste ovu prometnicu. O čemu je točno riječ i koliko će radovi trajati, pojasnili su nam iz Hrvatskih cesta.


– Riječ je o radovima vezanim za izvanredno održavanje u dužini od 12 kilometara, točnije od Delnica do Rogoznog. Rok izvođenja radova je dvije godine, a za sada smo počeli raditi na dvije dionice – od Delnica do Lučica te od Lučica do Sopača. Brojni radovi uz desnu stranu kolnika od Delnica do Lučica vezani su uz izgradnju nogostupa koji će omogućiti pješacima, kojih na ovoj dionici zna biti podosta, da do Lučica dolaze bez opasnosti hodanja prometnicom.



Obim radova koji se izvode već je stvorio najrazličitije priče koje, kako sada stvari stoje, nisu točne. Bilo je govora o tome da će se graditi treći trak na prometnici od Delnica pa do Špičunka, odnosno da je riječ o izgradnji biciklističke i pješačke staze uz prometnicu. Za treći trak nema potrebe, tvrde nam stručnjaci, a kad je riječ o šetnici, onda je jasno da će se po nogostupu od Delnica do Lučica moći, ako se baš želi, i šetati.





Regulacija semaforima


Na dionici od Lučica do Rogoznog najzahtjevniji poslovi bit će vezani uz nadvožnjak Golubinjak te klizište Špićunak. Radit će se do kraja jeseni, odnosno dok god to vremenske prilike budu dozvoljavale. Promet će se odvijati uz regulaciju semaforima naizmjeničnim propuštanjem vozila. Potpunog zatvaranja prometa, osim ako se za tim ne ukaže potreba, neće biti. Naravno, prometovat će se sporije i, naravno, molimo sve koji putuju tom prometnicom za strpljenje, veću pažnju i oprezniju vožnju – poručuju iz Hrvatskih cesta.


Za ove dvogodišnje poslove rekonstrukcije i izvanrednog održavanja dijela prometnice D-3 Hrvatske ceste će iz svog proračuna izdvojiti 52,8 milijuna kuna i po tome, kao i po količini radova, riječ je o jednom od najvećih ovogodišnjih projekata Hrvatskih cesta na području Primorsko-goranske županije.


Izvođač GP »Krk«


– Ugovorni izvođač radova je GP »Krk«, a kao podugovaratelji tu su još i poznato austrijsko građevinsko poduzeće Strabag te Gorangraditeljstvo iz Delnica. Nadzor nad radovima provodi Institut IGH. Vjerujemo da ćemo u tijeku ove godine, posebno ako nas vrijeme posluži, realizirati sve planirano te da će vožnja ovom prometnicom već iduće godine biti još bolja i kvalitetnija. Iduće godine radovi će biti nastavljeni prema Rogoznom, i to na svemu vezanom uz rekonstrukciju prometnice, a to znači poboljšanje svih konstrukcijskih elemenata ceste, od sanacija pokosa, potpornih zidova i sl., odnosno kompletnog uređenja sa svom pripadajućom prometnom opremom – poručili su predstavnici Hrvatskih cesta.