3. studenoga humanitarna utrka

Ultramaraton Delnice-Rijeka: Stjuardesa Tanja Ožanić trčat će za Jelenu Mlinac

Marinko Krmpotić

Iz Delnica krećem u društvu Sare Kudin i Tanje Ranković, koje će me pratiti na biciklima. Najteži dio svakako će mi biti uspon do Gornjeg Jelenja, a na Grobniku će me dočekati grobnički trkač s kojim ću odraditi završni dio do Korza, kaže Tanja Ožani



DELNICE Ideja prvog Humanitarnoga goranskog ultramaratona dobija svoje konačne obrise, obavijestila nas je njena autorica i organizatorica, delničko-zagrebačka stjuardesa Tanja Ožanić naglasivši kako je ovaj prvi utramaraton u dužini od šezdesetak kilometara vezan uz pomoć teško bolesnoj brodmoravičkoj studentici Jeleni Mlinac za čije liječenje su potrebna znatna sredstva: 


   – Trčat ću u subotu, 3. studenog 2012. godine od Delnica do Rijeke. Iz Delnica krećem u društvu Sare Kudin i Tanje Ranković, mojih prijateljica koje će me cijelo vrijeme pratiti na biciklima. Najteži dio svakako će mi biti uspon do Gornjeg Jelenja, potom će me na Grobniku dočekati jedan grobnički trkač s kojim ću odraditi završni dio, a to znači spuštanje prema Banskim vratrima do Korza, točnije kafića »Iskra« kraj Hotela »Bonavia«.  

Bez forsiranja


Trčat ću bez obzira na uvjete, čak i ako bude kiša ili snijeg. Jedino, ako bude baš neka žestoka oluja onda baš i nema smisla trčati. Procjenjujem da ću tu relaciju istrčati za šest do sedam sati. Moglo bi i brže, ali neću forsirati jer je sezona pri kraju i ove sam godine puno trčala pa ne treba pretjerivati, govori Tanja dodajući kako uz organizacijski posao dobro ide i onaj dio vezan uz prikupljanje pomoći za Jelenu Mlinac: 


   – Gotovo svatko kome se obratim za pomoć kad vidi o čemu je riječ pokaže razumijevanje. Uz novce moguće je pomoći i raznim drugim donacijama pa će tako trgovački lanac DM sponzorirati pelene, tuferiće i vatice, zagrebačka »Nivea« poklonit će ulja, kreme i masti potrebne za njegu, a kašice i hranu osigurat će »Podravka«. Kad je o novcima riječ cilj nam je prikupiti 15 do 16 tisuća kuna i s tom namjerom kod Erste banke je otvoren račun broj 2402006 – 8701867867 model 02 poziv na broj 8701867 867 u svrhu donacija za Jelenu Mlinac. Pojedinačne uplate neće biti spomenute, a veći sponzori bit će istaknuti na majicama koje ćemo izraditi za ovu priliku. U akciju se već uključio Grad Delnice, a kontaktirat ću i Općinu Brod Moravice u kojoj Jelena živi.   


   Drago mi je što ćemo imati i dobru medijsku podršku pri čemu posebno zahvaljujem »Novom listu« koji nas prati od začetka same ideje, a uključenje u akciju obećali su nam i Radio Gorski kotar, Radio Rijeka, Ri TV, Nova TV i RTL, Večernji list i časopis Maratonac, govori Tanja dodajući kako je sve ovo samo početak:   

Osmisliti program




– Cilj mi je osmisliti sustav dobrotvornih maratona koji bi bili održavani tijekom ljeta kad su uvjeti za trčanje u Gorskom kotaru ipak povoljniji. 


   Trčalo bi se iz nekoga goranskog odredišta u smjeru Rijeke, a svaki sudionik platio bi 100 kuna što bi bilo namijenjeno dobrotvornoj svrsi, točnije pomoći nekome s područja Primorsko-goranske županije. 


   Naravno, uz trkače tražit ćemo i pomoć brojnih drugih sponzora. Već ove godine bilo je moguće održati takav ultramaraton jer su mi se, nakon što su pročitali tekst u »Novom listu«, mnogi javili i željeli mi se pridružiti, ali nije bilo vremena za organizaciju pa sam odlučila ovog puta trčati sama, a sljedeće godine napravit ćemo ultramaratonsku trku za veći broj sudionika, najavljuje Tanja Ožanić.



Ultramaraton Delnice – Rijeka za Tanju Ožanić bit će drugi ultramaraton ove godine. Naime, u ljeto je već istrčala 86 km na zagrebačkom »Forrest Gump« maratonu, a na delničko-riječki kreće tek što se vratila iz velikog berlinskog maratona, najčuvenijetg europskog maratona na kojem je nastupilo 40.000 trkača. – Stazu od 42 km istrčala sam za 4 sata i 3 minute, a računala sam da će mi trebati oko 5 sati. Ispalo je puno bolje, a sigurna sam da sam mogla još deset minuta bolje, ali je bila velika gužva u kojoj sam izgubila podosta vremena, govori Tanja koja na upit misli li se i profesionalno baviti trčanjem kaže kako joj je za sada u prvom planu ipak posao stjuardese. Uživam i u poslu stjuardese i u maratonu. Imam veliku potporu u Croatia airlinesu, već sam nagovorila i neke druge cure koje su se počele baviti trčanjem i za sad mi je ta kombinacija letenja i trčanja najljepša stvar na svijetu, rekla je Tanja Ožanić.