Foto M. Krmpotić
VRBOVSKO Ponosan sam što moj grad organizira jednu ovakvu priredbu, bio sam na svakoj od do sada održanih četrnaest i svaki put kad dođem nešto kupim, a volio bih kad bi na našem području bilo još ovakvih druženja, rekao nam je Anton Medić, jedan od domaćih posjetitelja tradicionalne, već 14. po redu Bundevijade, sve značajnije vrbovšćanske turističke manifestacija koja u dva dana trajanja privlači iz godine u godinu sve veći broj izlagača i posjetitelja. Slično kao i Medić misle i gosti, a jedan od njih je i Đorđe Tumara koji kaže da i nije pravi gost jer na području Vrbovskog već četrdeset godina ima vikendicu.
– I ja sam kao i moj prijatelj Ante bio na do sada svakoj održanoj Bundevijadi i očigledno je da priredba iz godine u godinu raste, a ove mi se godine jako dopalo što se iz dana u dan u programu Radio Rijeke mogla čuti najava jer se tako saznanje o ovoj manifestaciji širi što je i potrebno jer je riječ o pažnje vrijednom događaju na kojem se puno može vidjeti, ali i kupiti, rekao je Tumara.
I slano, i slatko
A da je tome tako nije se teško bilo uvjeriti. Štoviše, problem je bio što odabrati iz zaista raznovrsne ponude čak 110 izlagača koji su uz najzastupljenije proizvode vezane uz zimnicu nudili i štošta drugog – med, kolače, sir, suhomenaste proizvode, suvenire, drvodjelske proizvode, nakit… Tradicionalno su gosti izlagači članovi Učeničke zadruge OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko koji su ove godine, rekla nam je njihova voditeljica Valentina Vukadinović, ponudili domaći češnjak i ocat, brojne rukotvorine iz različitih materijala te kolače koje su pripremale mame, bake, tetre i strine, a uz njihogv štand bio je postavljen i kutak u kojem se mogla vidjeti nekadašnja bakina kuhinja. Iz Bosiljeva je stigla Eda Grguraš koja je ponudila juhu od buče, slanu i slatku bučnicu, vrganje…
– Sve što prikupimo u prirodi mi i nudimo, a dolazim već nekoliko godina i zadovoljna sam, rekla je Eda.
Ništa bez mesa
Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista od nedjelje, 14.10.2018.