Fužinska doza optimizma

U Gorskom kotaru boravila djeca oboljela od malignih bolesti

Danijela Pleše

Samo pozitiva – polaznice ljetnog kampa udruge Sanus u Fužinama / Snimila Danijela PLEŠE

Samo pozitiva – polaznice ljetnog kampa udruge Sanus u Fužinama / Snimila Danijela PLEŠE

U organizaciji splitske udruge Sanus tridesetero djece provelo je 10 dana u hostelu Fužinarska kuća, uživajući u zasluženom oporavku. Dani su im proletjeli u raznim radionicama: literarnim, likovnim, psihološkim i sportskim, no najdraža od svega bila su im večernja druženja uz logorsku vatru



FUŽINE Udruga Sanus drugu godinu za redom ukazuje što je bitno u životu boraveći u Fužinama, smješteni u hostelu Fužinarska kuća, a ono što je zapravo najbitnije u životu je – zdravlje.


Naime, ova splitska udruga na razini cijele Hrvatske okuplja djecu oboljelu od malignih bolesti te drugu godinu za redom provodi ljetni rehabilitacijski kamp u Fužinama.


Dirljive priče


– Ovaj nacionalni program u sklopu kojega održavamo rehabilitacijske kampove, provodimo već dvanaestu godinu za redom. Prošli smo već cijeli Gorski kotar, smješteni svugdje. Inače, program financira Ministarstvo zdravstva te zahvaljujući tome provodimo dva kampa godišnje: ljetni u Gorskom kotaru te zimski u Makarskoj. Konkretno, u Fužinama smo ove godine boravili deset dana s ukupno tridesetero djece koja konačno uživaju u zasluženom oporavku. Po cijele dane bili smo aktivni te nam je vrijeme proletjelo u raznim radionicama: literarnim, likovnim, psihološkim te sportskim, u kojima imamo stručne timove koji su 24 sata na usluzi – objašnjava nam Božena Anić, predsjednica Udruge Sanus te ujedno voditeljica kampa.Dirljive priče o njihovim malim životima u kojima su već dosad svašta prošli, moglo se vidjeti u njihovim radovima, kako literarnim, tako i likovnim, koji su zadnji dan bili izloženi u prostorijama hostela Fužinarska kuća.

– Odlučili smo izložiti njihove radove te otvoriti vrata svima, da ljude uputimo da smo tu. Stalno smo imali veliku podršku od sviju te smo se na neki način htjeli i zahvaliti. Posjetili su nas predstavnici Grada Zagreba na čelu s Milanom Bandićem, Ministarstva zdravstva – načelnica Sektora za javno zdravstvo   Dunja Skoko-Poljak te državni tajnik Ministarstva zdravstva primarijus Željko Plazonić, kao i predstavnici Općine  Fužine. Svima njima smo veoma zahvalni na ogromnoj podršci te se nadamo da ćemo zajedničkim snagama uspjeti doći do glavnoga cilja: našeg vlastitog prostora, rehabilitacijskog centra u kojem ćemo moći provoditi naše kampove, i s većim brojem djece.  Jednom godišnje sastajemo se s mladim izliječenim ljudima koji već imaju svoje obitelji te je zapravo neprocjenjivo vidjeti te mlade ljude s obiteljima, pogotovo kad ih znaš od malih nogu – poručila je Božena Anić.


Najljepše uz vatru




Kroz cijele dnevne aktivnosti djeca su zaboravljala na sve probleme, birajući najbolju frizuru, pidžamu, miss i mistera kampa, provodili su vrijeme pričama uz logorsku vatru te sklapajući doživotna prijateljstva, što nam je i objasnila Ivana Mađor Božinović( 17g.) iz Hrvaca.



U činjenicu da su djeca najvrjednije na svijetu te da samo promatrajući njih u igri u njihovim kampu, ostanete dirnuti, sigurna je i Dunja Skoko-Poljak iz Ministarstva zdravstva koja ih je i posjetila predzadnjega dana boravka: – Ovo je naš dugogodišnji program koji provodimo te smo najponosniji kada ovako uživo vidimo koliko su djeca zadovoljna, nasmijana što su ovdje. Inače, gdje god se nalaze, na našu adresu Ministarstva zdravstva pošalju razglednicu gdje se svi potpišu, a njihovi likovni radovi krase naše hodnike – kaže je Skoko-Poljak.



– Već desetu godinu sudjelujem u kampovima te sam stekla mnoga prijateljstva. Sviđa nam se ovdje najviše zbog svih prijatelja koje vidimo na ovim susretima, zbog svježeg zraka, ali i aktivnosti koje provodimo. Svima je najdraža logorska vatra koju navečer zapalimo te pričamo uz nju. Osim toga, imamo i naš projekt »vrabac« u kojem čitamo anonimne poruke o tome kako smo proveli dan, što nas muči, tko nam se sviđa… Dane provodimo u raznim igraonicama gdje se u svakom trenutku možemo obratiti stručnom timu što nas muči, igrajući se na igralištu, odlascima na izlete. Jedva čekamo zimski kamp u Makarskoj, sigurna sam da će na odlasku biti i suza, ali svi ostajemo u kontaktu – poručila je mlada Ivana.


Na mladim sudionicima kampa ne vidite tragove borbe, samo osmijehe, volju za životom koji natjeraju svih da se zamisle da li ispravno postupaju u svom životu. Iako smo ih posjetili zadnjega dana boravka u Fužinama, oni su već razgovarali o idućim kampovima, gdje će se prijatelji opet sresti.