Udruga Vida

U Fužinama se otvara stambena zajednica za liječene ovisnike

Barbara Čalušić

Fužine / Snimio Marinko Jakovljević

Fužine / Snimio Marinko Jakovljević

Fužine su odabrane kao idealno područje jer je praktički zaštićeno od ovisnosti o drogama, te kao malo mjesto u kojem je lakša socijalizacija, rekla je dr. Kordić 



Udruga za pomoć ovisnicima »Vida« uskoro će kao pomoć u liječenju i resocijalizaciji ovisnika o opojnim drogama formirati stambenu zajednicu za tri do pet korisnika koja će se nalaziti u Fužinama.


Kako je  kazala dr. Ljiljana Kordić iz Vide Fužine su odabrane kao idealno područje jer je praktički zaštićeno od ovisnosti o drogama, kao malo mjesto u kojem je lakša socijalizacija te moguć razvoj malog poduzetništva. Na konferenciji za novinare organiziranoj povodom predstavljanja postignutih rezultata u projektu »Cjelovit pristup liječenju te socijalnoj i ekonomskoj reintegraciji ovisnika o drogama – CLOUD« sudjelovali su još dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci prof. dr. Tomislav Rukavina i dr. Darko Roviš iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.


Osamdeset posto manje ovisnika


– Formirali smo resocijalizacijski centar koji je otvoren svakodnevno, a stručni rad temelji se na tri programa. Obratili smo pažnju na aspekte koji su vrlo važni u radu s ovisnicima, a programu pripreme korisnika za resocijalizaciju posvetili smo izuzetnu pažnju jer korisnici često nisu svjesni koliko nisu prilagođeni današnjem tržištu rada. Pomaže im se i kod zaposlenja, a oko trećine ovisnika ima maloljetnu djecu pa dobivaju pomoć u roditeljstvu, a tu je i pomoć u odjeći i raznim potrepštinama obitelji ovisnika, dodala je Kordić.




Analizirajući stanje javnozdravstvenog sustava prevencije, liječenja i resocijalizacije ovisnika, Roviš je istaknuo da zahvaljujući suradnji javnog i nevladinog sektora u odnosu na razdoblje prije deset godina danas u sustav ulazi osamdeset posto manje ovisnika.


– Osim toga, imamo jednu od najnižih stopa HIV-a i hepatitisa kod ovisnika u Europi, istaknuo je Roviš.


Vrijednost projekta 4,5 mil. kuna


Projekt IPA-Cloud započeo je u srpnju prošle godine i trajat će do lipnja ove godine. Povezao je više znanstveno-istraživačkih institucija u Sloveniji i Hrvatskoj te nevladine organizacije koje se bave ovisnicima.


Vrijednost projekta je 4,5 milijuna, u čemu Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a sudjeluje s 850 tisuća kuna, a riječki Medicinski fakultet s milijun kuna.


Nastavni zavod osim monitoringa metabolita droga u otpadnim vodama, radi i na projektima uspostave metode kvantificiranja metabolita droge u urinu te provedbu istraživanja osjetljivosti serotoninskog sustava neurotransmitera u post-adolescentnoj dobi.