Elitna postrojba

U Delnicama svečano obilježena obljetnica ustrojstva Specijalnih snaga RH

Hina

Foto: M. KRMPOTIĆ

Foto: M. KRMPOTIĆ

U prigodi obljetnice 20-orici pripadnika koji su uspješno završili temeljnu obuku za specijalna djelovanja, Ante Deur uručio je zelene beretke i oznaku specijalnih snaga, a ostalim pripadnicima postrojbe uručene su nagrade i priznanja za ostvarene rezultate u proteklom razdoblju



Zapovjedništvo specijalnih snaga obilježilo je u petak u vojarni »Drgomalj« u Delnicama 26. obljetnicu ustroja specijalnih snaga RH, a tom je prigodom izaslanik predsjednice RH i njezin posebni savjetnik za branitelje Ante Deur posebno istaknuo pohvale za angažman pripadnika specijalnih snaga u misijama na Kosovu i u Afganistanu gdje pripadnici ZSS-a obavljaju neke od najvažnijih zadaća u razvoju sposobnosti Afganistanskih snaga sigurnosti.


Čestitke hrvatskim specijalcima u ime potpredsjednika Vlade i ministra obrane uputio je državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop kazavši kako su oni slijednici onih specijalnih postrojbi koje su iz svojih bitaka izlazile kao pobjednici i za koje nije bilo nesavladivih prepreka te je istaknuo kako se danas s poštovanjem i zahvalnošću prisjećamo svih hrvatskih vitezova koji su svoje živote položili u ostvarenje svehrvatske pobjede u Domovinskom ratu i koji su nam putokaz i uzor kako se brani i voli Domovina.»Budite i nadalje nepobjedivi, budite pobjednici. S razlogom vas nazivamo udarnom snagom, elitom Oružanih snaga RH. S vama se s pravom ponosimo, vi ste elita Oružanih snaga«, poručio je na kraju državni tajnik Jakop.

U ime svih pripadnika Oružanih snaga RH čestitke je pripadnicima ZSS-a uputio i načelnik GS-a general zbora Mirko Šundov koji je istaknuo kako je stvaranje Hrvatske vojske u uvjetima agresije i borbe hrvatskog naroda za nacionalnu opstojnost izvanredan primjer u povijesti naroda svijeta kako se brani i voli Domovina te kako su poseban doprinos toj borbi dali upravo pripadnici specijalnih snaga.


General Šundov podsjetio je da hrvatske Oružane snage od osnivanja u sastavu imaju specijalne postrojbe. Od utemeljenja prve specijalne postrojbe »Bojne Zrinski» specijalne postrojbe su se prilagođavale novonastalim okolnostima, mijenjale naziv i organizacijski oblik, ali su bile i ostale »elitna« postrojba OSRH.




Zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga, brigadni general Perica Turalija istaknuo je kako su sposobnosti pripadnika ZSS-a prepoznate i u NATO-u.


»Osobna spremnost, izvršenje namjenskih zadaća, povjerenje u stečene sposobnosti i međunarodno iskustvo, dokaz su da pripadnici ZSS-a neće uzmaknuti ni pred kakvim prijetnjama«, rekao je Turalija te dodao da je ZSS najelitnija sastavnica OSRH s razvijenim sposobnostima provedbe specijalnih operacija u zaštiti vitalnih nacionalnih interesa na kopnu, moru i iz zraka u Hrvatskoj i u NATO-u te koalicijskim vođenim operacijama.


U prigodi obljetnice 20-orici pripadnika koji su uspješno završili temeljnu obuku za specijalna djelovanja, Ante Deur uručio je zelene beretke i oznaku specijalnih snaga, a ostalim pripadnicima postrojbe uručene su nagrade i priznanja za ostvarene rezultate u proteklom razdoblju.


U sklopu svečanosti služena je misa u crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Delnicama, a polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju u vojarni odana je počast svim poginulim pripadnicima specijalnih postrojbi OSRH, navodi u priopćenju Ministarstvo obrane.