'Mjesto zdravoga življenja'

SKUP U MRKOPLJU Gorski kotar ima aduta da zadrži svoje stanovnike

Danijela Pleše

Lovre Bauer / Snimila Danijela PLEŠE

Lovre Bauer / Snimila Danijela PLEŠE

Konferencijom se želi postići da se stvore nove poduzetničke ideje – rekao je jedan od idejnih začetnika programa Lovre Bauer



MRKOPALJ U Domu Kulture u Mrkoplju tijekom vikenda održana je dvodnevna konferencija u sklopu višegodišnjeg programa »Mjesto zdravoga življenja« zahvaljujući nositelju projekta, Udruzi Interaktiva te potpori partnera projekta, Općini Mrkopalj, Akademiji medicinskih znanosti Hrvatske, TZ-a Općine Mrkopalj, Hrvatskom savjetu za zelenu gradnju, Udruzi Croatia Incognita te Udruzi mladih »Malo po malo«.


Konferencija je u dva dana privukla zavidan broj stručnih iskusnih predavača s različitih aspekata poduzetništva i turizma.


– Ova konferencija je veoma bitna da se zadrže stanovnici na našem području jer aduta imamo, samo ih treba iskoristiti. Aduti kao zdrav, čisti zrak, kvalitetna ponuda Gorskog kotara te razni turistički sadržaji i manifestacije sve više osvajaju turiste i posjetitelje koji nam se godinama vraćaju. Trenutačno u Mrkoplju imamo 55 iznajmljivača i više od 400 ležajeva, a ti brojevi svake godine rastu jer gosti vole doći ovdje, odmoriti se, napuniti baterije, jednostavno se »resetirati« – poručila je direktorica TZ-a Općine Mrkopalj Goranka Tuhtan.




Jedan od idejnih začetnika programa »Mrkopalj – mjesto zdravog življenja« je arhitekt Lovre Bauer, predstavnik Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju.


– Konferencijom se želi postići da se stvore nove poduzetničke ideje i potakne rasprava među svim sudionicima te predavačima. Ovaj vikend je zamišljen kao konferencijski, dok već idući vikend imamo edukativne radionice u svrhu pravne te financijske realizacije poduzetničkih ideja (apliciranje na EU fondove, izrada projektnih prijedloga, poslovnih planova i troškovnika). Svrha cijelog projekta je zadržavanje stanovništva u lokalnoj sredini te stvaranje modela za održivi razvoj ruralnih naselja. Zahvaljujem se i Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koje je sve ovo financiralo – izjavio je Bauer.


U raspravi su obrađene teme prirodnih ljekovitih činitelja, plodova prirode kao inovativni pristup poljoprivredi, održivog razvitka, primjeri potencijala baštine, identiteta kao resursa te EU fondovi kao katalizatori promjene. Među predavačima je bio i mr. Goran Ivanišević kao predstavnik Akademije medicinskih znanosti Hrvatske s temom »Klimatski ljekoviti činitelji Gorskog kotara«, neovisni agrarni analitičar dr. Darko Znaor koji je dotaknuo temu »Plodovi prirode – inovativni pristup poljoprivredi«, o identitetu kao resursu riječ je imala dr. Jasenka Kranjčević iz Instituta za turizam, a o Školi mira u Mrkoplju pričala je Nada Glad. Jučer je osim zanimljivih predavanja održana i tribina »Mrkopalj – perspektiva za mlade« te organiziran obilazak Zavičajne zbirke.