Ne prihvaća rezultat natječaja

Radi posla domara po pravdu na Europski sud

Marinko Krmpotić

Za mjesto »domar-ložač-vozač« uvjete su zadovoljila sva trojica kandidata, no primljen je sin upravitelja područne škole. I inspekcija je potvrdila regularnost, no Šepić, uvjeren da je riječ o nepotizmu i sukobu interesa članova Školskog odbora, ne namjerava odustati 



VRBOVSKO  »…Postupak izbora za domara u OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Vrbovskog proveden je u skladu sa Zakonom«, završna je rečenica nalaza prosvjetne inspekcije koji je jučer stigao na adresu ove goranske osnovne škole i koji bi trebao označiti kraj sukoba koji već petnaestak dana privlače pažnju javnosti ovog goranskog gradića, a vezani su uz činjenicu da su nadležnim tijelima žalbu vezanu uz odluku o primanju Doriana Barabe na mjesto domara uputila dva druga kandidata – Igor Luketić i Mladen Šepić. 


    No, sukobima, čini se, ipak nije kraj jer Mladen Šepić ne namjerava odustati i, kaže, nastavit će borbu za, po njemu, pravedno rješenje: »S obzirom na sve što se događalo, ovakvo rješenje sam očekivao i nazvao bih ga »zakonitim nezakonjem«. Siguran sam da je inspekcija radila u skladu s propisima, ali je isto tako činjenica da ti propisi dozvoljavaju široka tumačenja i vrlo često imaju jako malo veze s moralom i pravdom. Zato ću nastojati osporiti taj nalaz i nastaviti se boriti za poštivanje prava«, rekao je Šepić, pojasnivši potom što ga je to motiviralo na podnošenje žalbe.   


 Bez obrazloženja


»Riječ je o natječaju za radno mjesto »domar-ložač-vozač« na kojem je sve uvjete propisane natječajem zadovoljilo troje kandidata – Dorian Baraba, Igor Luketić i ja. Dan nakon vrlo kratkog razgovora s članovima Školskog odbora, meni i Luketiću uručene su kratke i šture obavijesti kako je taj posao dobio Dorian Baraba. U tim dopisima nije naveden nikakav rok pa time ni mogućnost žalbe, a kamo li pouka o pravnom lijeku. Također, uskraćeno nam je bilo kakvo objašnjenje po kojim je to kriterijima Dorian Baraba prikladniji za posao domara od nas dvojice, a nije nam dozvoljen ni uvid u priloženu dokumentaciju Doriana Barabe, kao ni uvid u zapisnik sa sjednice Školskog odbora, iako imamo ljudsko, moralno, a valjda i zakonsko pravo saznati po kojim su se to kriterijima ravnali dični članovi školskog odbora prigodom odlučivanja, usrdno se nadajući kako si nisu uzeli za pravo odlučivati o tuđim sudbinama na temelju osobnih, političkih ili estetskih sklonosti. 





Vladimir Mamula, ravnatelj OŠ I.G. Kovačića iz Vrbovskog upoznao nas je sa sadržajem inspekcijskog nalaza, ali detaljnije komentare, razumljivo, nije želio iznositi: »Trideset i osam sam godina u prosvjeti i nakon svakog natječaja, bez obzira o kojem se radnom mjestu radi, samo je jedan od kandidata zadovoljan, a ostali su nesretni i ljuti. No, zato je pravo žalbe dostupno svima, a nadležne institucije nakon žalbi provjeravaju imaju li te žalbe temelja. Tako je učinjeno i sada, a nalaz inspekcije povrđuje odluku Školskog odbora i mislim da se tu više i nema što komentirati«, rekao je Mamula.



    Država Hrvatska se deklarira kao socijalna država koja njeguje ravnopravnost pred institucijama svih njenih građana. Stoga smo se nadali i vjerovali kako će za daljni tijek odlučivanja i konačni odabir odlučiti socijalni položaj ili stanje kandidata. A tu je stanje ovakvo – Dorian Baraba je nezaposlen i živi u kućanstvu s roditeljima koji su oboje zaposleni, a od toga otac kao upravitelj područne škole Severin na Kupi koja je u sklopu OŠ I. G. Kovačića Vrbovsko. Igor Luketić je nezaposlen i živi u kućanstvu s nezaposlenim roditeljima i mlađom sestrom koja se školuje, a ja sam već 14 godina nezaposlen, oženjen i otac troje djece od kojih dvojica studiraju, a treći je učenik O.Š. I. G. Kovačića. Supruga je zaposlena.   


Besprimjereni nepotizam


Mislimo kako nije potrebno završiti studij sociologije da bi se uvidjelo kako je Školski odbor izabrao kandidata koji je u najboljem socijalnom položaju te mu je posao najmanje nužan. Ta nas odluka čudi i stoga što su većina članova Školskog odbora članovi ili simpatizeri tzv. lijevih stranaka koje se inače diče socijalnom komponentom svojih programa i puna su im usta vapaja za socijalnom pravdom. Naravno, očigledno je tome tako sve dok se to ne tiče njih samih, odnosno njihovih privatnih interesa. Školski bi se odbor pri donošenju svojih odluka morao rukovoditi dobrobiti škole, a ne kumstvom, poznanstvom ili ne daj Bog osobnim interesima. Nadalje, u Hrvatskoj se u posljednje vrijeme često rabi sintagma »sukob interesa«. Pitamo se nije li riječ o tome glede relacije otac – sin u slučaju kad je otac uposlen na rukovodećem mjestu ustanove u kojoj se želi uhljebiti sin. Istovremeno u odboru sjedi kumstvom s obitelji Baraba povezana osoba te neki od zaposlenika kojima je otac nadređeni u hijerarhiji. Zbog svega toga imamo dobre razloge sumnjati kako je na djelu besprimjeren nepotizam, a možda i korupcija. No, konkretne zaključke i odluku prepustit ćemo nadležnim tijelima države, a uz žalbu nadležnoj prosvjetnoj inspekciji, o cijelom smo slučaju obavijestili državno odvjetništo i policiju, i to temeljem političke diskriminacije te moje sumnje vezane uz mobbing i ucjenu prema nekim članovima Školskog odbora«, rekao je Šepić, najavivši kako će o cijelom slučaju obavijestiti još niz drugih nadležnih institucija, političkih stranaka, pa čak i Europskog suda.