Općinski proračun

Problem u Lokvama: Budžet tanji za 2.6 milijuna kuna

Marinko Krmpotić

Rekonstrukcija ceste i parkiralište u lokvarskim Njivicama na red će doći dogodine / arhiva NL

Rekonstrukcija ceste i parkiralište u lokvarskim Njivicama na red će doći dogodine / arhiva NL

Riječ je o iznosu vezanom za Dom kulture, odnosno projekt rekonstrukcije planiran EU sredstvima koja ove godine nisu dobivena. Međutim, i Općini Lokve kronično nedostaje novca



 Nedostatak novca ono je što muči mnoge hrvatske (goranske) lokalne samouprave, pa i Općinu Lokve, jasno je nakon pretposljednje ovogodišnje sjednice Općinskog vijeća na kojoj su lokvarski vijećnici raspravljali o završnim ovogodišnjim izmjenama proračuna. U odnosu na planiranih sedam milijuna kuna godišnji će proračun biti manji za 2,59 milijuna kuna te će iznositi 4,4 milijuna kuna. To smanjenje samo po sebi i nije toliko dramatično jer je riječ o nepunih 2,6 milijuna kuna vezanih gotovo isključivo uz projekt rekonstrukcije Doma kulture što se planira realizirati EU sredstvima koja ove godine nisu dobivena, pa je logično da se moralo u izmjene proračuna i vraćanje u realne okvire, a oni se i kreću oko svote od oko četiri milijuna kuna godišnje.



Kako bi Općina Lokve mogla imati više novaca vidjelo se potom iz rasprave o prijedlogu odluke o otpisu duga za pravne osobe. Naime, zbog zastare vezane uz naplatu dugova koju je od 1999. do 2013. godine napravilo četrdesetak pravnih osoba vijećnici su trebali prihvatiti prijedlog o nenaplati dugovanja od 332.501 kunu. Petero je bilo za, četiri protiv, a dva suzdržana. Bez obzira što se nije tražila apsolutna većina prijedlog je prošao jer je riječ o tehničkoj odluci budući da je svota nenaplativa i vezana mahom uz poduzeća koja više ne postoje ili su u stečaju. Stavove većine najbolje je izrazio Vladimir Habazin (HDZ) konstatiravši da do zastare ne bi došlo da su oni koji su odgovorni za naplatu radili svoj posao. Načelnik Štimac s tom se tvrdnjom složio podsjetivši da je riječ o dugovima i zastarama napravljenim prije rada ovog saziva Vijeća i njega kao načelnika. Stanje s naplatama sada je znatno bolje i trenutačno su manja dugovanja vezana uz svega četiri poduzeća koja nisu platila za posljednji kvartal ove godine.



PZ Sleme




Nedostatak novca više se nego u slučaju ovih još uvijek samo željenih EU sredstava uočio zahvaljujući nizu vijećničkih ptanja vezanih uz nerealizaciju pojedinih dijelova područja na koja je načelnik Lokava Toni Štimac (SDP) gotovo uvijek morao davati isti odgovor – nije bilo novca.


Tako je Jasnu Božić (Unija Kvarnera) zanimalo zašto nisu dovršeni radovi na cesti u naselju Njivice te što je s projektom uređenja parkirališta na toj lokaciji, a načelnik Štimac odgovorio je kako novaca za oba spomenuta posla nije bilo te kako se nada da će i cesta i parkiralište biti realizirani naredne godine. Anton Mihelčić (HDZ) želio je znati zašto se ne čisti polje od Golubinjaka prema Lokvama, a odgovor načelnika Štimca bio je isti kao i Jasni Božić, odnosno Danijelu Miketeku (HDZ) koji je pitao kad će biti popravljene stepenice prema željezničkoj postaji Lokve. Andrea Šafar (HDZ) pitala je hoće li DVD Lokve do kraja godine dobiti zakonom određenu svotu iz općinskog proračuna te što je s prodajom Poslovne zone Sleme, a Štimac joj je odgovorio da je DVD-u Lokve do sada isplaćeno 35.000 kuna, a za preostalih 15.000 kuna nada se da će biti isplaćeni do kraja ove godine. Kad je riječ o PZ Sleme Štimac je rekao da je sve i dalje u početnoj fazi budući da potencijalni strani ulagač nakon uplate od 100.000 kuna za zemljište nije krenuo s daljnim ulaganjima jer od Hrvatskih šuma nije mogao dobiti garanciju za količinu sirovine potrebne za projekt proizvodnje peleta.


Marende


Da nije baš sve tako crno vidjelo se nakon pitanja Sanje Beljan (HDZ) koja je pitala je li istina da će Općina Lokve prestati sa sufinanciranjem troškova školskih marendi lokvarskih osnovaca, a načelnik Štimac kazao je da te glasine nisu istinite te da će Općina Lokve i dalje iz svog proračuna izdvajati četiri kune mjesečno, odnosno 50 posto pune cijene školske marende, za svakog lokvarskog osnovaca. Po karakteru sličan odgovor uslijedio je i nakon pitanja Antona Mihelčića (HDZ) kojeg je zanimalo hoće li se i kako krenuti u sanaciju oštećenja na prometnicama Gorski raj-Mrzla Vodica i Mrzla Vodica-Podtisovac, a načelnik Štimac mu je odgovorio da je do tih oštećenja došlo zbog šumskih radova o čemu su napravljeni uvidi s predstavnicima Policijske postaje Delnice, a kontaktirani su i izvođači radova koji su spremni sanirati oštećenja.


Prijedlog izmjena proračuna prihvaćen je sa šest glasova za i pet protiv pri čemu je u ime Kluba HDZ-a Sanja Beljan pojasnila da je pet HDZ-ovih vijećnika protiv ponajprije stoga što i dalje nije riješen dug od 1,2 milijuna kuna koji Općina Lokve bilježi već nekoliko godina.