Nema zainteresiranih

PREVISOKA CIJENA? Nitko ne želi preuzeti kormilo Kamačnika

Marinko Krmpotić

Foto: Marinko Krmpotić

Foto: Marinko Krmpotić

Natječajem je Javna ustanova »Priroda« tražila 100.000 kuna za koncesionarsko pravo od pet godina, no nije stigla niti jedna ponuda



VRBOVSKO Hoće li i tko će steći pravo na koncesijsko upravljanje područjem zaštićenog krajolika Kamačnika potpuno je neizvjesno nakon što se na prvi natječaj za koncesiju koji je objavila županijska Javna ustanova »Priroda« nije nitko javio. Kroz natječaj je JU »Priroda« tražila 100.000 kuna za koncesionarsko pravo od pet godina, a ta je svota, čini se, bila prevelika za bilo kojeg kandidata pa u roku predviđenom za javljanje nije stigla niti jedna ponuda. To bi trebalo značiti, ističe gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić, da će Javna ustanova »Priroda« vjerojatno raspisati novi natječaj na koji se, ako uvjeti budu povojniji, možda javi i Grad Vrbovsko.


(Pre)skupa koncesija


– Već pri objavi prvog natječaja kojim je za koncesiju na period od pet godina traženo 100.000 kuna, odnosno 20.000 kuna godišnje, javno sam izrazio svoje nezadovoljstvo tom svotom i općenito ponašanjem JU »Prirode« koja, prema mom mišljenju, ne cijeni dovoljno sve što smo mi kao lokalna samouprava protekllih godina uložili u Kamačnik, a riječ je o oko 4,5 milijuna kuna vezanih uz pokretanje rada restorana, obnovu pješačkih staza i niz drugih aktivnosti. Baš zbog toga nam nije svejedno tko će upravljati tim prostorom i logično je da mi želimo njime upravljati. Spremni smo to činiti i dalje, ali ne po financijskim uvjetima koje je u prvom natječaju postavila JU »Priroda«. To što se nitko nije javio na njihov natječaj najbolje govori koliko je tražena svota realna. Pa nije jednostavno tijekom jedne godine od prodaje ulaznica zaraditi 20.000 kuna te uz to još i ulagati u ovaj prostor da bi ponuda bila što kvalitetnija. Mislim da nikome nije do prosperiteta tog prostora stalo više no nama te da nitko to ne može bolje raditi od nas. Voljeli bismo biti koncesionari, ali nismo spremni na bilo kakve ucjene, odnosno omalovažavanje našeg rada i truda koji je itekako vidljiv i golim okom i financijskim pokazateljima. Spremni smo se javiti na natječaj pod istim uvjetima kakve smo imali do sada, poručuje gradonačelnik Mufić »Prirodi«.



Kamačnik je zaštićenim krajolikom proglašen 2002. godine, a podrazumijeva 3,2 kilometra vodenog toka i oko 3 kilometra šetnice.





Obveza ispunjena


Ravnateljica JU »Priroda« Sonja Šišić u činjenici da se na natječaj nije javio nitko, ne vidi nikakav poseban problem jer to ne znači da će bilo kakve aktivnosti u Kamačniku biti zaustavljene ili usporene.– Raspisivanje natječaja za koncesiju je naša zakonska obveza i mi smo je ispunili. Naravno, mi ne možemo natjerati bilo koga da se javi i ukoliko se nitko ne javi, a to se zna dogoditi i dogodilo se na ovom prvom natječaju, sve skupa ide na način na koji je i do sada išlo. Naravno, mi smatramo da bi bilo dobro da se na taj natječaj netko javi jer smo uvjereni da bi bilo bolje da o tom prostoru i njegovoj ponudi skrbi netko iz Gorskog kotara. Naime, vjerujemo da bi tada i rezultati bili još bolji. No, ako kandidata nema, onda ih nema i do daljnjega sve ostaje kao do sada, rekla je Sonja Šišić koja je na pitanje hoće li uskoro JU »Priroda« raspisati novi natječaj s eventualnom nižom cijenom koncesije rekla da se to još ne zna, odnosno da će u JU »Priroda« napraviti analizu stanja te potom donijeti i odluku s kojom će javnost i potencijalni kandidati biti na vrijeme upoznati.