Eko–etno manifestacija

Odmorite se, okusite, zabavite se na bundevijadi u Vrbovskom

Portal Novilist.hr

Vrbovsko, Sportska dvorana subota, 12. i nedjelja, 13. listopada, od 10 do 18,30 sati



Ovogodišnja 15. Bundevijada, izložba autohtono uzgojene hrane i prikaza običaja Gorskog kotara, ima posebno sadržajan program! Bogat je to kulturno umjetnički program s uprizorenjima zaboravljenih običaja, uz priče vezane uz starinska i nesvakidašnja jela…


Brojni izlagači nude paletu proizvoda uzgojenih na domaćoj i eko proizvodnji. Neizostavni su izrađivači tradicijskih suvenira… djeca u prikazu pastirskih igara, te jednako zanimljivo natjecanje za najmanju, najinteresantniju i najtežu buču.




U ulozi voditelja je Davor Dretar Drele koji će predstaviti i mnogobrojna iznenađenja. Ističemo Festival vina u kojem sudjeluju vinari Požeške kotline i Kvarnera. Posebne gošće su Ružice Vinodola te Vitezovi vina, a publici će na degustaciju biti ponuđene mnogobrojne sorte kvalitetnih vina, te najštrudla Hrvatske.


Nezaobilazni su: Cooking Show, modna revija, Glazbena bundeva, revija puhačkih orkestara.






GRAD VRBOVSKO


Vrbovsko zauzima krajnji istočni dio Gorskog kotara s površinom od 280 km2. Nastanjuje ga 5.076 stanovnika i čini 65 naselja od kojih su veća i poznatija: Vrbovsko, Moravice, Lukovdol, Severin na Kupi i Gomirje.


Vrbovsko se prvi put spominje u crkvenim ispravama 1481.godine zajedno s Lukovdolom i Moravicama.Vrbovsko je pripadalo Frankopanima koji su bili vlasnici i gospodari ovog kraja i jedno je od najstarije naseljenih mjesta u Gorskom kotaru. Značajan pisani povijesni izvor vezan je i uz Modruški urbar iz 1486.godine u kojem se spominju vrbovščanski kraj, Gomirje i Lukovdol.


Izgradnjom Karolinške ceste 1732. godine Vrbovsko sve više dobiva na značaju. Trasa Karoline presudno je utjecala na razvitak Vrbovskog koje preuzima ulogu robne postaje, važne kirijaške stanice i križišta. Izgradnjom Karolinške ceste započinje suvremeno razdoblje izgradnje i širenja naselja.



Vrbovsko naseljavaju obitelji iz Primorja, Istre, Like te drugih austrougarskih pokrajina i zemalja. Doseljenici iz Češke prevladali su, ne samo brojno nego i kao nosioci materijalne i duhovne kulture u Vrbovskom. Stoga je stara župna crkva izgrađena 1755./1756. bila posvećena češkom svecu Ivanu Nepomuku. Zbog dotrajalosti stara je crkva porušena, a nova, istoimena, današnja podignuta 1895. godine.


Kako Karolina ni rekonstrukcijom nije zadovoljavala sve veći promet između Sredozemlja i Podunavsko-panonske Europe, početkom 19 st. započinje gradnja jedne od najboljih cestovnih prometnica tadašnje Europe – Lujzinske ceste. Lujzijana je potakla postanak dijela Vrbovskog kojeg čine Stubica, Hajdine te nagli preobražaj Severina na Kupi.


AKTIVNI ODMOR


Boravak u Vrbovskom oplemenite aktivnim odmorom i istražite destinaciju. Odlučite se za šetnju, planinarenje, vožnju biciklom, tenis, kanuing, dvoranski sport, sanjkanje ili izlet.


BICIKLIZAM


Od makadamskih putova pogodnih za brdski biciklizam do asfaltiranih cesta za obiteljske izlete, u Vrbovskom ćete pronaći raznolike savršene staze, neovisno o tome jeste li rekreativac ili profesionalni sportaš. Ističe se sedam mogućih biciklističkih staza i Goranska biciklistička transverzala. One vas vode postojećim šumskim i lokalnim cestama s malo prometa i mnogo doživljaja, okusa, i mirisa…


Klasičan bicikl možete zamijeniti i onim na električni pogon te s jednakim užitkom i daleko manjim naporom istražiti destinaciju. TZG Vrbovskog u ponudi raspolaže s pet električnih bicikala marke »Apache«. Pet električnih bicikala također možete iznajmiti i u izletištu Kamačnik



PENJANJE I PLANINARENJE


Penjalište Vrbovsko novijeg je datuma. Smjerovi se odlikuju visinom, ali je zato raspon težina raznolik. Jednako tako smjerovi su različiti po svom karakteru, a poneki od njih su i vrlo interesantni. Ima tu položenih i strmih ploča, pukotina ali i većih, no ipak kratkih prevjesa. Penjalište je lako dostupno obzirom da se nalazi svega kilometar od izlaska s auto-ceste. Idealno vrijeme za obilazak je proljeće te jesenski period.


Info


• Sportsko penjalište, Hambarište, mob 091 5957 577, [email protected], [email protected]• Planinarsko društvo »Kozarac«, Vrbovsko 091 7228 072• Planinarsko društvo »Rudač«, Moravice 091 5475 852

RAFTING I KANUING


Rafting na rijeci Kupi moguć je po visokom vodostaju koji je uobičajen u proljetnim i jesenskim mjesecima te poslije obilnijih kiša. Isto tako moguć je po niskom vodostaju koji je uobičajen za ljetnih mjeseci. Spuštanje velikim rafting čamcima u kojima ima mjesta za 10 osoba primjereno je za visoka vodostaja, dok se po nižem vodostaju koriste manji kanu ili kajak čamci na napuhavanje u koje stanu 2-3 osobe i koji svojom formom omogućavaju prolaz na mjestima gdje ima dovoljno vode za pravi rafting doživljaj. »Mali rafting«, kako ga se običava nazivati, na niskom vodostaju, može se bez ikakve zadrške uspoređivati s raftingom na većem vodostaju.


Info


• KUPA SPORTS, Močile 14, Severin na Kupi, mob 095 9037 484, 098 9170 709, [email protected], kupa-sports.com


Zimski sadržaji


U naselju Vujnovići uređeno je sanjkalište i skijalište opremljeno mini skijaškom vučnicom (200m) kapaciteta 300 do 500 osoba na sat, pogonske snage 7.5. kw. Ljubitelji sanjkanja i skijanja mogu uživati na snijegu i biti smješteni u Planinarskom domu „Kamačnik“ ili u nekom od drugih smještajnih kapaciteta na području grada Vrbovskog. PD „Kamačnik“ raspolaže s 30 postelja, dvoranom za sastanke kapaciteta 70 osoba te teretanom i saunom. Tijekom zimskih mjeseci održava se „Sanjkaški kup“ manifestacija namijenjena svim dobnim skupinama.


Info


• Planinarski dom „Kamačanik“ , Komunalac d.o.o. , mob. 0993620 791, 099 4382 826, www.kamacnik.komunalac-vrbovsko.hrŠETNICE– ŠETNICA KANJONOM KAMČANIKA– ŠETNICA DOLINOM KUPE, RIBLJE –LESCI

PRIRODNE ZNAMENITOSTI


KAMAČNIK – zaštićeni značajni krajobraz


Dio ekološke mreže NATURA 2000


Kamačnik se ubraja u pet najdubljih izvora u RH. Evidentirana dubina izvora trenutno je 118 m. Kako se spiljski kanal nastavlja dalje planira se nastavak istraživanja. Zaštićeni krajolik svojim prirodnim ljepotama pobuđuje pozornost već dugi niz godina. Na samom ušću smješten je ugostiteljski objekt »Kamačnik« koji posjetiocima nudi odmor uz domaću prehranu i piće. Mjesto je brojnih zabavnih zbivanja tijekom cijele godine. Do samoga ušća može se doći automobilom ili autobusom, a blizina željezničke postaje na samo 100 m od kanjona također je idealna za dolazak. Kamačnik je mjesto za aktivni odmor – šetnje, igre u prirodi te atraktivne piknike.


• PANOVA STAZA – tematska doživljajna »akustična« staza. Čini ju pet glazbeno-didaktičkih sadržaja, odnosno instrumenata: gong, ksilofon, rog, zvona i potočne orgulje. Svi glazbeni instrumenti izrađeni su od hrastovine i postavljeni na odgovarajuće mikrolokacije neposredno uz postojeću šetnicu izletišta Kamačnik. Budući da je u kanjonu izražena akustika prostora, instalirani glazbeni elementi kroz jednostavnu izvedbu i upotrebu, stvaraju dodatnu zvučnu kulisu za posjetitelja i potiču na osluškivanje tonova prirode kojom su okruženi.


• POUČNA BOTANIČKA STAZA– devetnaest edukativnih panoa postavljano je na odgovarajuće mikrolokacije duž postojeće šetnice u Kamačniku. Panoima je predstavljena biološka raznolikost flore i faune koja živi u izletištu.


• KROZ KANJON DO PANINARSKOG DOMA


Posjetiteljska infrastruktura izletišta Kamačnik obogaćena je šetnicom koja kroz kanjon spaja izletište s Planinarskim domom »Kamačanik«. Prekrasna šetnica duga je 981 m, odvaja se 60 m nakon prvog mosta u Kamačniku i vodi do sela Vujnovići. »Planinarski dom« raspolaže s 30 postelja i konferencijskom salom sa 60 sjedećih mjesta.


• SADRŽAJI ZA DJECU


Izletište je u svom ulaznom dijelu opremljeno inovativnim zabavnim sadržajima za djecu. Posebno atraktivan je dječji dvorac koji čine drvene konstrukcije na dvije etaže s prilaznim stepeništem i toboganom, pješčanikom,ljuljačkama, penjalicama, malim vlakom te edukativnim info – pločama na temu flore i faune.




PROGRAMI U STUDENOM I PROSINCU


• studeni, MORAVAČKI NARODNI OBIČAJI, Moravice,VrbovskoKulturno-umjetnički program s naglaskom na zavičajni govor i specifične običaje moravačkog kraja.

• 11. studenoga, MARTINJE, VRBOVSKO


Najveći sajmeni dan koji se s veseljem očekuje i slavi od davnina u Vrbovskom. Toplo kuhano vino, fina kotlovina i pečenka tradicija su koju nijedan Vrbovščan ne propušta.


od 1. do 31. prosinca, RADOSNI PROSINAC


• Objedinjene prosinačke aktivnosti koje obuhvaćaju niz atraktivnih i šarolikih zbivanja. Obuhvaćaju darivanje djece, Božićni sajam, božićno-novogodišnje koncerte i kazališne predstave, izložbe, predbožićno druženje uz ribice i vino, te ispraćaj Stare godine.