Drugačiji

Novi načelnik Ravne Gore Mišel Šćuka: ‘Oslobodili smo se stigme nazadnjaka’

Marinko Krmpotić

Mišel Šćuka

Mišel Šćuka

Argumentiranim ukazivanjem na loše strane bivše vlasti i predlaganjem načina kako bi moglo bolje, dokazali smo da smo drugačji, da razmišljamo o boljoj budućnosti našeg kraja, kaže Šćuka



RAVNA GORA Da su za izbore u Gorskom kotaru postojale ponude na kladionicama, koeficijent na Mišela Šćuku, tridesetsedmogodišnjeg višeg inženjera prometa trenutačno zaposlenog u Ministarstvu prometa s radnim mjestom u Rijeci, bio bi vrlo visok. Naime, osim članstva u HDZ-u Ravna Gora, Šćuka nije imao zamjetnijih političkih istupa ni iskustva, a s druge mu je strane kao jedini protivnik stajao iskusni i kroz puna dva mandata provjereni kandidat SDP-a Anđelko Florijan.


No, suprotno očekivanjima mnogih, Šćuka je bio uspješniji te s osvojenih točno 600 glasova došao do 50,59 posto ukupnog broja glasova i pobijedio Florijana koji je stekao naklonost 562 birača. Iako mnogi njegovu pobjedu proglašavaju iznenađujućom, Šćuka kaže kako su za njega to očekivani rezultati:


Privlačenje ulagača


»Kad to kažem, onda mislim na uporan višegodišnji rad nas članova HDZ-a u Ravnoj Gori. Naravno da nije bilo ni lako ni jednostavno pobijediti nakon što je SDP na vlasti u Ravnoj Gori bio punih 16 godina, a sadašnji načelnik Anđelko Florijan osam godina. No, sve to vrijeme mi nismo odustajali, uporno smo zastupali svoje stavove i borili se pa su i rezultati posljednjih godina bili sve bolji i bolji, a ovi izbori su vrhunac jer sam ja pobijedio u utrci za načelnika, lista HDZ-a u borbi za Općinsko vijeće, Majda Burić u kandidaturi za županicu te HDZ-ova lista za županijsku skupštinu.




Upornim radom i argumentiranim ukazivanjem na loše strane bivše vlasti, odnosno predlaganjem načina kako bi moglo bolje, oslobodili smo se te stigme hadezeovaca kao nazadnjaka i dokazali da HDZ nije takav, već da smo drugačji, da razmišljamo o boljoj budućnosti našeg kraja, ne samo Ravne Gore, već Gorskog kotara i cijele Hrvatske«, govori Šćuka koji je svjestan da nakon pobjede na izborima tek slijede brojne obveze i puno rada.


»Znam da mi neće biti lako jer na mnogim područjima treba krenuti od nule, ali vjerujem da ćemo nakon četiri godine moći pokazati i dokazati uočljiv napredak. Kao što smo u programu i obećali, najbitniji dio našeg rada bit će razvoj obrtništva i poduzetništva, pri čemu će nam prva mjera biti smanjenje njihovih davanja vezanih uz komunalni doprinos, čime želimo privući što više potencijalnih ulagača. Uz to, osmislit ćemo i pogodnosti vezane uz izgradnju ili dogradnju poslovnih objekata kako bismo i time privukli potencijalne ulagače.


»Interni« autobus i vrtić


Nadalje, u Kupjaku te kraj naplatnih postaja Autoceste Rijeka – Zagreb smještene su industrijske zone koje ćemo urediti i aktivirati kroz suradnju s EU fondovima iz kojih vjerujem da možemo dobiti značajna sredstva, što dosadašnjoj vlasti nikako nije uspijevalo.


Ako uspijemo dodatno razviti obrtništvo, poduzetništvo i privredu – a uvjeren sam da hoćemo – lakše će nam biti ulagati i podići standard na svim ostalim područjima života. Primjerice, o umirovljenicima – najbrojnijoj populaciji ovog kraja – brigu ćemo voditi i na taj način da ćemo osigurati prijevoz od Ravnoj Gori susjednih naselja do središta mjesta. Za mlađu generaciju, posebno za najmlađe, nastojat ćemo realizirati ideju o izgradnji vrtića koja u Ravnoj Gori postoji već puna dva mandata vlasti, ali se nikada nije se krenulo s realizacijom.


Mi ćemo to promijeniti i vjerujem da u iduće četiri godine možemo, uz sredstva iz EU fondova, realizirati taj projekt«, govori Šćuka, koji na upit kako će surađivati s Općinskim vijećem ako u njemu ne ostvari većinu, kaže:


»Sad je odnos pet naših i pet vijećnika koalicije SDP te jedan vijećnik PGS-a. Iako mnogi u tome naslućuju problem, ja sam siguran da rad u Vijeću neće biti problem, bez obzira na to tko imao većinu.


Naime, radit ćemo i planirati projekte od opće koristi za cijelu Ravnu Goru pa sam stoga uvjeren da će svi vijećnici prepoznati tu želju za napretkom i iskorakom te se u skladu s tim i ponašati, a to znači ne politizirati, već raditi na koristi za cijelu Ravnu Goru«, rekao je Mišel Šćuka, novi načelnik Ravne Gore.