Priznanje

Nije važno gdje već kako: Goranskoj profesorici Europska oznaka kvalitete

Marinko Krmpotić

Nusreta Murtič / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Nusreta Murtič / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Cilj projekta bio je obilježiti 15. godišnjicu Europskog dana jezika, upoznati sudionike s jezicima i kulturom zemalja koje su partneri u projektu te osnažiti svijest o potrebi učenja stranih jezika, kaže prof. Nusreta Murtič, dobitnica europske nagrade za projekt »Im Spiegel der Sprachen«



VRBOVSKO Staru istinu da nije važno gdje radiš, nego kako radiš potvrđuje ovih dana i dodjela Europske oznake kvalitete za projekt »Im Spiegel der Sprachen« koji je dobila profesorica njemačkog i ruskog jezika i književnosti Nusreta Murtič iz Područne škole Severin na Kupi. U toj maloj školi sa svega 53 učenika već nekoliko godina vrlo kvalitetno rade na međunarodnim e-Twinning projektima šo je najprije prepoznato na nacionalnoj razini kroz dodjeljivanje Nacionalne oznake kvalitete za spomenuti, kao i za ranije realizirani projekt »Meine Schule ist Cool«, a sad je uslijedilo i europsko priznanje što je najbolja potvrda kvalitete rada.


Svakodnevni kontakt


Prof. Murtič ističe da je priznanje rezultat zajedničkog rada svih učenika uključenih u projekt, kao i svih njenih kolega u OŠ Severin na Kupi te, naravno, kolega i rukovodstva matične OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Vrbovskog.


– Cilj projekta »Im Spiegel der Sprachen« bio je obilježiti 15-godišnjicu Europskog dana jezika te upoznati sudionike s jezicima i kulturom zemalja koje su u projektu partneri te osnažiti svijest o potrebi učenja stranih jezika. Ukupno u projektu sudjeluje 27 država, a mi smo ga realizirali s učenicima koji su prošle školske godine polazili osmi razred, njih osmero.




Projekt je ostvaren kroz niz različitih aktivnosti – slanje razglednica, izradu interaktivnih jezičnih vodiča, ankete i kvizove. Sve se to razmjenjivalo na twin spaceu ili pomoću skypea te live chata što znači da smo svakodnevno bili u kontaktu sa sudionicima iz ostalih zemalja podučavajući jedni druge svojim jezicima, kulturi i povijesti, ali i predstavljajući poznate ličnosti koje dolaze iz naše države.


Gruzijski, poljski…


Naravno, bilo je i vrlo zabavnih zadataka poput recitiranja i pjevanja na gruzijskom, učenje naziva školskog pribora na poljskom jeziku, prepoznavanje zastava zemalja sudionika, glasovanja o najljepšoj božićnoj pjesm i slično.


U svakom slučaju kroz nekoliko mjeseci rada ostvarili smo ne samo sve ciljeve, već stvorili i niz online prijateljstava kojih bez tog projekta sigurno ne bi bilo. Budući da smo zadovoljni ostvarenim kandidirali smo naš projekt za nagradu COMET, nagradu za najbolji e-Twinning projekt za školsku 2016/17. godinu pri čemu smo trenutačno od 26 prijavljenih škola na visokom petom mjestu i nije nemoguće da osvojimo neku nagradu što bi bilo divno, jer bi nam pružilo mogućnost odlaska na studijsko putovanje u Europu, govori prof. Nusreta Murtič dodajući da je spomenuti projekt samo nastavak niza međunarodnih projekata u kojeg je severinska škola uključena od 2012. godine.



Na istoimenom portalu e-Twinning zajednica okuplja oko 500.000 učitelja iz 200.000 škola. Trenutačno oni rade na 65.000 projekata najrazličitije vrste namijenjenih svim uzrastima. Portal je namijenjen razvijanju međunarodne suradnje prosvjetnih radnika koji rade u rasponu od vrtića pa do srednje škole, a najbolji rezultati vrednuju se nagradama i priznanjima poput ovih koje je stekla PŠ Severin na Kupi i prof. Nusreta Murtič.



Prvi od njih bio je »Ostern – Postkarte mit Wünschen« kroz koji su se sudionici upoznali s običajima vezanim uz Uskrs u zemljama partnerima. Uslijedio je potom »Kunst in Kotrastfarben« vezan uz likovni izraz. Treći projekt bio je vezan uz kulturno-povijesnu baštinu kraja iz kojeg su dolazili sudionici pri čemu su Severinci, logično, naglasak stavili na poznati dvorac u Severinu na Kupi.


Četvrti projekt pod nazivom »Meine Schule ist Cool« donio je predstavljanje zanimljivosti škole pri čemu su Severinci privukli itekako značajnu pažnju svojom školicom, a potom je uslijedio spomenuti nagrađeni projekt. Naravno, tu nije kraj, govori prof. Murtić.



Uspjeh prof. Nusrete Murtič još je vriedniji zna li se da živi u susjednoj Sloveniji te svaki dan na posao u Severin na Kupi putuje iz pedesetak kilometara udaljenog slovenskog gradića Metlike gdje živi sa suprugom i dvoje djece. Nusreta je odrasla u Malom Lošinju gdje je završila srednju školu, potom je završila fakultet u Zadru pa dobila posao u Gorskom kotaru, upoznala Slovenca i otišla živjeti u Deželu, ali nastavila raditi u Lijepoj Našoj. Prava EU priča.



Tri nova projekta


– Već smo krenuli u tri nova projekta. Prvi je »Razglednice govore puno o nama« kroz koji ćemo predstaviti sebe, razred, mjesto i školu te na kraju partnerima u projektu poslati originalnu čestitku za Božić. Drugi projekt je na engleskom jeziku i nazvan je »I am Different, But Same Like the Others«, vezan je uz mirotvornu nagradu koju je škola dobila prošle školske godine i odnosi se na ideju prihvaćanja različitosti i suživota.


Napokon, polako krećemo i u e-Twinnig plus projekt koji je namijenen zemljama koje nisu dio EU (Armenija, Moldavija, Ukrajina, Azerbejdžan, Gruzija) i provodi se na ruskom jeziku, a zove se »Upoznajmo se!«