Književna nagrada

Nada Glad dobitnica “Gorančice”: Mir nam treba beskrajno

Karolina Krikšić

Nada Glad / Foto: M. ANIČIĆ

Nada Glad / Foto: M. ANIČIĆ

Knjiga Goranski MIR-ovi, koja obrađuje lik i djelo goranskog mirotvorca Franje Starčevića, najznačajnije je djelo objavljeno lani, zaključilo je povjerenstvo



MRKOPALJ Mir nam treba beskrajno – zaključila je Nada Glad jučer u Mrkoplju gdje joj je dodijeljena nagrada »Gorančica« za 2017. godinu i to za njezinu knjigu »Goranski MIR-ovi«.


Riječ je o književnoj nagradi Goranskog Novog lista koju posljednjih nekoliko godina podupire i Primorsko-goranska županija, a ove je godine nagrada dodijeljena po četrnaesti put. U konkurenciji je bilo 11 knjiga, a o najboljoj sve ove godine odlučuje tročlana prosudbena komisija koju čime mr. sc. Vladimir Mance, ujedno i inicijator »Gorančice« te profesori Jasminka Lisac i Marinko Krmpotić.


Oni su zaključili da je upravo knjiga ugledne goranske novinarke najznačajnija knjiga objavljena tijekom prošle godine, kako zbog same teme – lika i djela mrkopaljskog mirotvorca Franje Starčevića – tako i zbog načina na koji je knjiga napisana.


Literarni spomenik




Kako je istaknuo Marinko Krmpotić, riječ je o obimnom biografskom tekstu sastavljenom od podataka vezanih uz Starčevićev život, ali i od tekstova koje je sam stvorio, bilo literarno-autobiografskih, bilo znanstvenih.


– Takav spoj pruža detaljan i sveobuhvatan pogled na život i djelo čovjeka kakvih bi trebalo biti puno više te predstavlja svojevrsni literarni spomenik Franji Starčeviću, rekao je Krmpotić, napomenuvši da je autorica dobro poznata nekadašnja delnička novinarka Radija Gorski kotar te jedno vrijeme i Novog lista.


– Ljudski život je kratak i stoga smo svi pozvani činiti dobra djela, baš kao što je to činio Franjo Starčević, rekla je ovogodišnja dobitnica »Gorančice« priznavši da je kao novinarka pratila dodjele ove nagrade, gledala lica nagrađenih te se potajno nadala da će možda i ona nekada nastaviti niz nagrađenih.


Dogodilo se to ovoga puta, u godini koja će osim po njezinoj knjizi o iznimnim čovjeku, utemeljitelju Škole mira – programu jedinstvenom u cijelom svijetu – kad je Gorančica u pitanju, ostati zapamćena kao godina u kojoj su goranski autori bili više okrenuti lirskom izričaju negoli publicistici, kako je to bio slučaj prijašnjih godina


Nada Glad, Ankrica Brekalo i Andrija Zbašnik / Foto: M. ANIČIČ


Nada Glad, Ankrica Brekalo i Andrija Zbašnik / Foto: M. ANIČIČ




U prigodnom programu dodjele nagrade »Gorančica« sudjelovali su učenici i nastavnici OŠ Mrkopalj.


I dok su učenici (Dječji zbor OŠ Mrkopalj) pjesmom podsjetili na ideje što ih je širio Franjo Starčević, učiteljica razredne nastave Božana Blašković pročitala je pjesmu »Vuk samotnjak« Starčevićevog nećaka Marka Starčevića, dok je profesorica hrvatskog jezika i književnosti Zora Karlović pročitala ulomak iz knjige Franje Starčevića »U potragu za goranskom dušom«.



Knjigu Nade Glad izdao je Ogranak Matice hrvatske Čabar, inače izdavački iznimno aktivan Ogranak čija izdanja uglavnom čine polovinu prijavljenih naslova na natječaj za Gorančicu. Tako je i ove godine, budući da je od 11 prijavljenih naslova, njih čak šest objavio čabarski ogranak Matice hrvatske.


Arh, Brekalo, Zbašnik


Kako je i uobičajeno, svi su sudionici ovogodišnjeg natječaja dobili priznanja, a osim glavne nagrade, »Gorančice«, dodijeljene su još tri nagrade – za najbolju knjigu poezije, za najbolju prozu te jedna posebna nagrada.


Naime, istaknuta je zbirka pjesama »Zad za devet uaglu«, autorice Branke Arh, zatim pjesme u prozi Ankice Brekalo objavljene pod nazivom »Otac, sin i ja«, dok je posebnu nagradu dobio Andrija Zbašnik za svoje djelo »Veja« u kojem donosi povijest svog (čabarskog) kraja, dokumentiranu materijalima koje je sam skupio – fotografije, crteži, preslike likovnih djela…


Obnova Škole mira


U skladu s praksom posljednjih nekoliko godina, mjesto dodjele nagrade »Gorančica« na neki je način povezano s autorom ili nagrađenom knjigom, a budući da je Nada Glad u svojoj knjizi pisala o Franji Starčeviću, dodjela je održana u Mrkoplju, u tamošnjoj osnovnoj školi.


A osim ravnatelja OŠ Mrkopalj, Dragutina Crnića, domaćin je bio i načelnik Općine Mrkopalj Josip Brozović koji se prigodnim riječima osvrnuo na slavnog sumještanina Franju Starčevića, ali i na ono o čemu se u Mrkoplju sve više priča – obnovu Škole mira. Riječ je o inicijativi Primorsko-goranske županije, a konkretniji planovi trebali bi uskoro biti predstavljeni Mrkopaljcima i javnosti.