Žestoke padaline

NEVRIJEME U GORSKOM KOTARU: Tuča je podsjećala na bombe iz rata

Marinko Krmpotić

Foto: D. CRNKOVIĆ

Foto: D. CRNKOVIĆ

Rijetko koja kuća nije stradala, a najviše one sa slabijim crijepom. Velike su i štete na automobilima, a na usjevima bi šteta mogla biti nenadoknadiva – kaže općinski načelnik Dragutin Crnković



BROD MORAVICE Što znači žestoka ljetna oluja, u utorak predvečer osjetili su brojni stanovnici na području Brod Moravica. Naime, nakon višesatne sparine nebo se negdje oko 18 sati zacrnjelo, a koji trenutak kasnije počela je žestoka tuča koja je trajala za tako intenzivne oborine iznimno dugih 70 minuta.


Jedini izlaz u tom trenutku, reklo nam je nekoliko sugovornika, bilo je što prije skloniti se u kuću, odnosno pokušati automobil s otvorenog prostora parkirati u garažu ili bar pod neko drvo. Nakon što je nevera minula, moglo se izaći iz kuća i zbrajati štetu, a ona, napominje načelnik Brod Moravica Dragutin Crnković, nije bezazlena.



Iz Ureda primorsko-goranskog župana stigla je potvrda o proglašenju stanja elementarne nepogode. U tekstu upućenom javnosti stoji: »Župan Zlatko Komadina donio je danas odluku o proglašenju prirodne nepogode za Općinu Brod Moravice zbog velikih šteta uzrokovanih jakom tučom koja je pogodila šire područje općine. Budući da je, prema procjeni Općinskog povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, u pitanju ukupna šteta u iznosu oko milijuna kuna, što čini 36 posto izvornih prihoda proračuna Brod Moravica za proteklu godinu, ispunjeni su uvjeti iz Zakona o ublažavanju i otklanjanju posljedica prirodnih nepogoda. Stoga je na prijedlog općinskog načelnika Brod Moravica župan Komadina proglasio prirodnu nepogodu za to područje te obvezao Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda da tu odluku unese u Registar šteta«, piše u priopćenju Primorsko-goranske županije.





 


Ovo je nedoživljeno


– Ovako nešto još nisam doživio, a udari iznimno krupne tuče zaista su me podsjetili na ratne dane, odnosno bombardiranje i raketiranje. Štete još zbrajamo, ali je sigurno da će biti velike jer rijetko koja kuća nije stradala, a najviše one sa slabijim crijepom. Imali smo i nekoliko slučajeva da je nakon uništenja dijela krova ljudima kiša ulazila u kuću i napravila dodatnu štetu. Već iduće jutro angažirali smo iz Vrbovskog poduzeće »Ružić« čiji radnici rješavaju najugroženije lokacije, a pomažu i naši vatrogasci. Velike su i štete na automobilima koje ljudi nisu uspjeli skloniti, a o štetama na usjevima i zasađenom povrću i voću bolje je ne govoriti jer me strah da će tu šteta biti nenadoknadiva. Meni je, primjerice, u vrtu gotovo u potpunosti okljaštrilo trešnju, a na službemnom automobilu komad leda je jednostavno slomio retrovizor!


Naravno, o svemu sam odmah obavijestio primorsko-goranskog župana Zlatka Komadinu koji je proglasio elementarnu nepogodu za područje Brod Moravica. To znači da ćemo osnovati Povjerenstvo za procjenu štete, zbrojiti ukupnu količinu učinjene štete te potom te podatke poslati Županiji koja će od države zatražiti novac za odštetu. Time ćemo bar djelomično umanjiti ovu štetu – najavio je načelnik Brod Moravica Dragutin Crnković.


 



Nakon višesatne sparine nebo se negdje oko 18 sati zacrnilo, a koji trenutak kasnije počela je žestoka tuča koja je trajala za tako intenzivne oborine iznimno dugih 70 minuta



Čovjek pao s krova


Pogled na krovove u Moravicama jasno pokazuje o kolikom je udaru bila riječ, a u samom središtu najviše su stradale zgrada u kojoj se nekada nalazila općinska uprava, a sad je pošta, te župni ured. Na kućama bi, ističe načelnik Crnković, šteta mogla biti minimalno milijun kuna, a za štetu na poljoprivredi i automobilima teško je bilo što predvidjeti. Među posljedicama žestoke nevere su i ozljede jer je, navodno, jedan čovjek pao s krova pokušavajući spasiti što se spasiti dade, a jedan je čovjek ozlijeđen i udarcem velikog komada leda. Koliko su ti udarci potencijalno bili opasni, najuočljivije je iz pogleda na veličinu komada ledene tuče koja se stuštila na Brod Moravice – među njima su ledene kugle promjera 25, 30, a čak i jedna od 32 centimetra, dakle veća od boće!