Burna koordinacija

NEJEDINSTVO Uvođenje pravila i novac posvađali goranske čelnike

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić



BROD MORAVICE U kakvom će obliku u budućnosti djelovati Koordinacija goranskih načelnika i gradonačelnika, teško je reći, ali gotovo je sto posto sigurno da u jučerašnjem neće više nikada. Naime, izlazak iz te neformalne skupine najavio je gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić, a različiti stavovi i mišljenja doveli su jučer i do protestnog izlaska sa sjednice fužinskog načelnika Davida Bregovca koji se vratio nakon što je prije završne točke dnevnog reda Mufić, zbog ranije preuzetih obveza, otišao.


Svađe i sukobe ovog je puta izazvao prijedlog o izradi Pravilnika o radu Koordinacije koji je u pisanom obliku svim čelnicima devet goranskih lokalnih samouprava poslao gradonačelnik Delnica Ivica Knežević predloživši da, budući da Koordinacija kao institucionalizirani vid tijela ili udruge nikad nije zaživjela, prvi korak bude njeno osnivanje, što je i nužno želi li se uopće raspravljati o prihvaćanju akta kao što je Pravilnik. Prvi se za riječ javio Mufić, rekavši da osobno nije znao da Koordinacija nije legitimno osnovana, što znači da su praktički sve odluke bile nelegitimne te on na taj način ne želi dalje raditi. Replicirao mu je Bregovac, rekavši da ne vidi razloga da rad ne bude nastavljen na dosadašnji način, a umjesto pojma Pravilnik za odredbe rada moguće je, primjerice, koristiti i pojam Pravila ponašanja. S njim se složio i načelnik Skrada Damir Grgurić istaknuvši da on Koordinaciju za svih svojih mandata i nije shvaćao »kao neko tijelo«, već kao mogućnost da se goranski čelnici nađu i dogovaraju o aktivnostima za dobrobit sviju.


(Ne)sloga 


– Usprkos neformalnosti, mi smo do sada već jako puno toga učinili – od prosvjeda u Zagrebu preko niza drugih zajedničkih istupa i traženja prema Županiji i državi pa nema razloga da tako i ne nastavimo – istaknuo je čelni čovjek Brod Moravica Dragutin Crnković, ujedno i aktualni predsjednik Koordinacije.




S njim se složio i načelnik Mrkoplja Josip Brozović rekavši da nije protiv institucionalizacije Koordinacije, ali smatra da je isto tako moguće nastaviti raditi i na dosadašnji način.


Načelnik Lokava Toni Štimac istaknuo je pak da bi formalni okviri institucionaliziranja Koordinacije kao tijela ipak možda bili dobri, jer bi se onda točno znali kriteriji po kojima se određena sredstva izdvajaju.


– Budući da toga nemamo, mi smo sad u situaciji da, primjerice, LAG sufinanciramo kako tko hoće, pri čemu neki ne daju ni kune, a za izradu Strateškog plana razvoja turizma Gorskog kotara svi smo izdvojili istu svotu, iako nam proračuni nisu isti pa bi puno poštenije bilo koristiti kriterij plaćanja po glavi stanovnika, rekao je Štimac, a gradonačelnik Delnica Knežević složio se s nužnošću postavljanja jasnih kriterija, ali je istaknuo da bi se pri tom te kriterije trebalo poštovati i pri raspodjeli dobivenih sredstava.


Nepomirljive razlike 


– Znači li to da bismo mi, koji bismo zbog većeg broja stanovnika izdvajali više, trebali isto tako pri dobivanju nekih sredstava, primjerice od LAG-a ili Županije, i dobiti više? – pitao je retorički Knežević, a priču o najburnijoj točki dnevnog reda kraju je priveo Dražen Mufić rekavši da na području tri grada živi 70 posto stanovnika Gorskog kotara.


– Lokalnih je samouprava devet pa bi gradovi svakom prigodom mogli biti preglasani. Po meni nema smisla da mi kao veća sredina dobijemo isto kao i neka znatno manja općina – rekao je Mufić i najavio izlazak iz Koordinacije.


Da će tome tako i biti, pokazala je već iduća točka u kojoj se raspravljalo o tome kako podijeliti 3 milijuna kuna iz Fonda za Gorski kotar koji je za ovu godinu osnovala Primorsko-goranska županija. Župan Komadina od načelnika je zatražio da sami pokušaju odrediti raspodjelu pri čemu je u igri bilo nekoliko kriterija kao što su broj stanovnika, gustoća naseljenosti ili pak dužina nerazvrstanih cesta. Budući da se tijekom dosadašnjih razgovora goranski čelnici nisu mogli dogovoriti, predsjedavajući Crnković predložio je da se ta svota podijeli na svih devet općina i gradova, odnosno da svatko dobije 333.333 kune. Ivica Knežević predložio je da bi možda bilo dobro da dio te svote bude iskorišten za poslove vezane uz odlagalište otpada u Sović lazu koje veže interese sedam od devet lokalnih samouprava, a Dražen Mufić istaknuo je da je ovaj prijedlog baš ono što on ne želi i na što upozorava pa je glasovao protiv. Za je bilo sedam glasova, Bregovac je trenutak prije glasovanja protestno otišao objasnivši svoj izlazak time da ne misli sudjelovati u radu Koordinacije dok »taj čovjek« (Dražen Mufić, op. a.) »ovdje sjedi«.


Predstavljanje u metropoli


Spomenuti sukobi, prigovaranja i svađe bacili su u drugi plan ostale točke dnevnog reda koje su ipak bile ugodnije. Tako se goranskim načelnicima predstavila Vlatka Lipovac Vranić, nova dopredsjednica Društva »Goranin« iz Zagreba te im predstavila mogućnost obnove predstavljanja Gorskog kotara u metropoli najavljenog za 4. svibnja ove godine. Sanja Čop, u ime LAG-a Gorski kotar, nazočne je obavijestila o mogućnosti kandidiraja za 422.000 eura koliko LAG ima na raspolaganju u okviru mjere 7.4.1 (izgradnja vrtića, obnova vatrogasnih i domova kulture, uređenje dječjih igrališta, biciklističkih staza…), a doneseni su i zaključci o tome da će se od Hrvatskih cesta tražiti podaci o tome kad će, i hoće li, biti plaćeni troškovi za zimsku službu u 2018. godini te hoće li u ovoj godini biti plaćeni planirani troškovi.


I pošta digla ruke od Gorskog kotara 


Gorani će poslati i dopis upravi Hrvatskih pošta, kao i Ministarstvu pomorstva, prometa i veza kako bi još jednom vidjeli što se to zbiva sa sve problematičnijim radom Hrvatskih pošta na goranskom području.


– Isporuka pošiljki je neredovita, pri čemu se događa da kasne i pozivi na vrlo bitne liječničke preglede, rekao je načelnik Ravne Gore Mišel Sćuka.


Načelnik Skrada Damir Grgurić rekao je da odnos te državne firme prema Gorskom kotaru pokazuje da Gorski kotar država smatra neperspektivnim dijelom, a delnički gradonačelnik Knežević naglasio je da bi država, po uzoru na razvijene EU zemlje, morala naći način da pokrije eventualni minus tog poduzeća na goranskom području i osigura ravnomjeran standard i na tom području života.


Ili dogovor ili direktiva 


Možda je rješenje nove krize goranskih čelnika ponudio načelnik Općine Lokve Toni Štimac:


– Ako smo normalni i ako imamo fer odnos, onda ćemo se moći dogovoriti i surađivati. Ako to nije moguće, onda neka nam drugi dijele to što nam daju, primjerice Županije, odnosno neka nam određuju tko koliko i za što treba dati, rekao je načelnik Lokava.