Investicije

Mrkopalj i okolica će ovaj mjesec biti veliko gradilište

Marinko Krmpotić

Zahvaljujući investiciji Hrvatskih šuma, radi se kompletnu rekonstrukciju ceste od Brestove Drage do Bukovca. Druga velika investicija je sanacija ceste od Mrkoplja prema Zagmajni



MRKOPALJ  Tijekom kolovoza, a vjerojatno i tijekom dijelom rujna, i Mrkopalj će biti među onim goranskim sredinama uz koje kao opis može stajati odrednica – veliko gradilište, govori načelnik Općine Mrkopalj Josip Brozović, ističući da su dva najveća zahvata na komunalnoj infrastrukturi vezana uz pomoć i razumijevanje Hrvatskih šuma.


– Zahvaljujući investiciji Hrvatskih šuma, radi se kompletnu rekonstrukciju ceste od Brestove Drage do Bukovca. Riječ je o 3,5 kilometra dugoj makadamskoj cesti koju su uz mještane najviše koristili šumari pa je logično da je oni i uređuju, a svakako je velika stvar što će prometnica prvi put biti asfaltirana. Prvi kilometar asfalta trebao bi biti postavljen početkom kolovoza, a do 19. i 20. kolovoza cesta u dužini od 3,5 kilometra trebala bi u potpunosti biti gotova. Uz tu investiciju vrlo važnu za mještane Brestove Drage, u tom ćemo mjestu tijekom ovog ljeta krenuti još i s asfaltiranjam nekih 300 metara prometnice koja od od Brestove Drage vodi prema Slavici.


Fitness oprema


Druga velika investicija, također vezana uz doprinos Hrvatskih šuma, je sanacija ceste od Mrkoplja prema Zagmajni. I tu je prometnica jako uništena prijevozom drvnih sortimenata iz šume pa će najveći dio posla na sanaciji i asfaltiranju biti realiziran zahvaljujući Hrvatskim šumama, a mi ćemo uz potporu države od 100.000 kuna urediti odvojak koji od te prometnice vodi prema Biatlonskom centru Zagmajna. Uz to, bit će, neposredno uz kuću za ski opremu i strelište, postavljena i kvalitetna fitness oprema na otvorenom pa će cijeli taj prostor sa svojim sadržajima pružati užitak ljubiteljima sporta i rekreacije jer će ljeti tu moći biciklirati ili pješačiti, a zimi uživati u ski trčanju – govori načelnik Brozović koji na doprinosu Hrvatskih šuma posebno zahvaljuje voditeljici Uprave šuma Podružnice Delnice Ivani Pećnik Kastner te Milivoju Dikliću.


Odvojak u Gmajni




Uz ove radove tijekom ljeta bit će asfaltirano i 250 metara odvojka od Ulice Jakova Mihelčića u vikend naselju Gmajna, a radove će izvesti Gorangrađevno iz Delnica i trebali bi u potpunosti biti gotovi krajem kolovoza. Za ova ulaganja bilo je potrebno puna truda i pripreme, posebno na privlačenju novaca iz drugih izvora, naglašava načelnik Brozović, dodajući da s takvim načinom rada nastavljaju.


– Već sada imamo najavu Županijske uprave za ceste da će se, najvjerojatnije naredne godine, ići u rekonstrukciju i sanaciju prometnice od ulaza u Mrkopalj iz smjera Sungera prema centru. Naime, taj dio prometnice je nakon brojnih radova vezanih uz vodovod i kanalizaciju u zaista lošem stanju, od kolnika do trotoara pa je sanacija zaista potrebna i drago nam je da u Županijskoj upravi za ceste to razumiju te da su spremni pomoći, a mi ćemo sa svoje strane također pružiti pomoć koliko god bude moguće – rekao je načelnik Mrkoplja Josip Brozović.