Radovi u tijeku

Mišljenja izrazito podijeljena: Skijaške skakaonice u Delnicama po mjeri politike ili struke?

Marinko Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Uz ove skakaonice od osam i 15 metara, u planu je izgradnja jedne od 30 i jedne od 80 metara. Pokušat ćemo oživiti skijaško skakanje, kaže direktor GSC-a Alen Udovič. Gradonačelnik Ivica Knežević koji je od početka protiv te zamisli smatra da su »delničke četiri skakaonice« promašaj



DELNICE Radnici poduzeća MAR. gradnja d.o.o. iz Viškova ovih dana u Delnicama marljivo rade na izgradnji i uređenju dviju skijaških skakaonica, manje od osam metara i veće od 15 metara. Alen Udovič, direktor Goranskog sportskog centra, očekuje da će radovi, koje financira Primorsko-goranska županija, biti gotovi do kraja ovog mjeseca.


– Trenutačno se radi na betonaži zaletišta, uređuje se doskočišta i postavlja ograda. Uz ove dvije manje u planu je izgradnja većih skakaonica, jedne od trideset te jedne od osamdeset metara, ali budući da za to trenutačno nisu osigurana sredstva, u te se poslove za sada neće kretati. Kad ovi poslovi budu gotovi mi ćemo, u suradnji sa Ski savezom PGŽ-a, pokušati organizirati neka skijaško-skakačka događanja te oživiti skijaško skakanje kao sport. Budući da skakaonica dugo nije radila, logično je da skakača trenutačno nema. No, skijaški skokovi dio su bogate sportske tradicija ovoga kraja i ja vjerujem da će se vrlo brzo pokazati interes te da će se pojaviti nasljednici nekada poznatih delničkih skakača, rekao je Udovič.


Knežević: Nepotrebno


Na upit o troškovima izgradnje ovih skakaonica rekao da će oni biti poznati po završetku izgradnje, a na pitanje kako komentira neslaganje delničkog gradonačelnika Ivice Kneževića s izgradnjom ovih objekata rekao je da njemu osobno delnički gradonačelnik nikad nije prenio protivljenje.No, delnički gradonačelnik Ivica Knežević tvrdi da je njegov stav o protivljenju izgradnji skakaonica već odavno poznat.

– Ja sam još u ožujku 2015. uputio županu Komadini, kao i njegovom zamjeniku Borasu Mandiću, pročelniku Jurešiću i tadašnjem direktoru GSC-a Majnariću dopis u kojem, na temelju procjene svjetski znanog stručnjaka za skijaške skokove, voditelja projekta izgradnje sportsko-rekreativnog centra Planica gospodina Jelka Grosa, izražavam svoje neslaganje s idejom izgradnje četiri skakaonice u Delnicama i prenosim što bi, po uputama Grosa, trebalo raditi. Nažalost, od župana, odnosno županije i GSC-a nisam nikada dobio odgovor na dopis niti bio pozvan na tu temu na sastanak, iako je iz Grosovih riječi jasno da se postupati trebalo potpuno drugačije nego što se radi u slučaju izgradnje ovih objekata.


Slovenska iskustva




Ono što Slovenci rade prije nego što počnu graditi male skakaonice u bilo kojem dijelu te po skijaškim skokovima itekako poznate zemlje jest da u mjesta gdje se želi graditi skakaonica šalju pokretnu šestmetarsku skakaonicu s ciljem da se nakon nekoliko dana njenog boravka u tom kraju provjeri postoji li dovoljan interes djece. Upravo to ja sam predlagao Županiji, jer su Slovenci bili spremni ustupiti nam na nekoliko dana tu pokretnu skakaonicu. Tek ako se taj interes pokaže, kreće se u gradnju manjih skakaonica, ali nikada s betonskom podlogom, već s drvenim podlogama (kesten, smreka, jela…) uređenim na prirodnim padinama. Izrada jedne takve skakaonice od 15 metara procijenjena je na 80.000 eura, a koliko će to koštati u ovom delničkom slučaju ja ne znam, jer nam je na posljednjoj skupštini GSC-a samo rečeno da se ide u gradnju dvije skakaonice bez ikakvih dodatnih detalja i pojašnjenja. Strah me da je u prethodnom postupku vezanom uz izradu studije i do sada izvršene radove potrošena određena količina sredstava pa se sada, da bi se ipak opravdao taj trošak, ide i u izgradnju tih skakaonica koje su, naglašavam, po meni nepotrebne i Goranski sportski centar trebao bi u Gorskom kotaru ulagati u neke druge stvari, a ne objekte čiji je smisao upitan, rekao je Knežević.