Obnova završne svečanosti Goranova proljeća

Lukovdol ponovo središte pjesništva

Marinko Krmpotić

Od 1985. do 1991. sredinom lipnja Lukovdol je bio središte druženja brojnih osnovaca, pjesnika i ostalih ljubitelja pjesništva 



VRBOVSKO Zahvaljujući skupini entuzijasta na čelu s ravnateljem vrbovšćanske OŠ Ivana Gorana Kovačića, prof. Vladimirom Mamulom, ljudi ovoga kraja, pa i Gorskog kotara u cijelosti, iznova bi mogli imati veliku završnu svečanost Goranova proljeća.


Naime, od 1985. pa do 1991. godine sredinom lipnja, Lukovdol je kao rodno mjesto najvećega goranskog književnika bio središte druženja brojnih osnovaca, pjesnika i ostalih ljubitelja pjesništva koji su se okupljali u Goranovu Lukovdolu te u, za to izgrađenom amfiteatru, slavili ljepotu pjesničkog jezika i to uz niz pjesnika i glumaca iz Hrvatske i ostalih dijelova tadašnje države.


Nažalost, početkom rata taj je lijepi običaj prekinut, a Goranovo proljeće nastavljeno je samo dodjelom književne nagrade »Goranov vijenac« te druženjima pjesnika i mladih po različitim mjestima Gorskog kotara. Iako je i takav način sjećanja na Gorana vrijedan pažnje, ipak je mnogima itekako nedostajalo ono masovno proljetno okupljanje koje se sada, čini se, iznova budi. 


  Kontakti sa školama




»Ideja je rezultat rada godišnje skupštine Odbora Goranovog proljeća na kojoj je dosadašnje rukovodstvo dalo razrješnicu, a novo rukovodstvo planira već ovog proljeća održati književnu manifestaciju Goranovo proljeće. Povezat ćemo se sa Studentskim kulturno-umjetničkim drušvom ‘Ivan Goran Kovačić’ iz Zagreba te kroz zajednički rad, a iskustva imamo iz tih ranijih godina, nastojati u Lukovdol na završnu manifestaciju privući što veći broj ljudi.


Kontaktirali smo goranske osnovne škole koje su se pozitivno izrazile o toj ideji, a pokušat ćemo u taj susret uključiti i učenike svih škola u Hrvatskoj i izvan nje koje nose ime Ivana Gorana Kovačića. Uz to, stupit ćemo u kontakt s OŠ Vinica u Sloveniji. To je mjesto u kojem je rođen slovenski pjesnik Oton Župančić pa ćemo pokušati nastaviti nekadašnju tradiciju povezivanja djela ove dvojice pjesnika rođenih uz Kupu.   

Oživjeti manifestaciju


Da bismo što kvalitetnije organizirali ovu priredbu, imenovali smo povjerenstvo za literarne radove osnovaca i srednjoškolaca. Čine ga Željka Horvat Vukelja, Ivana Simić Bodrožić, Mihaela Matešič i Božica Novaković te kao koordinatorica knjižničarka Viktorija Samsa. Imenovano je i povjerenstvo za program koji čine predsjednik Šimun Dujmović, Gordana Vučinić, Zdenka Fabac, Nada Hasan, Marina Tonković i Sintija Lesac.


Namjera nam je vratiti Goranovom proljeću stari sjaj, pozvati značajne ličnosti iz pjesničkog i glumačkog života Hrvatske, pružiti tog dana priliku i našim kulturno-umjetničkim društvima da se predstave i učiniti od tog druženja jedno lijepo prisjećanje na život i djelo Ivana Gorana Kovačića, koji je to zaslužio«, ističe prof. Mamula, dodajući kako je na prethodne susrete krajem osamdesetih znalo doći i do pedeset autobusa, a među gostima glumcima i pjesnicima bili su, primjerice, Rade Šerbedžija, Fabijan Šovagović, Arsen Dedić, Hrvoje Hegedušić, Desanka Maksimović, Mira Alečković, Dane Zajc, a završnu manifestaciju čak dva puta je direktno prenosila tadašnja TV Zagreb. Manifestaciju takvog karaktera, smatraju mještani ovoga kraja, iznova treba oživjeti.