Policija i u azilima traži pse

LIJEPA PRIČA Kako je napušteni i pothranjeni pas Arsen iz Liča postao pravi – policijski As

Irena Frlan Gašparović

As uskoro kreće put Bajakova na radni zadatak / Snimio Denis LOVROVIĆ

As uskoro kreće put Bajakova na radni zadatak / Snimio Denis LOVROVIĆ

Kad je tek došao, vidjelo se da je to pas koji se namučio, prisjeća se instruktor Mevludin Martinović, dodajući da Arsen/As u Centru sada ima punu skrb



ZAGREB Ne tako davno bio je ostavljen, pothranjen i uznemiren, kraj Skloništa za nezbrinute životinje Lič kod Fužina. Danas se sprema za policijsku karijeru u Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj. Pas Arsen, kako su ga nazvale djelatnice skloništa, upravo završava jednomjesečni “probni rok” u Centru za obuku vodiča i dresuru policijskih pasa pri Policijskoj akademiji u Zagrebu.


Arsen, koji se prema ‘psećoj knjižici’ službeno zove As, jedan je od zasad tri psa koja su, nakon što su ih spasili djelatnici skloništa za nezbrinute životinje, dobili priliku da se okušaju u policijskom poslu. Voditelj Centra Berislav Lankaš rado se prisjeća kako je As od napuštenog psa došao do Policijske akademije u Zagrebu.


– Još su nas prije zvali iz skloništa Lič, da imaju šest pasa za nas. Nažalost, pokazalo se da niti jedan nije bio za policiju. Ali, kad idemo u skloništa, pokušavamo volontere naučiti koji bi nam pas bio interesantan, kaže Lankaš, pojašnjavajući da postoje određene predispozicije koje pas mora zadovoljavati da bi ga se moglo uzeti u obzir za policijsku obuku. Primjerice, da kad vidi lopticu, bude u potpunosti na nju koncentriran. Iz skloništa Lič potom su ih ponovno kontaktirali i poslali nekoliko video-uradaka s Asom, a Lankašu i njegovim kolegama bilo je odmah jasno da imaju kandidata za obuku.





Tako je As stigao u Centar gdje su ga “spojili” s vodičem. Josipu Petrušiću iz PU Vukovarsko-srijemske ovo je prvi službeni pas. I čim ih vidite, jasno vam je da su ‘kliknuli’.


– Mi smo tim, kaže Petrušić, dok mu se As mota oko nogu, a onda radoznalo njuška novinarsku ekipu, pa strpljivo čeka da mu viši instruktor Mevludin Martinović da igračku.


– Kad je tek došao kod nas, vidjelo se da je to pas koji se namučio, prisjeća se Martinović, dodajući da u Centru sada ima punu skrb. Kada završi obuku koja ukupno traje šest mjeseci – preostalo mu je, dakle, još pet – Arsen/As bit će službeni pas za detekciju droga na području PU vukovarsko-srijemske. Zbog toga će živjeti stalno sa svojim vodičem, jer psi za detekciju droga i eksploziva borave u obiteljima. Radit će u Vinkovcima i na graničnom prijelazu Bajakovo. Očekuje ga, čini se, puno posla.



Uz njega, u Centru su još dva psa iz skloništa, Franz iz azila u Dumovcu, i Snoopy iz skloništa kraj Velike Gorice. Za razliku od Asa, koji je tek na početku obuke, Franz i Snoopy uskoro završavaju šestomječni tečaj i odlaze sa svojim vodičima na teren. Zato Snoopyja i nismo zatekli u Centru: zadnjih dana nalazi se na terenskoj nastavi u Splitu, gdje se mora naviknuti na vožnju brodom i naučiti kako pregledavati plovila.


– Trenutačno na školovanju imamo ukupno 21 psa. Deset ih je zaštitno-tragačkih, tri za detekciju eksploziva, a ostali su na obuci za detekciju droga, priča nam voditelj centra Lankaš dok sjedimo u njegovom uredu koji je, kao i većina drugih prostorija, pun “pasjih” motiva. Na zidu iza Lankaševa stola vise tako dvije ilustracije “uhićenih” pasa.


– Dobre su vam ove fotografije, kažemo Lankašu, a on kroz smijeh odgovara: “A, mislite ovi zločinci?”.


Lankaš ističe da je ranije bila praksa da se službeni policijski psi kupuju isključivo od MORH-a, odnosno vojne policije. Međutim, zbog priprema Hrvatske za ulazak u Schengen, Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) mora nabaviti i obučiti veći broj pasa, a MORH nije mogao tek tako povećati svoj uzgoj. Zato je MUP još u veljači objavio oglas za kupovinu pasa od građana. Potom su u Policijskoj akademiji uvidjeli da bi mogli pomoći i psima u skloništima i tako je, prošle jeseni, krenuo njihov kontakt sa skloništima za nezbrinute životinje. Kad im iz nekog skloništa jave da imaju potencijalnog kandidata, dovedu ga na prvo testiranje u Zagreb. Psi moraju proći nekoliko vježbi da bi se utvrdilo mogu li, nakon obuke, postati službeni psi. Primjerice, testira se kako pas reagira na različite podloge – travu, asfalt, pločice – jer ako ima ozbiljnih poteškoća da stane na, recimo, sklisko i mokro tlo, to bi na terenu mogao biti ozbiljan problem. Nakon testiranja prođu veterinarski pregled, pa jednomjesečni “probni rok” i, eto ih na obuci.



Tijekom obuke smješteni su u Centru, u boksevima koji, među ostalim, imaju podno grijanje za zimske uvjete. U istom trenutku u Centru može biti smješteno 40 pasa. I, naravno, njihovi vodiči koji su u susjednoj zgradi.


– Ovo je prostor za veterinare, ovo je kuhinja za pse, tu je karantena, ovo je tuš za pse s podnim grijanjem, da se zimi ne prehlade…, vodi nas Lankaš kroz Centar koji je otvoren krajem listopada prošle godine. Centar, vrijedan 14,5 milijuna kuna, najvećim je dijelom financiran novcem Europske unije.


Boksevi su, u vrijeme našeg posjeta, uglavnom prazni jer je većina pasa ili na obuci u Splitu ili vani, sa svojim vodičima. No, tri boksa stalno su “naseljena”: u njima su psi-penzioneri, oni koji su već odradili svoj policijski staž i zaslužili odlazak u mirovinu. Nije to baš uobičajena situacija, kaže naš domaćin, jer većina pasa kada završi sa službom ostaje kod svojih vodiča. Nekad se, međutim, dogodi da vodič ne može zadržati psa.


Takav je slučaj s ova tri psa koji, ako im se u međuvremenu ne nađu udomitelji, mogu u Centru ostati i pod stare dane.