Marijan Gubina

Knjiga 260 dana: Kad životna priča o mržnji i zlu postaje manifest ljudskosti

Marinko Krmpotić

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

U knjizi sve poznatiji mirotvorac govori o drami koju je kao 10-godišnjak s obitelji preživio pod okupacijom srpskih paravojnih snaga. Prisjeća se zvjerstava, batinanja, gladi... No ipak je uspio naći snage da širi ideju mirotvorstva, ljubavi i vjere u humanu stranu čovjeka



DELNICE Sve poznatiji i priznatiji hrvatski mirotvorac Marijan Gubina predstavio je u Delnicama svoj autobiografski roman, knjigu »260 dana« koja govori o dramatičnim i traumatičnim iskustvima koje je kao desetogodišnji dječak preživio u zapadnom dijelu Slavonije, okupiranom od srpskih paravojnih snaga.


Konkretno, 1. kolovoza 1991. godine svih šest članova obitelji Gubina – otac Hinko, majka Marija, kćeri Zorica, Gabrijela i Helena te sin Marijan – iz svoje kuće u Novom Dalju odvedeni su u susjedni Dalj i zatočeni na nekoliko dana, nakon čega počinje njihov martirij tijekom kojeg će biti ili prebacivani na druge lokacije zatočeništva, ili vraćani kući odakle su odlazili na ropski rad za potrebe srpske vojske ili srpskih obitelji tog područja.


To mučenje koje je uz česta fizička zlostavljanja (Marijana su, iako mu je bilo tek deset godina, gotovo prebili na smrt, Zorica je sustavno silovana nekoliko dana, otac je doživio brojna premlaćivanja…) svaki dan doslovce donosilo ne samo glad i žeđ, već i opasnost od gubitka života, trajalo je do 16. travnja 1992. godine, kad su razmijenjeni za srpske zarobljenike koje je držala hrvatska strana.


Smogao snage




Sva ta zbivanja Gubina pripovijeda na temelju sjećanja koja su mu se urezala u svijest pa se tako nižu zaista mučne i teške epizode ropskog rada vezanog uz prikupljanje tijela pobijenih Hrvata, stravično batinanje i odbijanje liječnice da mu pomogne jer je »ustaša«, gladovanje i strah od nasilja, mržnju njihovih dojučerašnjih susjeda i prijatelja Srba, ali i pomoć koju su im pružili malobrojni hrabri u njihovim redovima.


Usprkos svim mukama i grozotama koje je proživio kao desetogodišnji dječak samo zato što je bio Hrvat, Gubina je smogao snage da vlastitim promišljanjima i oslanjanjem na vjeru – ne osuđuje i ne mrzi! Gubina je, dakle, svoju muku pretvorio u nešto potpuno suprotno mržnji i daljnjem crnilu. On na mržnju, nasilje i zvjerstvo ne odgovara istom mjerom, već uspijeva u sebi pronaći snage nadići te prizemne životinjske okvire i smisao svega tražiti ne toliko u oprostu, koliko u želji da širi ideju mirotvorstva, ljubavi prema bližnjem i vjeru u humanu stranu čovjeka. Tek tako mogu se izbjeći nova slična zvjerstva, smatra Gubina koji je na delničkom druženju uz čitanje nekih dijelova knjige s mahom mladom publikom progovorio i o nizu drugih pitanja vezanih uz knjigu, njegov život i ratna stradanja.



Najzaslužnija za drugi dolazak Gubine u Delnice je maturantica SŠ Delnice Karolina Ćuro koja je, sudjelujući u programu »Forum mirotvorstva«, upoznala Marijana Gubinu te najprije u studenom prošle godine organizirala njegov nastup u SŠ Delnice, a sada i za građanstvo. Uz autora, na prezentaciji su govorili i prof. Hrvoje Musinov, prof. Marinko Krmpotić, Karolina Žuro, Ivan Piškor i Ana Franković, a pročitan je i stav o knjizi vjeroučitelja Antonija Crnkovića.



U pripremi i film


Knjiga »260 dana« svojevrsni je manifest ljudskosti, putokaz kojim bi trebali svi ići trudeći se boriti za dobro, a ne širiti mržnju. To je, na jedan način, i zadaća svakog tko pročita knjigu koja je već svoje uprizorenje doživjela na kazališnoj sceni HNK Osijek, a u pripremi je i snimanje filma. Stoga gostovanje Gubine u Delnicama zaslužuje svaku pohvalu, a glavni organizator Ivan Piškor, tajnik Županijskog vijeća Hrvatske stranke prava Primorsko-goranske županije, rekao je: »Dolaskom nagrađivanog mirotvorca i humanitarca Marijana Gubine u Delnice želimo poslati poruku da se nikad ne smiju zaboraviti žrtve Domovinskog rata te da se njihova iskustva trebaju prepričavati kako bi mladi dobili jasniju sliku situacija kroz koje su prolazili ljudi kroz rat.


Smatram da ovakvih događaja treba biti više u Delnicama, koje su same po sebi relativno siromašne bilo kakvim sadržajima i zanimljivim događajima, kako za mlade, tako i za sve ostale uzraste. Ovaj događaj je ideja mladih te se nadam da će ih ovakve stvari potaknuti da nam se pridruže u svim aktivnostima! Zahvaljujući dobrim ljudima organizirali smo prostor i dobili donacije za prezentaciju knjige. Zahvaljujemo Udruzi Zavjet, velečasnom Tadiji Tomkiću, Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića i Udruzi Vojska Bezgrešne na pomoći u organizaciji događaja!«, rekao je Piškor.