Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
Ispis članka: KUPOM UZVODNO Novom rampom na Jezu do Kupe se spustile i osobe s invaliditetom - Novi List

NoviList.hr

KUPOM UZVODNO Novom rampom na Jezu do Kupe se spustile i osobe s invaliditetom

Plivački miting

27. srpanj 2019 19:30

Napisao: Marinko Krmpotić

Turistička zajednica Grada Delnica, na prijedlog Udruge »Kupa« odabrala je lokaciju te su se javili na državni natječaj za izgradnju rampe za invalide, a novac su osigurali Grad Delnice i Ministarstvo branitelja

Foto Marinko Krmpotić

BROD NA KUPI – Petnaesti Međunarodni plivački miting »Kupom uzvodno« održan na tradicionalnoj lokaciji Jez imao je poseban i pažnje vrijedan uvod. Naime, prije otvaranja samog natjecanja u plivanju »Kupom uzvodno« priređena je svečanost otvaranja nedavno izgrađene prilazna rampa za invalide čemu su nazočili i predstavnici HVIDRE Gorski kotar na čelu s Željkom Glavićem koji je rampu i otvorio te se prvi njome spustio do kupališta.

Prije samog čina otvaranja Glavić je u pozdravnoj riječi istaknuo kako ga žalosti što je 28 godina po završetku Domovinskog rata taj dio hrvatske borbe za slobodu i samostalnost Hrvatske sve više počeo padati u zaborav.

Vrijedan projekt

- Zato ovakvi događaji za nas branitelje znače jako puno i posebni su jer nam se kroz njih odaje svojevrsno priznanje i zahvalnost. Mi branitelji nismo teret ovog društva, već njegov sastavni dio, rekao je Glavić u čijoj su pratnji bili branitelji i članovi HVIDRE s područja Gorskog kotara, Grobnika, Rijeke i Varaždina.

Posebnu zahvalu njima, ali i svim braniteljima, ponajprije invalidima Domovinskog rata, u svojoj je pozdravnoj riječi uputio Davorin Klobučar, predsjednik Udruge za sport, rekreaciju i turizam »Kupa« koja već 15 godina održava ovu sportsko-zabavnu priredbu.

- Ti su ljudi stvorili temelj hrvatskoj samostalnosti i današnjoj slobodi pa smo s zadovoljstvom kao udruga prihvatili mogućnost da se na Jezu izgradi rampa za invalide koju će, naravno, uz invalide Domovinskog rata moći koristiti i svi drugi invalidi. Financijski dio potreban za izgradnju osigurali su Grad Delnice i Ministarstvo branitelja, rekao je Klobučar.

Državni natječaj

No, nisu svi bili zadovoljni protokolom otvaranja. Gradonačelnik Delnica Ivica Knežević, koji je nazočio ovom događaju, zamolio nas je da prenesemo njegov komentar na činjenicu da on kao gradonačelnik Grada koji je itekako sudjelovao u sufinanciranju izrade rampe za invalide, nije pozvan na otvaranje.

- Sramotno je da nisam pozvan jer je cijeli projekt vrijednosti 87.000 kuna sufinanciran s naše stane 47.000 kuna, a Ministarstvo branitelja dalo je 40.000 kuna. Žalosno je da se pojedinci u ovakvim slučajevima izdižu iznad nekih civilizacijskih i normi kulturnog komuniciranja te da nekome tko je dosta omogućio da se ovaj projekt realizira ne poklanjaju dužnu pažnju, rekao je Knežević.

3744595

Najbitnije je da je rampa tu, a sukobi i sučeljavanja bit će, nadamo se, brzo zaboravljeni. U cijeloj priči najveće zasluge za ideju o izgradnje rampe pripadaju Turističkoj zajednici Grada Delnica čiji je direktor Petar Hrg uočio državni natječaj na koji je bilo moguće se kandidirati s idejom izgradnje rampe. Potom je Udruga »Kupa« predložila da to bude Jez gdje uvijek ima kupača, a Grad Delnice i Ministarstvo branitelja osigurali su novac potreban za izradu rampe za invalide.

Pedesetak plivača na schengenskoj granici

Samo natjecanje, koje je zanimljivo i stoga što se pliva sredinom schengenske granice, privuklo je pedesetak natjecatelja koji su se ogledali u četiri discipline – plivanju uzvodno na 25 metara slobodnim stilom, plivanju u kojem se za što bolji rezultat bore roditelj i dijete, plivanju spretnosti s upaljenim bakljama te plivačkom maratonu na 500 metara uzvodno-nizvodno. Uz sve to nastupili su i plivači s mono perajama prezentirajući taj sport.

Organizatori ovogodišnjeg mitinga bili su Udruge »Kupa« iz Broda na Kupi, Goranski sportski centar Delnice te Turistično športno društvo Kostel iz susjedne Slovenije, a pokrovitelji su bili Primorsko-goranska županija, Savez sportske rekreacije »Sport za sve« PGŽ, Grad Delnice i TZG Delnice.