Da nikoga ne iznenadi

Gorani se spremaju za prvi ovogodišnji snijeg, cestari izdali važno upozorenje za vozače

Marinko Krmpotić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler



DELNICE Prvi ovosezonski snijeg koji bi na području Gorskog kotara trebao početi padati u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima današnjeg dana ne bi trebao biti iznenađenje, uvjereni su u Cestama Rijeka koje su ugovorni izvoditelj Hrvatskih cesta za održavanje 530 km državnih i 890 km županijskih i lokalnih cesta na području Primorsko-goranske županije.


Od tih više od 1 400 kilometara cesta prve se snježne oborine očekuju na planinskim cestama čija je ukupna dužina oko 900 kilometara. O što normalnijem prometovanju na tim prometnicama brinut će ljudstvo i mehanizacija u četiri stalne zimske baze koje se nalaze u Gornjem Jelenju, Delnicama, Čabru i Vrbovskom.


U svakoj od tih baza svi su u stanju pripravnosti, a to znači da je za održavanje prometnica spremno 65 kamiona i specijalnih vozila Unimog te 20 utovarivača, odnosno 160 radnika.




Spremne su i sasvim dovoljne količine soli i pijeska za posipavanje prometnica, a da bi sva ta priprema za zimu imala svoj puni smisao potrebna je i suradnja svih sudionika u prometu pri čemu iz Cesta Rijeka apeliraju na sve vozače koji će danas i sutra biti na prometnicama da poštuju sva pravila vezana uz zimsko prometovanje, ponajprije ono o opreznijoj i sporijoj vožnji te zimskim gumama na njihovim automobilima.


Naime, povijest pokazuje kako prvi snijeg u posljednjih nekoliko godina nikad ne iznenadi zimsku službu, ali itekako zna iznenaditi nespremne vozače koji, baš zbog nedostatka zimske opreme i ponašanja suprotnog odredbama o prometovanju u zimskim uvjetima, stvore probleme i zastoje. Nadajmo se da ovog puta neće biti tako.