Bolesna Marija Trope ispašta zbog svoje dobrote

Gdje je nestala ljudskost: Agregat napajao cijelo selo, ali i razrovao privatno dvorište

Marinko Krmpotić

Pitam gradonačelnika i tko je kriv za to što se u moj vrt, koji se nalazi uz samu zgradu Doma kulture, sve više odbacuje otpad iz te zgrade, a nekoliko ledolomom uništenih stabala opasno se naginje u moj vrt



CRNI LUG Posljedice elementarne nepogode koja je u obliku ledene kiše i brojnih ledoloma prošle zime namučila Gorane osjećaju se i danas, a na jedan takav primjer koji je, da je bilo samo malo više razumijevanja, itekako bilo moguće riješiti, upozorila nas je 78-godišnja Marija Trope, mještanka Crnog Luga u čijem je dvorištu tijekom najtežih dana veljače ove godine bio postavljen agregat zahvaljujući kojem je cijelo mjesto imalo struju.


Prostor svojeg dvorišta gospođa Trope rado je ustupila jer se radilo o koristi za cijelo mjesto, ali problemi su nastupili nakon što je stanje normalizirano, struja se vratila, a agregat otišao. Naime, u tom je trenutku postala jasna šteta učinjena pri postavljanju agregata. 


   »Čisteći snijeg kojeg nije bilo puno i koji se mogao drugačije očistiti, radnici HEP-a su grubo oštetili tlo u znatnom dijelu dvorišta, a pri guranju snijega blatom i zemljom zasuli su drvene krovne grede koje smo tu imali. Nitko tu štetu od onih koji su je učinili nije ni pokušao sanirati, a mene pritom ni za što nisu pitali, niti za dozvolu, niti za bilo što drugo. O svemu sam obavijestila i gradonačelnika Delnica Ivicu Kneževića koji je došao kad sam ga pozvala, ali kad je vidio u čemu je problem, rekao je kako su za rješenje nadležni oni koji su ih i stvorili, a to su radnici HEP-a.   

Nitko nije kriv


No, ako su oni krivi za to, pitam onda gradonačelnika tko je kriv za to što se u moj vrt, koji se nalazi uz samu zgradu Doma kulture, sve više odbacuje otpad iz te zgrade, a nekoliko ledom uništenih stabala opasno se naginje u prostor mog vrta. Grad Delnice vlasnik je te zgrade i trebao se pobrinuti za uređenje okoliša tog prostora, tim više što taj okoliš sve više ugrožava moj posjed. I o tome smo obavijestili Grad Delnice, došao je direktor njihovog komunalnog poduzeća i pogledao o čemu je riječ, ali nikakvih reakcija nakon toga nije bilo i stanje je i dalje neizdrživo – stabla prijete, a tuđi otpad završava u našem vrtu«, govori Marija Trope, a njen sin Željko dodaje kako cijeloj priči treba dodati i incident s postavljanjem električnog stupa na njihovoj njivi uz prometnicu na samom ulazu u Crni Lug.    »Naravno da nismo imali ništa protiv zamjene starog stupa jer je ona bila potrebna, ali je potpuno nelogično da su rupu za taj novi stup kopali sa strojem postavljenim na njivu i time uništili našu oranicu, a sav taj posao mogli su vrlo brzo odraditi sa strojem postavljenim na cestu jer se stup nalazi uz samu cestu.   

Bez odgovora nadležnih


Nadalje, stari stup su samo otpilili i dijelove bacili uz moju parcelu te tome još dodali i granje koje su tamo zatekli, a koliko sve skupa izgleda ružno vidi se i iz toga što na stablima i dalje visi veliki crni kabel, dok iz tla vire ostaci nekadašnjeg stupa, kao da i to nisu mogli ukoniti. 




   Na sve ovo upozorio sam nadležne iz jednostavnog razloga što ja živim u Rijeci i ne mogu svaki dan dolaziti do mame u Crni Lug, a ona je već u poznim godinama, teško je pokretna nakon operacije kuka i sa svojih 1.100 kuna mirovine ne može plaćati druge da popravljaju štetu koju su joj nanijeli radnici i kooperanti HEP-a svojim nemarom. Pokušao sam zbog svega toga kontaktirati HEP, razgovarao najprije s odgovornima u Skradu te se potom pismom obratio i direktoru Komenu, ali od 12. svibnja kad sam im poslao to pismo nikakvog odgovora nije bilo«, ogorčeno primjećuje Trope dodajući kako bar malo ljudskosti i razumijevanja od strane HEP-a i Grada Delnica ne bi štetilo.


Otprilike takav je i naš dojam jer su spomenuti problemi daleko od one vrste koju nazivamo nerješivima, ali su itekako teški ako imate 78 godina i uglavnom živite sami.