Šesto izdanje

GORSKI KOTAR BIKE TOUR Startala turističko-rekreativna manifestacija: Biciklom u otkrivanje skrivenih gorskih kutaka

Marinko Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Iz izletišta Kamačnik na trodnevno »pedaliranje« krenulo je 60-ak biciklista koji će kroz tri tematske rute upoznati niz zanimljivosti Zelenog srca Hrvatske – stazu oko Lokvarskog jezera, kaubojsko selo Roswell, plodove gorja, spustiti se do rijeke Kupe i obići Festival malina u Zelenom viru



DELNICE Šezdesetak biciklista, sudionika 6. turističko-rekreativne manifestacije Gorski kotar Bike Tour, krenulo je jučer iz vrbovščanskog izletišta Kamačnik na trodnevno »pedaliranje« tijekom kojeg će kroz tri tematske rute imati prilike upoznati se s brojnim zanimljivostima Zelenog srca Hrvatske. Desetak minuta prije starta idejni tvorac ove manifestacije, ugledni turistički djelatnik Bojan Šenkinc, rekao nam je kako je i ove godine sudionicima ponuđena mogućnost istraživanja nepreglednih šumskih prostranstava i skrivenih kutaka Gorskog kotara, ali i upoznavanja s brojnim zanimljivostima te gastrodelicijama Zelenog srca Hrvatske: – Uz već poznatu stazu oko Lokvarskog jezera, kaubojsko selo Roswell i nezaobilazne Plodove gorja, ove će se godine Gorski kotar Bike Tour spustiti do rijeke Kupe i pridružiti se Festivalu malina u Zelenom viru. Brojne prirodne atrakcije, goranska jezera i rijeke te nezaobilazna autohtona gastroponuda, samo su dio doživljaja koji očekuje sudionike. Noćenje je organizirano u srednjovjekovnom dvorcu Stara Sušica, a za one natjecateljskog duha pripremljena su i tri uspona te će najbrži biti proglašeni Kraljem i kraljicom Gorski kotar Bike Toura – najavljuje Šenkinc koji ističe kako je cikloturizam na goranskom prostoru sve značajniji oblik turizma.


U kolovozu KGB Tour


– Nakon ovih naših priredaba, mnogi od naših sudionika, ali i niz drugih ljubitelja biciklizma, vraća se sve kvalitetnijim i uređenijim biciklističkim stazama Gorskog kotara pa je Goranska biciklistička transverzala sve popularnija, što je jako dobro, pogotovo kad je riječ o ovakvim višednevnim manifestacijama koje znače i rast broja noćenja te korist za restorane i ostale koji se bave turizmom. Uvjeren sam u daljnji razvoj ove vrste turizma u Gorskom kotaru jer se područje poput goranskog najbolje može upoznati baš na dva kotača. Naime, bicikl je ipak brži od pješačenja, a dozvoljava pristup i onim područjima gdje se, primjerice, ne može doći automobilom. Zato mi namjeravamo ne samo nastaviti s održavanjem ove priredbe, već osmisliti i nove pa tako za prvi vikend kolovoza planiramo KGB Tour ili Kamenjakovu goransku biciklijadu, dvodnevnu manifestaciju kojom ćemo vezati riječko zaleđe s najšumovitijim dijelom Gorskog kotara, područjem Čabra. Krenut ćemo s Grobničkog polja preko Gumanca prema Tršću te se idućeg dana preko Platka i Grobničkih alpa vratiti prema moru – najavio je Šenkinc, naglasivši da je Gorski kotar Bike uspješna priredba i zbog potpore TZ Kvarnera te lokalnih turističkih zajednica i samouprava.



Jučer, prvog dana Gorski kotar Bike Toura, savladana je ruta od 60 kilometara (Kamačnik – Brod Moravice – Šimatovo – Vele Drage – Litorić – Kamačnik). Drugog dana vozit će se 47 km na relaciji Stara Sušica – Ravna Gora – Kupjak – Zeleni vir – Skrad – Stara Sušica, a završni dan ima trasu dugu 54 km (Lokve – Mrzla Vodica – Delnice – Sunger – Vrata – Roswell – Lokve), pri čemu će svečanost zatvaranja biti priređena u kaubojskom gradiću Roswellu u nedjelju oko 16 sati. Uz bicikliste iz Hrvatske, u ovogodišnjem trodnevnom druženju sudjelovat će i biciklisti iz SAD-a, Njemačke, Italije i Slovenije, pokrovitelj je TZ Kvarnera, a suorganizatori TZ Gorskog kotara i Promotiv Travel Outdoor.





Korist cijelom kraju


– Ova biciklistička tura korist donosi cijelom području Gorskog kotara – smatra Tanja Kušić, direktorica TZG-a Vrbovsko, koja napominje kako su na području Gada Vrbovskog već nekoliko godina biciklističke staze zanimljive i dobro uređene. – Napravili smo i novu biciklističku kartu sa sedam ruta, a te su rute dostupne i na aplikaciji za mobilne telefone. Sve su te staze povezane, a svaka od njih vodi ka nekim zanimljivim lokacijama pa je, uz uživanje u prirodi, moguće upoznati i povijesne te kulturne vrijednosti ovoga kraja. Cikloturizam definitivno privlači sve veći broj gostiju i mi se trudimo privući ih i ovakvim manifestacijama u koje spada i naše Sportsko ljeto koje će biti održano 29. srpnja i u okviru kojeg ćemo imati i cross utrku Jelenski jarak i malu biciklijadu za najmlađe te neobičan spoj ekipnog natjecanja u kojem sudjeluju dva biciklista i jedan trkač – najavila je Kušić.