Djela sve govore

Brod Moravice: Ova je općina u potpunosti opravdala svoje postojanje

Marinko Krmpotić

Uzvanici i sudionici Svečane sjednice povodom Dana Brod Moravica / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Uzvanici i sudionici Svečane sjednice povodom Dana Brod Moravica / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Osim dobro organiziranih općinskih službi koje su ispit položile i ove zime, realiziran je i niz drugih poslova – od uređenja krovišta i fasade Doma kulture do pretvaranja kolarnice u muzej starih obrta i asfaltiranja cesta, a ni daljnji planovi nisu ništa manje ambiciozni...



BROD MORAVICE  Zbog svega učinjenog ne samo u proteklih godinu dana, već i tijekom niza prethodnih godina, postojanje lokalne samouprave u Brod Moravicama nije upitno, jasno je nakon jučer u lijepom brodmoravičkom Domu kulture održane svečane sjednice Općinskog vijeća posvećene Danu Općine Brod Moravice.


Opravdanost postojanja općine, istaknuo je u pozdravnoj riječi načelnik Dragutin Crnković, bila je vidljiva i tijekom zimskih mjeseci ove godine kad je cijelo ovo područje nakon ledoloma i vjetroizvala doživjelo iznimno snažne snježne oborine čije su posljedice bile podnošljive baš zahvaljujući kvalitetno organiziranim općinskim službama.


– Uz reakcije na takve situacije, realizira se i niz drugih poslova. Primjerice, uređenjem krovišta i fasade prema dvorištu na Domu kulture kraju je priveden 2 milijuna kuna vrijedan projekt obnove tog objekta, a istodobno smo u realizaciji milijun kuna vrijednog projekta uređenja nekadašnje kolarnice u muzej starih obrta koji će, uz čuvanje povijesnog nasljeđa ovog kraja, značajan biti i za turizam.


Kandidirali park




Od komunalnih zahvata izdvojiti treba 300.000 kuna vrijednu izmjenu asfalta na cesti Delači – Makren, a do početka školske godine bit će gotovo i uređenje sanitarnog čvora u dječjem vrtiću. Brojni su planovi daljnjih aktivnosti: u Donjoj Dobri želja nam je obnoviti kapelicu Sv. Ivana Nepomuka. Kandidirali smo se za uređenje parka u središtu mjesta projektom vrijednim milijun kuna, plan je i obnova nekoliko prostorija i sanitarnog čvora u zgradi općinske uprave, a daleko najveći projekt vezan je uz višegodišnji projekt uređenja sustava vodoopskrbe i odvodnje koji će na našem području realizirati Hrvatske vode koristeći 36 milijuna kuna iz donacije švicarske vlade.



Godišnje nagrade Općine Brod Moravice na kraju sjednice dobili su – Valter Crnković i Milorad Kuzmanović za doprinos lovstvu, Dejan Brajdić (trener) i Krešimr Crnković (biatlonac) za kvalitetan nastup na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu te Robert Bukovac, upravitelj Šumarije Skrad, za pomoć pri saniranju šteta od elementarnih nepogoda. Konstantin Durev dobio je Povelju Općine za pomoć vezanu uz poboljšanje komunalnog standarda, a Zahvalnice su dobili Davor Beljan (HEP), Ivica Prubić za pomoć u obilježavanju vjerskog blagdana u Velikim Dragama te Želimir Delač za pomoć u organizaciji Sretne utrke u Gornjim Kutima. Uručene su i nagrade TZO-a pa je tako nagradu za najuređeniju okućnicu dobila obitelj Karačić, za najuređenije pročelje obitelj Damira i Ankice Crnković (oboje iz Brod Moravica), a za najljepši balkon obitelj Damira Rukavine iz Donje Dobre.



Veliku pažnju posvećujemo i socijalnim programim vezanim uz djecu, učenike, studente i starije osobe, a uz pomoć EU fondova i države uskoro će s realizacijom početi i program »Zaželi« vezan uz zapošljavanje žena zrelije dobi i brigu o starijim ljudima. Zahvaljujući ruskom ulagaču Konstantinu Durevu, nadamo se atraktivnim avanturističkim sadržajima na Orlovim stijenama, čime će bitno biti ojačana ponuda turizma ne samo ovog kraja, već cijelog Gorskog kotara – najavio je Crnković, zahvalivši na pomoći koju su, bilo lokalnoj samoupravi, bilo stanovnicima ovog kraja, u proteklih godinu dana pružili dr. Marija Mance, Mladen Štajduhar i Konstantin Durev.


Brod Moravice,


Brod Moravice,



Zakon od 1. siječnja


Brodmoravičanima je dan njihove općine u ime goranskih lokalnih samouprava čestitao načelnik Lokava Toni Štimac, a u ime Primorsko-goranaske županije to je učinio dožupan Petar Mamula, složivši se s Crnkovićevom tvrdnjom kako je opravdanost postojanja lokalnih samouprava u Gorskom kotaru nesporna.


»Dokazano je to puno puta, a bit će još bolje potvrđivano budu li granske općine i gradovi dobivale puno više sredstava no što je to sada slučaj. Raduje da aktualna Vlada RH pokazuje razumijevanje za to i nadamo se da će to činiti i dalje«, rekao je Mamula nakon kojeg je nazočne u ime Vlade i premijera Plenkovića pozdravila i Majda Burić, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, istaknuvši kako je upravo Vlada kojoj je na čelu Andrej Plenković učinila najviše za Gorane, a taj se doprinos nastavlja novim Zakonom o brdsko-planinskom području koji na snagu stupa 1. siječnja 2019. godine te nizom novih oblika pomoći ruralnim područjima Hrvatske.


Dio ovogodišnje svečanosti povodom Dana Općine Brod Moravice bila je i promocija CD-a »Moravačke uske staze ružmarinom sađene« kojeg je predstavio autor Zlatko Mance, a sve skupa na kraju je zaslađeno ugostiteljskom ponudom poznatog vrbovščanskog ugostiteljskog pokretnog objekta »M«, vlasnika Marina Majetića.


Brod Moravice,


Brod Moravice,