Problemsko približavanje naseljima

Borba za opstanak: divljač u potrazi za hranom, predatori u potrazi za divljači

Marinko Krmpotić

Jelen usmrćen tik uz autocestu četvrta je ovogodišnja žrtva samo na području LD  »Srnjak«. Vukovi su proširili područje djelovanja pa dolaze i tamo gdje ih dosad nije bilo



Divljač je, ponajprije  zbog čovjekova ponašanja, promijenila svoje navike i sve više prilazi  naseljima tražeći hranu koja se ostavlja, a onda to, logično, čine i predatori



– Vukovi su inteligentne životinje i znaju da se u ovo doba jelenska  divljač, u nedostatku hrane u šumi, kreće oko lokacija na kojima smo  mi postavili hranilišta. Pretpostavljamo da je čopor pratio krdo jelena  koje se hrani na jednom od tih hranilišta koje imamo na ovom području, a napali su u trenutku kad su osjetili da je najpogodniji trenutak i da će lovina imati najmanje mogućnosti za spas.


Da je Petrović u pravu pokazivalo je i poprište događaja s ubijenim  jelenom kojeg je dio bio već pojeden.


Iako se sve skupa događalo neposredno uz auto cestu, dakle u trenucima dok su se brojni putnici kretali  tom vezom između Rijeke i Zagreba, cijela priča ne nudi ništa posebno  neobično kad je riječ o surovim, ali u osnovi vrlo jednostavnim, pravilima preživljavanja životinja u divljini. Drugim riječima, vukovi su činili  ono što rade tisućama godina – borili se da se prehrane i u toj surovoj  »igri« uspjeli i ovom prilikom doći do plijena. 


Slične napade bilježimo i na ostalim goranskim lovištima pa je  očigledno da su vukovi proširili područje svog djelovanja te dolaze na  područja na kojima nikada ranije nisu uočavani.



Nastave li se napadi vukova, mogao bi biti ugrožen matični fond  jelenske divljači





Divljač je, ponajprije  zbog čovjekova ponašanja, promijenila svoje navike i sve više prilazi  naseljima tražeći hranu koja se ostavlja, a onda to, logično, čine i predatori poput vukova i risova koji ih slijede i koji će, razumljivo radije ići  hraniti se sa, uvjetno rečeno »švedskog stola«, negoli loviti plijen po  šumi, govori Petrović dodajući kako će poboljšanje vremenskih prilika i  dolazak proljeća svakako pozitivno djelovati na sadašnje stanje, jer će  jelenska divljač uskoro hranu moći tražiti i dublje u šumi, čime će se  prostor njihova kretanja povećati, a time će i mogućnosti za napad vukova biti manje.


Dakle, spas je proljeće. A do proljeća – tko preživi,  preživjet će!