Lokve

BOGATIJA GASTRO PONUDA Crikvenički kuhar gradi novi život u Gorskom raju

Marinko Krmpotić

Restoran »Eva« u Gorskom raju, nedaleko od Lokava, počeo je s radom nakon četiri godine stanke / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Restoran »Eva« u Gorskom raju, nedaleko od Lokava, počeo je s radom nakon četiri godine stanke / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Nakon četverogodišnje pauze, mladi crikvenički kuhar Mario Šubat je uspio ponovno pokrenuti restoran u Gorskom raju i zasad je zadovoljan odazivom gostiju, a u TZ-u se nadaju da će do ljeta proraditi i ex motel »Jezero« čiji vlasnici najavljuju da će otvoriti restoran gruzijske kuhinje



LOKVE Najave o otvaranju nekoliko novih restorana na području Gorskog kotara o kojima smo nedavno u dva navrata pisali najprije su potvrđene u Gorskom raju, naselju nedaleko od Lokava, gdje je nakon četverogodišnje pauze iznova otvoren Restoran »Eva«.


Zasluga je to Marija Šubata, mladog crikveničkog kuhara, unuka Vilima Šubata, vlasnika ovog objekta.


Nakon malog uređenja unutrašnjosti i okoliša, restoran je ovih dana otvorio vrata, a prvi su rezultati, ističe mladi Šubat, jako dobri.





– Ide i bolje nego što smo se nadali. Iako nismo išli na neku posebnu reklamu, već bilježimo itekako lijep dolazak gostiju iz Rijeke, Zagreba, Istre i Dalmacije, a bilo je čak i stranaca te, naravno, domaćih ljudi. Na samom početku najbolje nam ide pizza »Eva«, istoimeni gulaš i palačinke te sate »Gorski raj«. To mi je drago jer smo značajan dio naše gastro ponude usmjerili ka gastro ponudi koja ima karakteristike tradicije ovog kraja. Primjerice, u ponudi su nam i jela kao što su goranska hladna plitica, goranska dimljena pastrva, goranska krem juha od šumskih gljiva, goranske police s kremom od čvaraka, hrustavim špekom i sirom škripavcem, pohani žablji kraci, žabe na buzaru, goranski rižoto, goranski pohani odrezak.


Kvaliteta i raznovrsnost


Uz sve to i klasična ponuda je vrlo bogata, a imamo i posebni jelovnik za djecu s vrlo povoljnim cijenama, kao i ponudu za vegetarijance te pet vrsta pizza od kojih »Eva« sadrži salamu od divljači, što joj daje pikantni ton. Cijene su nam također vrlo pristupačne pa sve to rezultira za sada vrlo dobrim odazivom gostiju zbog čega vjerujem da će »Eva« uskoro postati omiljena mnogima«, optimistično najavljuje Mario Šubat.  


Ne zadovoljna, već prezadovoljna otvaranjem za sada prvog restorana na području Lokava je i Đurđa Malnar, direktorica TZO Lokve koja napominje kako se donedavno nešto pojesti moglo samo zahvaljujući radu objekata brze prehrane kao što su »Mrzlica« u Mrzloj Vodici, »Golubnijak« u Golubinjaku te pokretnoj usluzi »Njupač«. No, pravi restoran je nešto sasvim drugo.


– Sad napokon gostima koji dolaze u Turistički ured mogu reći kako imamo restoran i kako mogu birati kvalitetna i raznovrsna jela. Također je sjajno što su u »Evi« osmislili doručak od 10 do 12 sati pa gosti koji na ovom području odsjedaju u kućama za odmor, privatnom smještaju, kampu ili robinzonskom turizmu, sada mogu koristiti i tu uslugu. No, ono što mene posebno raduje je to da se Mario Šubat sa ženom i djetetom doselio u Lokve, što znači da misli ozbiljno, a da je tome tako svjedoči i činjenica da je zaposlio sedmero ljudi.


Nepoznato, ali privlačno


Sve to veliki su plusevi za turizam na našem području, a posebno raduje što je već na samom početku »Eva« privukla pažnju i pročula se po dobroj ponudi pa se nadam da će tako nastaviti«, rekla je Đurđa Malnar koja ističe kako je sve izglednije i skoro otvaranje još jednog restorana na području Lokava, onog na lokaciji nekadašnjeg motela »Jezero«.


– Neki dan sam bila u tom objektu i vidjela da su radovi obnove unutrašnjosti u punom jeku te da bi brzo trebali biti gotovi. Novi vlasnici najavljuju restoran s nama nepoznatom, ali sigurna sam mnogima zanimljivom i privlačnom gruzijskom kuhinjom. No, kakva god kuhinja bila, taj se objekt nalazi na odličnoj lokaciji i svima nam je žao što posljednjih nekoliko godina nije radio. Nadam se da ćemo već ovog ljeta i u tom dijelu naše općine imati restoran koji će privlačiti pažnju gostiju, rekla je Malnar.