Nova turistička atrakcija

Staza predatora poziva u Tršće

Marinko Krmpotić

Duž prekrasne 1,7 km duge šumske šetnice maketama u prirodnoj veličini predstavljena su tri jedina europska predatora – medvjed, vuk i ris te drugi stanovnici šume poput lisice, vepra, jelena i tetrijeba



TRŠĆE » Turizam čabarskog područja, ali i Gorskog kotara pa i Primorsko-goranske županije u cijelosti, od jučer je bogatiji za još jedan zanimljiv sadržaj – prvu i za sada u Hrvatskoj jedinstvenu Stazu predatora. Pod ovim atraktivnim zvučnim imenom krije se prekrasna 1,7 km duga šumska šetnica uz čije su puteljke maketama izrađenim u prirodnoj veličini tih životinja predstavljena tri jedina europska predatora – medvjed, vuk i ris. Uz njih staza nudi i mogućnost »suočavanja« s drugim šumskim stanovnicima (lisica, tetrijeb, vepar, jelen, srnjak) također izrađenim najčešće u skladu sa stvarnim dimenzijama tih životinja, a kraj svake od maketa nalazi se i prateća info ploča koja nudi temeljne podatke o svakoj životinji. Zahvaljujući tome, kao i prirodnoj konfiguraciji ove nesvakidašnje šetnice, Staza predatora istodobno nudi i uživanje u prirodi i osvježavajuću šetnju gorskim okružjem, ali i mogućnost edukacije pa ne treba sumnjati da će imati posjetitelja.


   

Domaći proizvod


Posebnost Staze predatora svakako je i u tome što je gotovo u cijelosti proizvod domaćih ljudi. Naime, na ideju o uređenju ove edukativne šetnice došli su domaći ljudi (direktor TZG Čabar Željko Loknar i Katarina Leš) motivirani činjenicom da je Čabar i Gorski kotar jedno od rijetkih područja u Europi koje na svom teritoriju nudi sva tri europska predatora. Nadalje, ideju staze osmislila je Katarina Leš, makete životinja izradio je njen suprug Alen Leš, a financijska sredstva za pola od ukupno 80.000 kuna vrijedne investicije osigurao je Grad Čabar, dok je drugu polovicu platila Primorsko-goranska županija.



Pohvalno je svakako i to što je cijeli projekt realiziran vrlo brzo. Sve je počelo u ožujku zahtjevom TZG Čabra Primorsko-goranskoj županiji za pomoći pri sufinanciranju. Nakon što je pomoć odobrena i nabavljeni svi potrebni papiri u lipnju se krenulo u uređenje puteljaka, izradu maketa i njihovo postavljanje, a sav posao gotov je bio početkom rujna. Dakle, za manje od šest mjeseci projekt je realiziran u cijelosti, a u planu je, ističe Željko Loknar, nastavak rada i to na uređenje botaničkog dijela staze, odnosno označavanju biljaka smještenih uz stazu.





  Sve to istaknuto je na jučerašnoj svečanosti otvaranja na kojoj je nazočne podravio direktor TZG Čabar Željko Loknar iznjevši podatke o stazi te zahvalivši Gradu Čabru, Primorsko-goranskoj županiji, Hrvatskim šumama i Šumariji Gerovo bez čije pomoći ne bi bilo realizacije ovog projekta. Gordana Medved, pomoćnica direktorice TZ PGŽ-a, izrazila je uvjerenje kako će se ova staza uklopiti u niz već postojećih raznih tematskih sadržaja (Staza rudara, Plodovi gorja…) koji mogu privlačiti ljubitelje prirode u Gorski kotar, a Stazu predatora otvorio je zamjenik gradonačelnika Čabra Duško Kvaternik.


   

Ekološke poruke


Svakako je pohvalno da su makete smještene u prirodnim staništima predstavljenih životinja pa se primjerice, maketa lisice nalazi kraj rupe koju lisica zaista koristi za svoju jazbinu. Za puni obilazak staze, uz pojašnjenja i pomnija ogledavanja maketa, potrebno je oko sat vremena pri čemu je moguće upoznati se i s nizom ekoloških poruka postavljenih uz stazu, nije nemoguće sresti i neke stvarne životinje, a gotovo sigurno može se, pogotovo u ovo jesensko doba, ubrati vrganje ili ostale gljive. Staza je kružnog oblika i počinje neposredno uz Područnu školu Tršće. Najniža točka staze je na 816, a najviša na 835 metara nad morem pri čemu je konfiguracija jednostavna pa je staza idealna za šetnju s djecom, a gotovo u cijelosti proilazi šumom što je samo po sebi zanimljivo i privlačno.