Ličko-senjska županija

Potpisani Ugovori za zdravu prehranu djece, izostala sredstva za energetsku obnovu škola i Doma za starije

Marin Smolčić

Potpisani sz Ugovori za financiranje Školske sheme za voće i povrće te mlijeka i mliječnih proizvoda u školskoj  godini 2019./2020. Na ovaj će način učenici u tim školama imati dodatni i prije svega zdravi obrok. Župan Milinović nije krio zadovoljstvo što će se na ovaj način poboljšati prehrana učenika u ličkim školama.



GOSPIĆ Kako bi se organizirala što kvalitetnija i zdravija prehrana učenika u ličkim školama danas je župan Darko Milinović s najbližim suradnicima primio ravnatelje osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Ličko-senjska županija.


Tom su prigodom potpisani Ugovori za financiranje Školske sheme za voće i povrće te mlijeka i mliječnih proizvoda u školskoj  godini 2019./2020. Na ovaj će način učenici u tim školama imati dodatni i prije svega zdravi obrok. Župan Milinović nije krio zadovoljstvo što će se na ovaj način poboljšati prehrana učenika u ličkim školama.


– Taj projekt se zove „Školski zalogajčić“ za koji je osigurano 153 tisuće kuna nepovratnih sredstava. To je projekt EU koji je svakako za pozdraviti jer promovira zdravu prehranu. Ovo je jedan od načina smanjenja broja djece prekomjerne težine. Promijenit će se prehrambene navike djece i ograničiti unos hrane. Problem pretilosti vezan je i uz uzrokovanje mnogih bolesti. Na ovim prostorima u ovaj su projekt uključena 3 343 učenika, dok će 718 učenika od 1. do 4. razreda imati redovne dodatke u prehrani u vidu mlijeka i mlječnih proizvoda. Aplicirali smo projekt za 17 škola i zahvaljujem se svima koji su zajedno sa županijom sudjelovali u njegovoj pripremi, naglasio je župan Milinović.




Današnji je sastanak je počeo s podosta težom temom jer je župan Milinović okupljenim ravnateljima predočio činjenice vezane uz pet prijavljenih projekata za energetsku obnovu, od čega četiri za škole i jedan za Dom umirovljenika.


– Izgleda da će župan opet morati kampirati ispred Vlade. Mi smo kao „najbrži prst“ kandidirali pet projekata energetske obnove na 9,6 milijuna kuna. Mi smo valjda najbogatija županija pa iz Fonda za ove projekte nismo dobili niti kune. To neću prešutjeti, prije svega zato što energetska obnova nije ista u Lici ili bilo gdje u Hrvatskoj. Zato ću upotrijebiti „džoker zovi“, zatražiti narednog tjedna sastanak s ministrom. Natječaj je otvoren 2. srpnja i mi smo sve projekte kandidirali 2. i 3. srpnja. Zato poručjujem: draga djeco, profesori i ravnatelji smrzavajte se i dalje jer za vas nema 9,6 milijuna kuna za energetsku obnovu, poručio je župan Darko Milinović.