Stručnjaci u hotelu 'Jezero'

Održivi razvoj zaštićenih područja kao temelj razvoja turizma

Marin Smolčić



 


PLITVIČKA JEZERA Na koji način „pomiriti“ zaštićena područja u Hrvatskoj i potrebe intenzivnog  turizma tema je koja je danas u hotelu „Jezero“ okupila timove stručnjaka iz područja održivog razvoja turizma, državne tajnike i pomoćnike  triju Ministarstava, kao i predstavnike 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode.


Uz domaćina, ravnatelja NP Plitvička jezera Tomislava Kovačevića u panel-raspravi  su nazočili državni tajnik Ministarstva turizma Tonči Glavina, pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer i državni tajnik Ministarstva kulture Davor Trupković.




Na upit voditelja panela Mislava Togonala o rezultatima uvođenja e-mail naplate ulaznica u NP Plitvička jezera, kao i o cijenama ulaznica ravnatelj Kovačević je ustvrdio kako su znatno smanjeni redovi na ulazima i nacionalni park.


– O konačnim učincima ovog sustava naplate ulaznica još je rano govoriti. Iskustva su za sada pozitivna. Hoće li se na ovaj način nešto smanjiti broj posjetitelja također je teško prognozirati. Jedan od glavnih ciljeva ovog koraka je rasteretiti špicu sezone, mjesece srpanj i kolovoz. Zato vjerujem da se to neće odraziti na ukupan broj posjetitelja. U prvom redu naša je zadaća očuvati ekološku ravnotežu Plitvičkih jezera, njihovu floru i faunu, sedrene barijere, brojne endeme… Na širem području u tijeku je aglomeracija, ugrađen je pročistač otpadnih voda, organiziramo brojne ekološke akcije, pri čemu će se ravnomjernije rasterećenje broja posjetitelja svakako odlično odraziti na ukupnu zaštitu Plitvičkih jezera, rekao je između ostaloga ravnatelj Kovačević, dodavši kako park svake godine u nekoliko navrata organizira mogućnost posjeta po posebnim, promotivnim cijenama, pri čemu je odaziv posjetitelja iznimno dobar.


Govoreći o održivom razvoju ovog dijela Hrvatske Tomislav Kovačević je naglasio važnost angažmana NP Sjeverni Velebit, NP Paklenica, Pećinskog parka Grabovača koji sudjeluju u ukupnoj turističkoj ponudi, dok se oko ovih destinacija veže mnoštvo OPG-a i privatinih smještajnih kapaciteta.


Državni tajnik Tonči Glavina ustvrdio je kako je turizam sve važnija gospodsrska grana u RH, pri čemu je održivost  očuvanja prirode nukleus naše budućnosti.


– Odgovor nije jednostavan i ovisi o okvirima koje ćemo sami zadati, ovisi o nama. NP Plitvička jezera, NP Krka i NP Sjeverni Velebit su dobri primjeri održivosti razvoja, s dobrim programima. Bilo da je riječ o infrastrukturi, edukaciji stanovništva i zaposlenika ili zaštiti okoliša. Usudio bih se reći da principe održivosti razvoja kreiramo sami, ali su nužne i promjene u našim glavama, rekao je pomoćnik Glavina. Igor Kreitmayer iz Ministarstva zaštite okoliša također je istaknuo važnost razvoja turizma, ali ne pod svaku cijenu.


– Ponekad nas čak optužuju da smo sa 38 posto zaštićenih područja prirode u samom europskom vrhu. Upravo je to uvjet za razvoj turizma. Gotovo10 posto naših turista obavezno posjećuju NP Plitvička jezera. Iz svega ovoga vidimo koliko su zaštićena područja RH  naši ključni resursi našeg održivog razvoja. Mi smo na sreću uspješno zaštitili veći dio tih naših bogatstava, a ključna rečenica pri zaštiti prirode za ostala područja je da za pravu zaštitu još nije kasno, ustvrdio je Igor Kreitmeyer.


O aspektima zaštitne prirodnih područja kroz odgovorni razvoj turizma prezentaciju je održala Izidora Marković Vukadin iz Instituta za turizam.


Nakon održanog skupa ravnatelj NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević pozvao je sve sudionike na razgledavanje Velikog slapa koji je sada udvostručio svoju snagu zbog obilnih kiša i povećanja vodostaja.