Berba u tijeku

Navodnjavanje nužno za budućnost krumpira u Lici: “Ne možemo više samo gledati u nebo”

Marin Smolčić

Foto: M. SMOLČIĆ

Foto: M. SMOLČIĆ

Tko se misli ozbiljno baviti uzgojem krumpira svakako mora početi navodnjavati svoje njive. Kvaliteta ovogodišnjeg krumpira je odlična pa s plasmanom uroda nemamo nikakvih problema, naglašava Nikola Vidaković iz Agro Velebita.



GOSPIĆ Kiše koje su ljetos padale pomogle su nasadima ličkog krumpira, ali ne u dovoljnom obimu. Rekao nam je to najveći uzgajač ličkoga krumpira Nikola Vidaković, direktor poduzeća „Agro Velebit“ Lovinac koje ima nasade ovog ukusnog gomolja diljem Like.


Vidaković je najzaslužniji što je lički krumpir postao brend sa markicom proizvoda sa zaštićenim zemljopisnim podrijetlom.


-Ovogodišnji urod merkatilnog krumpira manje je za gotovo 30 posto u odnosu na lanjsku godinu. Razlog tome je kasna sadnja zbog vremenskih neprilika, hladnoće i velike vlage. Još nismo okončali berbu, ali vjerujem da ćemo u končanici imati oko 700 tona krumpira.




Iz istih razloga Lika će ove godine proizvesti oko 2000 tona krumpira. Ta bi količina mogla biti znatno veća kada bi se uvelo navodnjavanje krumpira. Mi smo navodnjavanje uveli u jednom dijelu naših površina i poboljšanje uroda na tim njivama je osjetno.


Mislim da je došlo vrijeme da mi Ličani više ne gledamo u nebo očekujući kišu u ljetnim sušama. Tko se misli ozbiljno baviti uzgojem krumpira svakako mora početi navodnjavati svoje njive. Kvaliteta ovogodišnjeg krumpira je odlična pa s plasmanom uroda nemamo nikakvih problema, naglašava Nikola Vidaković iz Agro Velebita.


Smatra da je cijena  krumpira u maloprodaji realna u rasponu od 4,5 do 5 kuna po kiligramu. Zbog razlika  temperatura zraka koje u Lici vladaju danju i noću, zbog vrste  i sastava tla lički krumpir ima najviše suhe tvari u odnosu na ostale hrvatske regije. To mu daje posebnu kvalitetu i okus, a i manje propada u skladišnim prostorima.