Jedinstven proizvod

Najmlađi Senjani dobili svoj vodič

Ana Prpić Rogić

Grad pod Nehajem može se pohvaliti da je dobio »Senj 4 KIDS« promotivni materijal za djecu autorice Zrinke Ostović, a ona će uskoro takav vodič raditi za Nacionalni park Brijuni



SENJ Nedavno je iz tiska izašao inovativan vodič po Senju za najmlađe pod nazivom Vodič za djecu »Senj 4 KIDS«, a objavila ga je Turistička zajednica Grada Senja. Radi se o jedinstvenom proizvodu i zanimljivom suveniru grada namijenjenom djeci, koji na 24 bogato ilustrirane stranice na jednostavan i djeci razumljiv način govori o povijesti grada i zanimljivostima mjesta.


Osim edukacije o gradu Senju i njegovim znamenitostima te događanjima u gradu za djecu, u vodiču su i igre – labirint, bojanka, pronađi razlike – pa je tako vodič ujedno i interaktivna radna bilježnica. Na zanimljiv i razigran način i to na hrvatskom i engleskom jeziku vodič govori o glagoljici, Uskocima, buri, karnevalu i ostalim prepoznatljivim obilježjima Senja, nudeći najmlađima atraktivnu promociju Senja i njegove okolice.


Ilustrirani lik Crvenokose Zore maskota je vodiča i pojavljuje se na gotovo svakoj stranici uz mnoge druge ilustracije i fotografije, a cijeli je vodič bojama i motivima vezan za vizualni identitet grada pod Nehajem.    – U radu s Turističkom zajednicom Grada Senja na promociji Crvenokose Zore kao prepoznatljivog simbola grada Senja, uočila sam pomanjkanje promotivnih materijala namijenjenih djeci. Postoje vodiči za bicikliste, planinare, gurmane, ali rijetko koji grad ima vodič za djecu koji bi govorio na njima prihvatljiv način, što je sve zanimljivo u gradu kojeg su posjetila, što obavezno moraju vidjeti, što doživjeti, kaže Zrinka Ostović, koja je autorica projekta i ilustratorica vodiča, dok je dizajn knjižice osmislila Valentina Dominić.   

Senjska samostalna umjetnica Ostović po ovom pilot-projektu planira oblikovati cijelu liniju vodiča za djecu 4KIDS i za ostale gradove i županije u Hrvatskoj. Ono što su Grad Senj i njegova Turistička zajednica prepoznali kao odličan projekt, probudilo je zanimanje i ostalih gradova, a autorica upravo radi na vodiču »Brijuni 4 kids« za Nacionalni park Brijuni.