Masovni posjeti i tijekom jeseni

Ljepota Plitvičkih jezera i mogućnosti posjeta neće ustuknuti niti pred obnovom Ulaza br. 1

Marin Smolčić

Tako će počevši od 11. listopada do konca zime zbog radova na rekonstrukciji objekata na Ulazu 1 biti zatvoreni za posjetitelje objekti: informacije, prodaja ulaznica, mjenjačnica i sanitarni čvor



PLITVIČKA JEZERA Ovih dana Nacionalni park Plitvička jezera dokazuje svoju planetarnu popularnost i pokazuje kako se ova destinacija sve više približava teoriji i tvrdnjama  kako ne treba pristati na turističku dogmu o svega dva mjeseca turističke sezone.


Flora Plitvičkih jezera je u zrelo doba jeseni u vegetacijskom smiraju. Od kada su ih masovno „otkrili“ posjetitelji s Dalekog istoka na Plitvičkim jezerima ne prestaju kolone turističkih hodočasnika iz tog dijela svijeta.


Uvođenje online kupnje ulaznica donijelo je neke nove standarde koje su dovele do  smanjenja gužvi, ali ipak odlične dinamike posjeta našem najljepšem nacionalnom parku.


NP Plitvička jezera


NP Plitvička jezera





 


Teško je reći koji je službeni ulaz u NP Plitvička jezera omiljeniji posjetiteljima. Ulazom na „jedinicu“ puca pogled na veličanstveni Veliki slap i njegovih 78 metara slobodnog pada kristalno bistre vode iz potoka Plitvica.


Ulaz broj 2 više preferiraju obitelji s malom djecom i stariji. Dolazak na jezero Kozjak opuštajući je fragment najvećeg plitvičkog jezera, prirodni artefakt kojega ispunjava na desetke manjih i većih slapova. Osim toga, samo na ovome jezeru prometuju elektro-brodovi.


NP Plitvička jezera


NP Plitvička jezera



 


Uprava parka svake godine organizira i provodi rekonstrukciju dijela infrastrukture. Ravnatelj Tomislav Kovačević napominje kako su ove jeseni i zime na red  došli objekti na Ulazu 1. 


 


– Tako će počevši od 11. listopada do konca zime zbog radova na rekonstrukciji objekata na Ulazu 1 biti zatvoreni za posjetitelje objekti: informacije, prodaja ulaznica, mjenjačnica i sanitarni čvor. Naravno da će se Ulaz broj 1 moći ulaziti kao i do sada jer će navedene usluge i sanitarije biti dostupne u zgradi nasuprot restorana „Lička kuća“. Ulaz u zonu obilaska bit će osiguran na standardni način, prelaskom preko pješačkog mosta i prolazom kraj objekata u rekonstrukciji, napominje ravnatelj NP Plitvička jezera.


 


Da bi se pokazala prava raskoš i rapsodija plitvičke jeseni čeka se samo prvi mraz. Svo ruho parka dobit će tada zagasite boje, uz dovoljnu nijansu smeđe i crvene. Dovoljno za gledanje „uživo“ originala Wilerovih goblena s motivom jeseni.


NP Plitvička jezera


NP Plitvička jezera