Kolona na granici

Hrvati i ovog vikenda hrle u Bihać, ne mare ni za policijski sat: ‘Tu je sve 30% jeftinije’

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić



LIČKO PETROVO SELO Kao i svakoga vikenda mnoštvo hrvatskih građana nahrupili su u Bihać. Tome pomaže činjenica da su zbog porezne politike i trgovačkih marži u susjednoj BiH do 30 posto jeftiniji hrvatski proizvodi, nego li kod nas.


Zbog očitog pomanjaknja policijskih službenika i carinika jutros je na graničnom prijelazu Ličko Petrovo Selo-Izačić bilo pakleno. Kolona automobila s obje strane granice povremeno je bila dulja od jednog kilometra. Ovome valja dodati orkestriranu buku automobilskih sirena kojima su nezadovoljni vozači davali do znanja kako organizacijski gledano nešto nije u redu.


Zbog učestalih ilegalnih prijelaza državne granice revno se pregledava svaki automobil, dok istodobno migranti koriste brojne „rupe“ na granici i nastavljaju svoj put prema zapadu Europe.




Unsko-sanski kanton ima sve više problema sa migrantima jer grupice ilegalaca nasrću na stanovništvo i njihovu imovinu. Tamošnje vlasti uvele su policijski sat za migrante, koji je na snazi od 22 do 6 sati.


Prema izvješćima tamošnjih medija u Bihaću je prije dva dana izbio novi sukob u jednom priihvatnom centru jer je policija tražila trojicu nasilnika osumnjičenih za napad na dvije djevojke. Izbila je masovna tučnjava, ozlijeđenih je bio na obje strane.


Kako bi rasteretila prihvatne centre tamošnja Vlada sada gradi još jedan mali grad pod šatorima nedaleko Bihaća jer prema zadnjim dojavama u ovaj dio BiH stiže novi, potpuno nekontrolirani val od oko 6.000 migranata koji su u susjednu državu ušli unatrag mjesec dana.