Provjera fizičke spremnosti

HGSS Stanica Gospić održala zimsku vježbu na učestaloj migrantskoj ruti

Marin Smolčić

Na višim dijelovima planinskog lanca Plješivice snijega je bilo u izobilju, mjestimice gotovo metar

Na višim dijelovima planinskog lanca Plješivice snijega je bilo u izobilju, mjestimice gotovo metar

Uz južni vjetar i kišu spašavatelji su sa  turno-skijama stigli pod sami vrh Gole Plješivice te odradili simulaciju izvlačenja iscrpljenog planinara iz vrtače. U izvlačenju se koristilo minimalno tehničke opreme, pa je izvlačenje odrađeno u više dužina sa jednim užetom te sistemima, tzv. momčadski poteg i Sv. Bernard



Na gotovo istim lokacijama  na kojima su pripadnici policije prije desetak dana spašavali migrante ekipa HGSS-a Stanice Gospić održala je zimske vježbe. Iako su jugo i kiša proteklih nekoliko dana gotovo u potpunosti otopili snijeg u Lici, na višim dijelovima planinskog lanca Plješivice snijega je bilo u izobilju, mjestimice gotovo metar.


Cilj vježbe bio je upoznavanje s terenom, dostupnosti i prohodnosti u zimskim uvjetima, testiranje motornih saonica, provjera fizičke spremnosti spašavatelja i ponavljanje zimskih tehnika spašavanja.


Uz južni vjetar i kišu spašavatelji su sa  turno-skijama stigli pod sami vrh Gole Plješivice te odradili simulaciju izvlačenja iscrpljenog planinara iz vrtače. U izvlačenju se koristilo minimalno tehničke opreme, pa je izvlačenje odrađeno u više dužina sa jednim užetom te sistemima, tzv. momčadski poteg i Sv. Bernard.




Nakon izvlačenja odrađena je vježba vuče spašavatelja za saonicama šumskom cestom, a potom se krenulo s transportom unesrećenog u podnožje planine.


Spašavatelji su na analizi vježbu ocijenili uspješnom i potvrdili spremnost za ovaj vid spašavanja ljudskih života, tim prije što je riječ o dijelu pograničnog područja sa BiH koje migranti često koriste prilikom ilegalnih ulazaka u Hrvatsku.


GSS, HGSS, snimio Marin SMOLČIĆ


GSS, HGSS, snimio Marin SMOLČIĆ



 


 


GSS, HGSS; Gospić,


GSS, HGSS; Gospić,